main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ter illustratie.
19 juni 2022 — 15:27

Geen asielzoekers meer in tenten of op stoelen in Ter Apel

Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel heeft in de nacht van zaterdag op zondag geen enkele asielzoeker de nacht hoeven doorbrengen in de sportzaal, in een tent of op een stoel in de wachtruimte van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Dat kwam doordat er minder nieuwe instroom was, maar ook doordat er op verschillende locaties in het land (nood)opvangplekken beschikbaar zijn gekomen, vertelt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zondag.

Het aanmeldcentrum in Ter Apel zit al lange tijd overvol, omdat de doorstroom van vergunninghouders vanuit opvanglocaties naar woningen stagneert. Asielzoekers in Ter Apel moesten daardoor de afgelopen tijd geregeld noodgedwongen in tenten slapen van het Rode Kruis of op stoelen in wachtruimtes van de IND.

Zaterdag werd onder meer bekend dat Geleen (Limburg) tot 21 juli asielzoekers overneemt van Ter Apel. In totaal kwamen zaterdag zeker vierhonderd (nood)opvangplekken beschikbaar, aldus de COA-zegsman. Wat dit betekent voor de nacht van zondag op maandag, is zondag aan het begin van de middag nog onduidelijk. “Daar durf ik me nu niet over uit te spreken. We hebben nog de hele dag voor ons.”

Of de (nood)opvangplekken voor de komende tijd voor voldoende lucht zorgen, is ook nog onbekend. “Dat is afhankelijk van zoveel factoren”, aldus de zegsman.

‘Nieuwe fase’

Hij wijst er daarbij op dat maandag een nieuwe fase ingaat. Vrijdag kondigde het kabinet aan dat er een crisisaanpak komt voor de vastgelopen asielopvang. Ook zei staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) dat de veiligheidsregio’s voor de komende dagen zo’n driehonderd extra opvangplekken hebben toegezegd.

Maandag moet Van der Burg een plan overleggen om de komende drie maanden te zorgen voor genoeg opvangplekken. De ministers Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) en Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) moeten zorgen dat er voldoende plekken komen voor zogenoemde statushouders, mensen die de asielprocedure doorlopen hebben en in Nederland mogen blijven. Ook dat plan moet er maandag liggen.

“We hebben er vertrouwen in dat de ingezette koers zal werken”, aldus de woordvoerder van het COA. Maar het is geen structurele oplossing, geeft hij ook aan. Die zou er zijn als asielzoekers die de benodigde vergunningen hebben, kunnen doorstromen naar gemeenten waar ze onderdak krijgen, waardoor mensen die in Ter Apel wachten op een plek in een asielzoekerscentrum daar ook echt naartoe kunnen, zegt hij.

LEES OOK: Minister Schreinemacher wil kijken naar Britse asielplannen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer