Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Kritiek op klimaatminster Rob Jetten: roep om alternatieve energiebronnen neemt toe

Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) moet beter de belangen van Nederland beschermen, zeggen energie-experts tegen De Telegraaf. De D66-bewindspersoon zou te naïef en te afwachtend zijn.

Tijdens het D66-congres van zaterdag uitte Jetten in een toespraak zijn zorgen over of er aankomende winter wel voldoende gas is opgeslagen in Europa. De vulling in Europa is 53% waar het opslagpercentage in Nederland op 47% zit.

Wat betreft vulling loopt Nederland dus achter. Daarom wordt de roep van energie-experts aan Jetten om te kijken naar alternatieven energiebronnen steeds luider. Ze denken aan steenkool, geïmporteerd gas, olie en kernenergie.

Alternatieven

Het devies is om nu te schakelen, voordat het te laat is. Zo wordt geadviseerd de limiet voor energiecentrales om kolen te stoken te verwijderen. Ook de Groningse gasvelden mogen niet volledig gesloten worden. Want 'energiezekerheid boven alles', klinkt het vanuit de experts.

Minister voor Buitenlandse Handel Liesje Schreinemacher zei gisteren in WNL Op Zondag bezig te zijn met een zoektocht naar alternatieven voor deze winter. En voor het heropenen voor de Groningse gasvelden loopt het kabinet nog altijd niet warm. "In het allerergste scenario gaan wij naar naar kijken. We hebben afspraken gemaakt met de Groningers dat wij daar niet uit de grond gaan pompen", zei Schreinemacher.

"Ik denk dat je kernenergie niet direct kunt gebruiken", zegt oud-minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Dan blijven steenkool, olie en gas over. "Onze kolencentrales behoren tot de meest moderne van de wereld. Of we moeten meer gas halen op andere plekken in de wereld."

LEES OOK: De productie van kolencentrales omhoog als oplossing voor de gascrisis? ‘Niet onze voorkeur’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau