Crisis in de kinderopvang: ‘Het heeft gevolgen voor de gehele economie’
Het is crisis in de kinderopvang. Er staan duizenden vacatures open, kinderen worden naar huis gestuurd en contracten met ouders worden prompt opgezegd. Ouders zitten met hun handen in het haar om het gezin draaiende te houden.
"De gevolgen zijn heel groot", zegt Marjet Winsemius, directeur Stichting Voor Werkende Ouders (SVWO) bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Als je als ouder je kind niet naar de kinderopvang kunt brengen, dan kun je niet werken. Dat heeft gevolgen voor de gehele economie."
Personeelstekort
Veel sectoren kampen al met een personeelstekort en die wordt door de crisis in de kinderopvang alleen maar groter, stelt Winsemius. Het probleem is alleen dat ook in de kinderopvang men handen tekort komt. Op deze manier houdt het probleem zichzelf in stand.
Volgens Winsemius zijn er "makkelijke oplossingen" voor te vinden. In de kinderopvang gaat het vaak om kleine banen. "Dus zou je kunnen kijken wat je eraan kunt doen om de professionals die er werken meer uur te laten werken." Daar wordt al aan gewerkt.
Strenge regelgeving
Sinds de zedenzaak uit 2010 van Robert M. bij Het Hofnarretje, waar hij tientallen kinderen misbruikte, is de wet -en regelgeving rondom de kinderopvang heel strikt geworden.
Zo werd onder andere het vierogenprincipe in het leven geroepen. Dat houdt in dat er altijd één volwassene moet meekijken of meeluisteren met een pedagogisch medewerker. Met andere woorden: een volwassene is nooit alleen samen met een kind. Dat die regelgeving sindsdien strenger is geworden noemt Winsemius "terecht". Aan het vierogenpincipe moet ook "niet getornd worden".
"Maar in die wetgeving zit ook een aantal regels die heel erg veel werkdruk creëert voor personeel", gaat de bestuursvrouw verder. "Zoals de drie-uursregeling."
Die regel stelt dat een kinderopvangorganisatie maximaal drie uur per dag mag afwijken van de beroepskracht-kindratio. Tijdens die uren mogen minder pedagogisch medewerkers worden ingezet. "Dat is een hele technische regeling die met pauzes te maken heeft. Een kind laat zich niet sturen door een pauze. Als een kind valt zeg je niet 'jammer joh, ik ga even met pauze'."
Kinderontwikkeling
Winsemius pleit ervoor om niet meer te spreken van kinderopvang, maar van kinderontwikkeling. Het is niet zoals asielopvang of hondenopvang, legt zij uit. Want een kinderopvang is ook een "pedagogisch ontwikkelinstrument", waar kinderen kunnen leren.
Het zou ook werken om meer personeel te werven, denkt de SVWO-directeur. "Als je daar waarde aan hecht en laat zien wat het bijdraagt, is het ook leuker om daaraan bij te dragen."