main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Eric van der Burg, staatssecretaris Asiel en Migratie.
17 juni 2022 — 19:17

Van der Burg: oplossing voor ergste nood in asielopvang Ter Apel

Staatssecretaris Eric van der Burg denkt een oplossing te hebben voor de meest acute nood in de asielopvang in Ter Apel, waar de afgelopen tijd vaak ruimte tekort was. De veiligheidsregio’s hebben voor de komende dagen zo’n driehonderd extra opvangplekken toegezegd. In ruil daarvoor belooft het kabinet snel met structurele oplossingen te komen.

De afgelopen weken moesten asielzoekers regelmatig op stoelen slapen in het aanmeldcentrum bij Ter Apel, omdat er te weinig bedden beschikbaar waren. Hoewel het Rode Kruis sinds deze week tenten bij het aanmeldcentrum heeft geplaatst, zijn er nog steeds niet altijd genoeg slaapplekken.

Ook in de nacht van donderdag op vrijdag moesten asielzoekers op stoelen overnachten. En dat terwijl het Rode Kruis donderdag sprak van “onmenselijke omstandigheden” omdat in Ter Apel asielzoekers vijftien uur zonder eten, drinken en andere hulp hebben gezeten.

“Wat er gisteren gebeurd is, kan echt niet”, zegt Van der Burg. Daarom heeft het kabinet besloten tot een crisisaanpak. De meest betrokken bewindspersonen staken vrijdag meteen voor de eerste keer de koppen bij elkaar onder leiding van minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid). Zij willen snel met oplossingen komen, zei de staatssecretaris na afloop van dat overleg.

Maandag al moet Van der Burg een plan overleggen om de komende drie maanden te zorgen voor genoeg opvangplekken. De ministers Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) en Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) moeten zorgen dat er voldoende plekken komen voor zogenoemde statushouders, mensen die de asielprocedure doorlopen hebben en in Nederland mogen blijven. Ook dat plan moet er maandag liggen.

Niet de instroom van asielzoekers maar de doorstroom is momenteel het grootste probleem. In asielzoekerscentra verblijven 40.000 statushouders. Daardoor is er te weinig plek voor nieuwe asielzoekers om door te stromen vanuit het aanmeldcentrum in Ter Apel, dat daardoor op zijn beurt vaak overvol zit.

LEES OOK: Rode Kruis wil tenten in Ter Apel afbreken door onveilige situatie: ‘We hebben het niet meer onder controle’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer