main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 juni 2022 — 10:46

Rabobank vindt dat kabinet te weinig oog heeft voor leed van boeren

Rabobank-topman Wiebe Draijer vindt dat het kabinet te weinig oog heeft voor het leed van de boeren. Er wordt te veel nadruk gelegd op de krimp van de veestapel en het sluiten van bedrijven. Dat laat Draijer weten aan De Telegraaf.

Van oudsher is de Rabobank de bank van de boeren. Rabobank heeft in het verleden namelijk veel leningen aan hen verstrekt. Toch heeft de bank zich volgens Telegraaf-journalist Yteke de Jong, te gast bij Goedemorgen Nederland, niet heel hard uitgesproken over de inrichting van de stikstofplannen. “Dat verbaasde mij gezien de bedrijfseconomische belangen.”

Roep om meer duidelijkheid

Rabobank zit op dus op een andere koers, meldt De Jong. De bank wil vooral dat er meer duidelijkheid moet komen. “Er zijn ineens hele strenge normen over de schutting gegooid. Dat heeft voor enorm veel opschudding gezorgd.”

Een antwoord op de vraag van hoe boeren nu verder kunnen lijkt te ontbreken. Het is ook nog onduidelijk wat er tegenover staat in het geval een boer de boel moet sluiten. “Er is een pot geld neergezet, maar dat is bij lange na niet genoeg om die mensen een nieuwe toekomst te bieden”, stelt De Jong.

Complexe materie

In veel gebieden in Nederland moet de stikstofuitstoot flink omlaag. Het kabinet geeft provincies en boeren één jaar de tijd om eruit te komen. “Dat is veel te kort. Als je ziet hoe complex deze materie is, dan red je dat gewoon niet in een jaar. Dat is irreëel.”

Dat de materie zo complex is blijkt ook uit de reactie van CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma. Hij pleitte er deze week voor om aanpassingen door te voeren in de stikstofplannen van het kabinet. CDA-Europarlementariër Esther de Lange sluit zich daarbij aan. “Ik ken geen land dat zo op de vierkante millimeter bezig is met natuur, landschap en landbouw te beheren. Dan komt er een kaartje dat aan de provincies, boeren en ondernemers wordt gegeven van ‘red je er maar mee’. Wij missen het perspectief.”

De Lange is het er “helemaal mee eens” dat je “boert op een manier die past in de omgeving”. Maar het “perspectief moet wel gegeven worden”.

Boerenprotest

Boeren hielden gisteravond opnieuw een protestactie tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Twintig trekkers verzamelden zich bij Groningen Airport. Zij stonden daar omdat de boeren wilden benadrukken dat niet alleen zij stikstof uitstoten.

Volgende weer staat nog een boerenprotest op de planning. Dat zal plaatsvinden in de Gelderse Vallei in Barneveld.

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Verdeeldheid onder provinciebesturen over stikstofplannen kabinet: ‘Brief gaat aan de kant’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer