main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 juni 2022 — 09:03

Verdeeldheid onder provinciebesturen over stikstofplannen kabinet: ‘Brief gaat aan de kant’

Provinciebesturen zijn onderling fors verdeeld over de nieuwe stikstofplannen van het kabinet. Noord-Holland zegt “de urgentie te begrijpen om stappen te zetten”, terwijl Friesland “de brief van het kabinet aan de kant” gaat schuiven, meldt het Algemeen Dagblad.

Overijssel stelt “de realiteit in het plan” volledig te missen, waar Noord-Holland gaat “onderzoeken wat haalbaar is”. Wel eisen de provincies allemaal meer duidelijkheid van het kabinet en willen ze geld uit Den Haag om de plannen uit te voeren, blijkt uit een inventarisatie van de krant. De twaalf provincies zijn ‘unaniem bezorgd’ over de plannen.

Groningen vindt het “veel te ambitieus” dat het Rijk provincies een jaar de tijd geeft om landelijk stikstofbeleid om te zetten in lokale plannen. Zuid-Holland zegt juist dat zij “verantwoordelijkheid zal pakken”.

Volgens gedeputeerde Peter Drenth (CDA) hoeft er in Gelderland geen boer verplicht te stoppen om zo het stikstofprobleem op te lossen. Drenthe en Flevoland willen duidelijkheid van het kabinet en volgens Utrecht “staat buiten kijf” dat de stikstofuitstoot omlaag moet.

Brabant wil kijken hoe “de richtinggevende doelen van de minister kunnen passen bij de bestaande lijn van de provincie”, terwijl Zeeland “onaangenaam was verrast” door de plannen van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof).

‘Verdient niet de schoonheidsprijs’

Volgens diplomatiedeskundige Robert van de Roer heeft het kabinet fouten gemaakt in de communicatie in de stikstofcrisis. “Je vraagt je af: had het niet proactief gemoeten? Nu is er heel veel kabaal, het hele land staat op stelten. Had dat niet anders gekund?”, vraagt Van de Roer zich af in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Als dit weer een exponent is van de nieuwe bestuurscultuur, dan vraag ik me af wat er nog op ons afkomt. Dit verdient niet de schoonheidsprijs”, aldus Van de Roer.


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


LEES OOK: CDA keert zich tegen stikstofplannen kabinet: ‘Wij willen geen kaalslag op het platteland’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is vintage nog een koopje?

Kringloop stoffig? Nee hoor. Veel millennials struinen kringloopwinkel na kringloopwinkel af om unieke spullen op de kop te tikken. De prijzen vliegen omhoog, dus is vintage nog wel een koopje?

Presentator Tanja Kok gaat uit op onderzoek, in Stand van Nederland: Generatie Next.

Vrijdag 23.10 uur

Diefstal in de thuiszorg

Onlangs is de thuiszorgmedewerkster door de politierechter veroordeeld tot een taakstraf. Hoe vaak komen diefstallen in de (thuis)zorg voor? 

De dementerende moeder van Sophie Keulemans is door de thuiszorgmedewerkster bestolen van sieraden. Ze doet haar verhaal. Presentator Maaike Timmerman gaat ook in gesprek met particulier rechercheur René, die speurt naar diefstallen in de zorg.

Vrijdag, 19.00 uur
Boa seksueel geïntimideerd door drugsgebruiker: ‘Hij pakte zijn geslachtsdeel vast’

Naroepen, ongepaste opmerkingen maken en nafluiten: sinds 1 juli is straatintimidatie strafbaar. “Een positieve ontwikkeling”, zegt een Utrechtse boa in het WNL-programma Het Misdaadbureau. Ze…

Lees meer

Vicepremier Agema (PVV) heeft spijt van opmerking over ‘stoer doen’

PVV-vicepremier Fleur Agema komt terug van haar uitspraak dat ze nog wel wil zien wie “zo stoer is” om het staatsnoodrecht tegen te houden. “Dat…

Lees meer

Alexandra van Huffelen wil met D66 naar het midden: ‘Mensen teleurgesteld in extremen’

Als Alexandra van Huffelen de nieuwe voorzitter van D66 wordt, wil ze met de partij naar het midden. Dat vertelt de oud-staatssecretaris (Koninkrijksrelaties en Digitalisering)…

Lees meer

Jongeren willen tweedehands spullen, vintage populair: ‘Steeds meer mensen vinden het normaal’

Steeds meer Nederlanders kopen tweedehands spullen, met name jongeren. De aanvoer naar kringloopwinkels gaat af en aan en ook steeds jongere mensen komen graag langs…

Lees meer