main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 juni 2022 — 09:03

Verdeeldheid onder provinciebesturen over stikstofplannen kabinet: ‘Brief gaat aan de kant’

Provinciebesturen zijn onderling fors verdeeld over de nieuwe stikstofplannen van het kabinet. Noord-Holland zegt “de urgentie te begrijpen om stappen te zetten”, terwijl Friesland “de brief van het kabinet aan de kant” gaat schuiven, meldt het Algemeen Dagblad.

Overijssel stelt “de realiteit in het plan” volledig te missen, waar Noord-Holland gaat “onderzoeken wat haalbaar is”. Wel eisen de provincies allemaal meer duidelijkheid van het kabinet en willen ze geld uit Den Haag om de plannen uit te voeren, blijkt uit een inventarisatie van de krant. De twaalf provincies zijn ‘unaniem bezorgd’ over de plannen.

Groningen vindt het “veel te ambitieus” dat het Rijk provincies een jaar de tijd geeft om landelijk stikstofbeleid om te zetten in lokale plannen. Zuid-Holland zegt juist dat zij “verantwoordelijkheid zal pakken”.

Volgens gedeputeerde Peter Drenth (CDA) hoeft er in Gelderland geen boer verplicht te stoppen om zo het stikstofprobleem op te lossen. Drenthe en Flevoland willen duidelijkheid van het kabinet en volgens Utrecht “staat buiten kijf” dat de stikstofuitstoot omlaag moet.

Brabant wil kijken hoe “de richtinggevende doelen van de minister kunnen passen bij de bestaande lijn van de provincie”, terwijl Zeeland “onaangenaam was verrast” door de plannen van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof).

‘Verdient niet de schoonheidsprijs’

Volgens diplomatiedeskundige Robert van de Roer heeft het kabinet fouten gemaakt in de communicatie in de stikstofcrisis. “Je vraagt je af: had het niet proactief gemoeten? Nu is er heel veel kabaal, het hele land staat op stelten. Had dat niet anders gekund?”, vraagt Van de Roer zich af in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Als dit weer een exponent is van de nieuwe bestuurscultuur, dan vraag ik me af wat er nog op ons afkomt. Dit verdient niet de schoonheidsprijs”, aldus Van de Roer.


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


LEES OOK: CDA keert zich tegen stikstofplannen kabinet: ‘Wij willen geen kaalslag op het platteland’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De cocaïne-economie in Nederland

Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.

Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Twee jaar na The Voice neemt het aantal slachtoffer-dadergesprekken nog steeds toe

Steeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…

Lees meer

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…

Lees meer

Ministerie: ‘escape’ voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…

Lees meer

NVJ na staking kranten: heftigere acties als nieuw bod uitblijft

Zo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…

Lees meer

Omwonenden Uden naar rechter tegen noodopvang asielzoekers

Een groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….

Lees meer

Streep door grote opvanglocatie in Purmerend voor Oekraïners

Het plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…

Lees meer

Economen ING: groei economie bescheiden, koopkracht wel vooruit

De Nederlandse economie stagneert dit jaar en laat de komende jaren waarschijnlijk maar bescheiden groei zien, voorspellen economen van ING in een nieuw rapport. Voor…

Lees meer

Oud-PVV-Kamerlid Hero Brinkman: ‘Wilders moet leren luisteren als hij premierwaardig wil zijn’

Oud-PVV-Tweede Kamerlid Hero Brinkman zegt dat PVV-leider Geert Wilders moet leren luisteren als hij een geschikte premier wil zijn. “En als hij premierwaardig wil zijn…

Lees meer

Dagelijks leven in november 1,6 procent duurder geworden

Het dagelijks leven is in november 1,6 procent duurder geworden in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)…

Lees meer