Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Investeerders drijven vaste kampeerders weg: ‘Wij moeten wijken voor de rijken’

Millennials gaan steeds vaker kamperen. Die trend is inmiddels ook bekend bij investeerders. Groot geld staat te popelen om bestaande campings over te nemen, met als gevolg dat mensen met een vaste staanplaats worden verdreven.

Camping Sandevoerde in Zandvoort, waar Geert Sijtzema samen met zijn vrouw Monique Sijtzema al jaren naartoe gaat is daar een voorbeeld van. Daar worden binnenkort 250 luxe bungalows gebouwd die het hele jaar door grote projectontwikkelaars verhuurd gaan worden. "Zoals Roompot of Landal. Die heeft meerdere campings opgekocht en geflipt naar een bungalowpark", zegt Geert Sijtzema bij Stand van Nederland: Generatie Next.

'Dat kan ik niet betalen'

Het is niet zo dat de familie Sijtzema moet vertrekken, maar als zij willen blijven moeten zij een huisje op de camping kopen. "Dat kost 300.000 euro en dat kan ik niet betalen", zegt Geert Sijtzema, die nu per jaar 4000 euro neertelt voor een staanplaats.

Is het dan nog mogelijk voor de arbeidersklasse om een kampeervakantie te houden? "Niet in Nederland", zegt Monique Sijtzema. Daar sluit haar man zich bij aan. "Je kan hier straks alleen nog maar terecht als je een Ferrari hebt en een dikke tiet met geld. De mensen die hier staan moeten wijken voor de rijken. Dat is heel schrijnend."

'Slapeloze nachten'

Huidige campingplaatshouders betalen zo'n 3500 euro per jaar. Terwijl diezelfde plaats ook voor 150 tot 200 euro per dag - en dus voor 17.000 euro per kampeerseizoen - verhuurd kan worden. Daar is haast niet meer tegen op te boksen.

Geert Sijtzema wijst naar een leeg grasveld, waar recent nog een caravan stond. "Hier heeft een man met zijn hele familie gestaan. Vier generaties lang. Hij heeft afgelopen jaar zijn boeltje opgepakt en stond hier samen met zijn vrouw het hele weekend te huilen. Zo'n verdriet had hij, dat hij hier weg moest." Monique Sijtzema heeft er "slapeloze nachten van", laat zij weten.

Kamperen in eigen land is weer helemaal in. Klimaatverandering helpt daarbij, want het aantal mooi- weerdagen in Nederland is flink toegenomen. Maar millennials willen wel droge voeten en een privé wc. De campings in Nederland worden daardoor luxer, maar ook duurder. En dat is voor de oudere kampeerders een hard gelag.

Kijk donderdag om 21.05 naar Stand van Nederland: Generatie Next, op NPO Start. Oude afleveringen kun je hier terugkijken.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau