main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Onderzoeksbureau
Het Onderzoeksbureau - 30 oktober 2021 — 13:46

Patrick werd illegaal geadopteerd: ‘Je mist ownership van je identiteit’

Patrick Noordoven werd in 1980 als Braziliaanse baby illegaal geadopteerd. Met valse getuigen deden zijn adoptieouders in Brazilië én Nederland aangifte van de geboorte van hun ‘eigen kind’. Toen Patrick hierachter kwam, voelde hij zich bedrogen. “Je mist ownership van je identiteit omdat je niet weet wat er met je is gebeurd”, vertelt hij in de NPO Radio 1-podcast Het Onderzoeksbureau. Sindsdien vecht hij ervoor om te zorgen dat dit andere adoptiekinderen niet meer kan overkomen.

Als onderdeel van die strijd sleept Patrick zijn adoptieouders in 2017 voor de rechter. Jarenlang hielden ze informatie achter over zijn illegale adoptie, wat de zoektocht naar zijn biologische familie, en daarmee naar zijn eigen identiteit, alleen maar bemoeilijkte. “Ik wist vrijwel niks anders dan dat ik in 1980, rond februari geboren was in São Paulo”, vertelt hij.

En dat gebrek aan belangrijke informatie veroorzaakt veel pijn. “Dat gaat gepaard met veel emotie”, zegt Patrick. “Dat beleeft elke geadopteerde anders, maar ik denk dat ‘verbitterd zijn’ wel een algemene term is die toepasselijk is.”

Door alles wat hij heeft meegemaakt is Patrick rechtswetenschappen gaan studeren. Hij geeft lezingen en heeft een NGO opgericht voor slachtoffers van adoptie. Hij is zich ervan bewust dat wat hij heeft meegemaakt nog steeds kan gebeuren en ook nog steeds gebeurt.

Verplicht en verifieerbaar geboortebewijs

Om die reden vindt Patrick dat een geboorteakte alleen uitgegeven zou mogen worden op basis van de biologische gegevens van een kind. Zo wil hij dat er meerdere getuigenverklaringen worden overlegd waaruit blijkt dat een moeder zwanger is geweest en dat geboorte heeft plaatsgevonden. Ook wil hij dat DNA-afname bij tenminste moeder en baby na de geboorte bespreekbaar wordt gemaakt. “Dat gebeurt niet op dit moment, en daar heeft niemand zich tot nu toe voor ingezet, op geen enkel niveau. Anders dan een enkele activist zoals ik, en ik hoop dat daar nu verandering in komt.”

Daar willen Stichting Fiom, Defence for Children en de voormalig speciale VN-rapporteur kinderhandel Maud de Boer-Buquicchio zich ook voor inzetten, zo melden ze aan de WNL-podcast. De instanties stellen dat de huidige vorm van geboorteaangifte de deur wagenwijd open laat staan voor illegale adoptie. Zij pleiten voor een verplicht en verifieerbaar, uniform geboortebewijs of een directe lijn tussen de burgerlijke stand en ziekenhuis of verloskundigen. SP-Kamerlid Michiel van Nispen heeft hier Kamervragen over ingediend.

“Het wordt tijd dat er aandacht komt voor het recht op geboorteregistratie. En het recht op identiteit. Dat een geboorteakte alleen nog maar waarheidsgetrouwe gegevens mag bevatten”, beklemtoont Patrick. “Geboorteaangifte zou alleen nog maar plaats mogen vinden op basis van verifieerbare documenten die niet zomaar te vervalsen zijn.”

‘Denk dat ik dan weet hoe het is om je thuis te voelen’

Na tien jaar zoeken kwam Patrick erachter dat zijn biologische moeder al overleden was, maar leerde hij wel de familie daaromheen kennen. Hierdoor realiseerde hij zich des te meer hoe belangrijk dat voor hem is. “Er valt een enorme last van je af”, zegt hij Patrick, die gelooft dat identiteitsproblemen beperkter kunnen zijn als kinderen weten wie hun biologische ouders zijn. “En ik ben ervan overtuigd dat de wetgeving daar een rol in speelt”, zegt hij.

“Als ik mijn vaders identiteit kan vaststellen, denk ik dat ik me misschien iets meer kan voelen zoals bijna alle andere mensen die niet geadopteerd zijn, wiens identiteit niet is ontnomen”, zegt Patrick. “Ik denk dat ik dan wat beter weet hoe het is om je thuis te voelen. Bij familie, jouw eigen afkomst, om daar zekerheid over te hebben. Ik ben heel benieuwd hoe dat gaat voelen.”

Het Onderzoeksbureau is een podcast van Omroep WNL, waarin journalisten Sandra van den Heuvel en Bram Endedijk elke twee weken duiken in een wereld van misdaad of misstanden. De zeventiende aflevering van Het Onderzoeksbureau over illegale adopties is te beluisteren via Apple PodcastsSpotifyGoogle Podcasts of andere podcast-apps.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: speciale uitzending WNL Op Zondag

Een speciale editie van WNL Op Zondag. Informateur Kim Putters probeert de komende week de vastgeroeste formatie weer op gang te krijgen. WNL Op Zondag helpt een handje. Met wetenschappers, ondernemers en opiniemakers die in gesprek gaan over de grote uitdagingen waar ons land voor staat. Hoe zouden zij de problemen aanpakken? Het levert verrassende en interessante ideeën op.

Klik hier en luister deze uitzending terug! 

Oekraïne staat later mogelijk open voor vredesoverleg met Rusland

Oekraïne en landen die Oekraïne steunen zouden Rusland in de toekomst misschien kunnen uitnodigen voor een vredestop. Dat heeft Andri Jermak, de stafchef van president…

Lees meer

Duitsland belooft Oekraïne 100 miljoen euro extra steun

Duitsland geeft Oekraïne nog eens 100 miljoen euro extra voor humanitaire hulp. Het geld is bestemd voor de watervoorziening, ziekenhuizen en huisvesting, zei de Duitse…

Lees meer

Zorg onbetaalbaar? Dat is niet waar, zegt arts Marcel Levi: ‘Is het nou zó erg?’

De zorgsector in Nederland is geen zorgenkindje. Dat zegt arts en hoogleraar Marcel Levi in WNL Op Zondag op NPO 1. “Alle problemen worden uitvergroot,…

Lees meer

Voor tweede nacht op rij minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

Voor de tweede nacht op rij verbleven minder dan 2000 asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers…

Lees meer

Ondernemer Annemarie van Gaal wil minister voor Eenvoud: ‘Het is gewoon niet meer te doen’

Ondernemer en columnist Annemarie van Gaal pleit voor een minister van Eenvoud. Volgens haar is Nederland veel te ingewikkeld georganiseerd en moet de bureaucratie een…

Lees meer

Demograaf: samenleving kan te snelle bevolkingsgroei door migratie niet aan

Demograaf en professor Jan Latten waarschuwt voor een te snel groeiende bevolking door migratie. “De onstuimigheid van immigratie en de onstuimigheid van bevolkingsgroei houdt onze…

Lees meer

Eén klimaatactivist A10 nacht vastgehouden op politiebureau

Een van de klimaatactivisten die zaterdag werden opgepakt bij de blokkade van Extinction Rebellion op de A10 Zuid, heeft de nacht vastgezeten op het politiebureau….

Lees meer

Warmste februari ooit gemeten door continu zacht weer

Deze maand is de warmste februarimaand ooit gemeten. Naar verwachting komt de gemiddelde temperatuur in De Bilt uit tussen de 8,1 en de 8,3 graden,…

Lees meer

Jongen (14) gewond bij explosie in Capelle en aangehouden

Een 14-jarige jongen uit Den Haag is in de nacht van zaterdag op zondag aangehouden omdat hij mogelijk een explosief heeft laten afgaan in de…

Lees meer

Een land vol singles, die allemaal (fors) meer betalen aan de kassa: ‘Je bent eigenlijk altijd duurder uit’

Steeds meer Nederlanders moeten alleen hun broek ophouden. Inmiddels telt ons land zo’n drie miljoen alleenstaanden, maar financieel gezien kunnen zij nog altijd moeilijk opboksen…

Lees meer

Lichaam Navalny overgedragen aan moeder

Het lichaam van Aleksej Navalny is overgedragen aan zijn moeder, zo maakte een woordvoerder van de familie zaterdag bekend. Nu zal worden bepaald hoe de…

Lees meer

Misdrijven kunnen alsnog verjaren: ‘Termijn kan verlopen’

Sinds 2006 kunnen ernstige delicten in Nederland niet meer verjaren, maar dat geldt niet voor alle misdrijven. “Als er na een bepaalde tijd niets meer…

Lees meer

Zelensky blijft strijdvaardig na twee jaar oorlog: we zullen winnen

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zwoer zaterdag dat zijn land Rusland zal verslaan in de oorlog. Het is precies twee jaar geleden dat Rusland de…

Lees meer

Explosie in Rotterdam bij recent beschoten woning

Bij een woning aan de Kerkhoflaan in Rotterdam-Crooswijk is in de nacht van vrijdag op zaterdag een explosie geweest. Niemand is gewond geraakt. Diezelfde woning…

Lees meer