main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Onderzoeksbureau
Het Onderzoeksbureau - 30 oktober 2021 — 13:46

Patrick werd illegaal geadopteerd: ‘Je mist ownership van je identiteit’

Patrick Noordoven werd in 1980 als Braziliaanse baby illegaal geadopteerd. Met valse getuigen deden zijn adoptieouders in Brazilië én Nederland aangifte van de geboorte van hun ‘eigen kind’. Toen Patrick hierachter kwam, voelde hij zich bedrogen. “Je mist ownership van je identiteit omdat je niet weet wat er met je is gebeurd”, vertelt hij in de NPO Radio 1-podcast Het Onderzoeksbureau. Sindsdien vecht hij ervoor om te zorgen dat dit andere adoptiekinderen niet meer kan overkomen.

Als onderdeel van die strijd sleept Patrick zijn adoptieouders in 2017 voor de rechter. Jarenlang hielden ze informatie achter over zijn illegale adoptie, wat de zoektocht naar zijn biologische familie, en daarmee naar zijn eigen identiteit, alleen maar bemoeilijkte. “Ik wist vrijwel niks anders dan dat ik in 1980, rond februari geboren was in São Paulo”, vertelt hij.

En dat gebrek aan belangrijke informatie veroorzaakt veel pijn. “Dat gaat gepaard met veel emotie”, zegt Patrick. “Dat beleeft elke geadopteerde anders, maar ik denk dat ‘verbitterd zijn’ wel een algemene term is die toepasselijk is.”

Door alles wat hij heeft meegemaakt is Patrick rechtswetenschappen gaan studeren. Hij geeft lezingen en heeft een NGO opgericht voor slachtoffers van adoptie. Hij is zich ervan bewust dat wat hij heeft meegemaakt nog steeds kan gebeuren en ook nog steeds gebeurt.

Verplicht en verifieerbaar geboortebewijs

Om die reden vindt Patrick dat een geboorteakte alleen uitgegeven zou mogen worden op basis van de biologische gegevens van een kind. Zo wil hij dat er meerdere getuigenverklaringen worden overlegd waaruit blijkt dat een moeder zwanger is geweest en dat geboorte heeft plaatsgevonden. Ook wil hij dat DNA-afname bij tenminste moeder en baby na de geboorte bespreekbaar wordt gemaakt. “Dat gebeurt niet op dit moment, en daar heeft niemand zich tot nu toe voor ingezet, op geen enkel niveau. Anders dan een enkele activist zoals ik, en ik hoop dat daar nu verandering in komt.”

Daar willen Stichting Fiom, Defence for Children en de voormalig speciale VN-rapporteur kinderhandel Maud de Boer-Buquicchio zich ook voor inzetten, zo melden ze aan de WNL-podcast. De instanties stellen dat de huidige vorm van geboorteaangifte de deur wagenwijd open laat staan voor illegale adoptie. Zij pleiten voor een verplicht en verifieerbaar, uniform geboortebewijs of een directe lijn tussen de burgerlijke stand en ziekenhuis of verloskundigen. SP-Kamerlid Michiel van Nispen heeft hier Kamervragen over ingediend.

“Het wordt tijd dat er aandacht komt voor het recht op geboorteregistratie. En het recht op identiteit. Dat een geboorteakte alleen nog maar waarheidsgetrouwe gegevens mag bevatten”, beklemtoont Patrick. “Geboorteaangifte zou alleen nog maar plaats mogen vinden op basis van verifieerbare documenten die niet zomaar te vervalsen zijn.”

‘Denk dat ik dan weet hoe het is om je thuis te voelen’

Na tien jaar zoeken kwam Patrick erachter dat zijn biologische moeder al overleden was, maar leerde hij wel de familie daaromheen kennen. Hierdoor realiseerde hij zich des te meer hoe belangrijk dat voor hem is. “Er valt een enorme last van je af”, zegt hij Patrick, die gelooft dat identiteitsproblemen beperkter kunnen zijn als kinderen weten wie hun biologische ouders zijn. “En ik ben ervan overtuigd dat de wetgeving daar een rol in speelt”, zegt hij.

“Als ik mijn vaders identiteit kan vaststellen, denk ik dat ik me misschien iets meer kan voelen zoals bijna alle andere mensen die niet geadopteerd zijn, wiens identiteit niet is ontnomen”, zegt Patrick. “Ik denk dat ik dan wat beter weet hoe het is om je thuis te voelen. Bij familie, jouw eigen afkomst, om daar zekerheid over te hebben. Ik ben heel benieuwd hoe dat gaat voelen.”

Het Onderzoeksbureau is een podcast van Omroep WNL, waarin journalisten Sandra van den Heuvel en Bram Endedijk elke twee weken duiken in een wereld van misdaad of misstanden. De zeventiende aflevering van Het Onderzoeksbureau over illegale adopties is te beluisteren via Apple PodcastsSpotifyGoogle Podcasts of andere podcast-apps.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.

WNL Op Zondag, 10 uur, NPO1!

Zondag vanaf 10.00 uur op NPO 1
Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de…

Lees meer

Van Lanschot weer Volt-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

Reinier van Lanschot is de lijsttrekker voor de Nederlandse tak van Volt bij de Europese verkiezingen in juni volgend jaar. Dat maakte de Volt-lijsttrekker in…

Lees meer

Meld Misdaad Anoniem start nieuwe campagne over criminele activiteiten in sociale huur

Meld Misdaad Anoniem start vanaf half oktober een campagne om mensen alert te maken op criminele activiteiten in sociale huurwoningen. Het meldpunt hoopt dat mensen…

Lees meer

Oplichting en onderverhuur van kleine ruimtes: sociale huur blijkt illegaal verdienmodel

Het is een doorn in het oog van woningcorporaties. Sociale huurwoningen die tegen woekerprijzen worden aangeboden aan derden. “Wij zien vaak dat een woning of…

Lees meer

Criminelen zouden onschuldige klanten voedselbank ronselen

Sluwe criminelen zouden klanten van de voedselbank naar huis achtervolgen en vervolgens ronselen voor criminele activiteiten als wapenopslag. Ook mensen die bij het afrekenen in…

Lees meer

Kunnen oplichters aan de haal met niet-versnipperd papier uit de vuilnisbak?

Wat gebeurt er wanneer je belangrijke brieven en andere papieren in de vuilnisbak gooit, maar niet versnippert? Kunnen oplichters en hackers dan met bijvoorbeeld bankafschriften…

Lees meer

Vijlbrief: deze winter bekijken hoe het gaat zonder Gronings gas

Deze winter moet blijken hoe het Nederland vergaat zonder Gronings gas. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) nadat hij had bekendgemaakt dat de gaskraan vanaf…

Lees meer

President Zelenski: ‘Strijd gaat door in herfst en winter’

Kou en slecht weer gaan de Oekraïense troepen de komende maanden niet tegenhouden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het…

Lees meer

Brandwonden en gehoorschade: zeven agenten lichtgewond na Ajax – Marseille

Rondom de voetbalwedstrijd Ajax – Olympique Marseille zijn donderdagavond zeven politieagenten lichtgewond geraakt, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade….

Lees meer

KLM-piloten op Schiphol willen maandag een uur staken

Op Schiphol zijn piloten van KLM van plan om aanstaande maandag een uur het werk neer te leggen, in een poging een betere cao af…

Lees meer