main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Onderzoeksbureau
Het Onderzoeksbureau - 30 oktober 2021 — 13:46

Patrick werd illegaal geadopteerd: ‘Je mist ownership van je identiteit’

Patrick Noordoven werd in 1980 als Braziliaanse baby illegaal geadopteerd. Met valse getuigen deden zijn adoptieouders in Brazilië én Nederland aangifte van de geboorte van hun ‘eigen kind’. Toen Patrick hierachter kwam, voelde hij zich bedrogen. “Je mist ownership van je identiteit omdat je niet weet wat er met je is gebeurd”, vertelt hij in de NPO Radio 1-podcast Het Onderzoeksbureau. Sindsdien vecht hij ervoor om te zorgen dat dit andere adoptiekinderen niet meer kan overkomen.

Als onderdeel van die strijd sleept Patrick zijn adoptieouders in 2017 voor de rechter. Jarenlang hielden ze informatie achter over zijn illegale adoptie, wat de zoektocht naar zijn biologische familie, en daarmee naar zijn eigen identiteit, alleen maar bemoeilijkte. “Ik wist vrijwel niks anders dan dat ik in 1980, rond februari geboren was in São Paulo”, vertelt hij.

En dat gebrek aan belangrijke informatie veroorzaakt veel pijn. “Dat gaat gepaard met veel emotie”, zegt Patrick. “Dat beleeft elke geadopteerde anders, maar ik denk dat ‘verbitterd zijn’ wel een algemene term is die toepasselijk is.”

Door alles wat hij heeft meegemaakt is Patrick rechtswetenschappen gaan studeren. Hij geeft lezingen en heeft een NGO opgericht voor slachtoffers van adoptie. Hij is zich ervan bewust dat wat hij heeft meegemaakt nog steeds kan gebeuren en ook nog steeds gebeurt.

Verplicht en verifieerbaar geboortebewijs

Om die reden vindt Patrick dat een geboorteakte alleen uitgegeven zou mogen worden op basis van de biologische gegevens van een kind. Zo wil hij dat er meerdere getuigenverklaringen worden overlegd waaruit blijkt dat een moeder zwanger is geweest en dat geboorte heeft plaatsgevonden. Ook wil hij dat DNA-afname bij tenminste moeder en baby na de geboorte bespreekbaar wordt gemaakt. “Dat gebeurt niet op dit moment, en daar heeft niemand zich tot nu toe voor ingezet, op geen enkel niveau. Anders dan een enkele activist zoals ik, en ik hoop dat daar nu verandering in komt.”

Daar willen Stichting Fiom, Defence for Children en de voormalig speciale VN-rapporteur kinderhandel Maud de Boer-Buquicchio zich ook voor inzetten, zo melden ze aan de WNL-podcast. De instanties stellen dat de huidige vorm van geboorteaangifte de deur wagenwijd open laat staan voor illegale adoptie. Zij pleiten voor een verplicht en verifieerbaar, uniform geboortebewijs of een directe lijn tussen de burgerlijke stand en ziekenhuis of verloskundigen. SP-Kamerlid Michiel van Nispen heeft hier Kamervragen over ingediend.

“Het wordt tijd dat er aandacht komt voor het recht op geboorteregistratie. En het recht op identiteit. Dat een geboorteakte alleen nog maar waarheidsgetrouwe gegevens mag bevatten”, beklemtoont Patrick. “Geboorteaangifte zou alleen nog maar plaats mogen vinden op basis van verifieerbare documenten die niet zomaar te vervalsen zijn.”

‘Denk dat ik dan weet hoe het is om je thuis te voelen’

Na tien jaar zoeken kwam Patrick erachter dat zijn biologische moeder al overleden was, maar leerde hij wel de familie daaromheen kennen. Hierdoor realiseerde hij zich des te meer hoe belangrijk dat voor hem is. “Er valt een enorme last van je af”, zegt hij Patrick, die gelooft dat identiteitsproblemen beperkter kunnen zijn als kinderen weten wie hun biologische ouders zijn. “En ik ben ervan overtuigd dat de wetgeving daar een rol in speelt”, zegt hij.

“Als ik mijn vaders identiteit kan vaststellen, denk ik dat ik me misschien iets meer kan voelen zoals bijna alle andere mensen die niet geadopteerd zijn, wiens identiteit niet is ontnomen”, zegt Patrick. “Ik denk dat ik dan wat beter weet hoe het is om je thuis te voelen. Bij familie, jouw eigen afkomst, om daar zekerheid over te hebben. Ik ben heel benieuwd hoe dat gaat voelen.”

Het Onderzoeksbureau is een podcast van Omroep WNL, waarin journalisten Sandra van den Heuvel en Bram Endedijk elke twee weken duiken in een wereld van misdaad of misstanden. De zeventiende aflevering van Het Onderzoeksbureau over illegale adopties is te beluisteren via Apple PodcastsSpotifyGoogle Podcasts of andere podcast-apps.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Economie eurozone in recessie na krimp in slotkwartaal 2023

De economie van de eurozone is in de laatste drie maanden van vorig jaar toch in een recessie terechtgekomen. In het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer

D66-leider Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt…

Lees meer

Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze…

Lees meer

Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de…

Lees meer

Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer