main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Onderzoeksbureau
Het Onderzoeksbureau - 30 oktober 2021 — 13:46

Patrick werd illegaal geadopteerd: ‘Je mist ownership van je identiteit’

Patrick Noordoven werd in 1980 als Braziliaanse baby illegaal geadopteerd. Met valse getuigen deden zijn adoptieouders in Brazilië én Nederland aangifte van de geboorte van hun ‘eigen kind’. Toen Patrick hierachter kwam, voelde hij zich bedrogen. “Je mist ownership van je identiteit omdat je niet weet wat er met je is gebeurd”, vertelt hij in de NPO Radio 1-podcast Het Onderzoeksbureau. Sindsdien vecht hij ervoor om te zorgen dat dit andere adoptiekinderen niet meer kan overkomen.

Als onderdeel van die strijd sleept Patrick zijn adoptieouders in 2017 voor de rechter. Jarenlang hielden ze informatie achter over zijn illegale adoptie, wat de zoektocht naar zijn biologische familie, en daarmee naar zijn eigen identiteit, alleen maar bemoeilijkte. “Ik wist vrijwel niks anders dan dat ik in 1980, rond februari geboren was in São Paulo”, vertelt hij.

En dat gebrek aan belangrijke informatie veroorzaakt veel pijn. “Dat gaat gepaard met veel emotie”, zegt Patrick. “Dat beleeft elke geadopteerde anders, maar ik denk dat ‘verbitterd zijn’ wel een algemene term is die toepasselijk is.”

Door alles wat hij heeft meegemaakt is Patrick rechtswetenschappen gaan studeren. Hij geeft lezingen en heeft een NGO opgericht voor slachtoffers van adoptie. Hij is zich ervan bewust dat wat hij heeft meegemaakt nog steeds kan gebeuren en ook nog steeds gebeurt.

Verplicht en verifieerbaar geboortebewijs

Om die reden vindt Patrick dat een geboorteakte alleen uitgegeven zou mogen worden op basis van de biologische gegevens van een kind. Zo wil hij dat er meerdere getuigenverklaringen worden overlegd waaruit blijkt dat een moeder zwanger is geweest en dat geboorte heeft plaatsgevonden. Ook wil hij dat DNA-afname bij tenminste moeder en baby na de geboorte bespreekbaar wordt gemaakt. “Dat gebeurt niet op dit moment, en daar heeft niemand zich tot nu toe voor ingezet, op geen enkel niveau. Anders dan een enkele activist zoals ik, en ik hoop dat daar nu verandering in komt.”

Daar willen Stichting Fiom, Defence for Children en de voormalig speciale VN-rapporteur kinderhandel Maud de Boer-Buquicchio zich ook voor inzetten, zo melden ze aan de WNL-podcast. De instanties stellen dat de huidige vorm van geboorteaangifte de deur wagenwijd open laat staan voor illegale adoptie. Zij pleiten voor een verplicht en verifieerbaar, uniform geboortebewijs of een directe lijn tussen de burgerlijke stand en ziekenhuis of verloskundigen. SP-Kamerlid Michiel van Nispen heeft hier Kamervragen over ingediend.

“Het wordt tijd dat er aandacht komt voor het recht op geboorteregistratie. En het recht op identiteit. Dat een geboorteakte alleen nog maar waarheidsgetrouwe gegevens mag bevatten”, beklemtoont Patrick. “Geboorteaangifte zou alleen nog maar plaats mogen vinden op basis van verifieerbare documenten die niet zomaar te vervalsen zijn.”

‘Denk dat ik dan weet hoe het is om je thuis te voelen’

Na tien jaar zoeken kwam Patrick erachter dat zijn biologische moeder al overleden was, maar leerde hij wel de familie daaromheen kennen. Hierdoor realiseerde hij zich des te meer hoe belangrijk dat voor hem is. “Er valt een enorme last van je af”, zegt hij Patrick, die gelooft dat identiteitsproblemen beperkter kunnen zijn als kinderen weten wie hun biologische ouders zijn. “En ik ben ervan overtuigd dat de wetgeving daar een rol in speelt”, zegt hij.

“Als ik mijn vaders identiteit kan vaststellen, denk ik dat ik me misschien iets meer kan voelen zoals bijna alle andere mensen die niet geadopteerd zijn, wiens identiteit niet is ontnomen”, zegt Patrick. “Ik denk dat ik dan wat beter weet hoe het is om je thuis te voelen. Bij familie, jouw eigen afkomst, om daar zekerheid over te hebben. Ik ben heel benieuwd hoe dat gaat voelen.”

Het Onderzoeksbureau is een podcast van Omroep WNL, waarin journalisten Sandra van den Heuvel en Bram Endedijk elke twee weken duiken in een wereld van misdaad of misstanden. De zeventiende aflevering van Het Onderzoeksbureau over illegale adopties is te beluisteren via Apple PodcastsSpotifyGoogle Podcasts of andere podcast-apps.

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine

Komende weken trekt WNL In de Kantine door het land met een speciale zomereditie. Deze zaterdag presenteert Fidan Ekiz live vanuit de Grolsch Veste in Enschede, tijdens de wedstrijd van de Oranjeleeuwinnen tegen Finland, een gesprek met Pieter Omtzigt – Tweede Kamerlid, Twentenaar, vader en voetballiefhebber. Ook te gast: Marinus den Hartogh, mede-oprichter van De Nieuwe Denktank die ‘het debat terug naar het midden’ wil brengen.

Luister zaterdag naar WNL In de Kantine Zomereditie, van 18-19u op NPO Radio 1!
KLM raadt reizigers af maandag met de auto naar Schiphol te komen vanwege boerenprotesten

Reizigers die maandag met een KLM-vlucht vanaf Schiphol vertrekken doen er verstandig aan niet met de auto naar de luchthaven te komen. Dat meldt de…

Lees meer

VNO-NCW-voorzitter: vrije val van Nederlands vestigingsklimaat moet stoppen

Nederland moet oppassen dat het vestigingsklimaat niet in een vrije val komt. Daarvoor waarschuwt Ingrid Thijssen, voorzitter van ondernemersvereniging VNO-NCW, in een opiniestuk in NRC….

Lees meer

Johan Remkes gaat bemiddelen tussen boeren en politiek

VVD-coryfee en voormalig commissaris van de Koning in Limburg, Johan Remkes, is aangewezen als bemiddelaar die gesprekken tussen boeren en de politiek moet leiden. De…

Lees meer

Oekraïne erkent dat Rusland controle heeft over oostelijke stad Lisitsjansk

De strategisch gelegen Oost-Oekraïense stad Lisitsjansk is in Russische handen gevallen, erkennen verschillende Oekraïense militaire bronnen. “In de regio Donetsk concentreren de bezetters zich op…

Lees meer

Nog twee arrestaties om openlijke geweldpleging bij huis minister Van der Wal

De politie heeft nog eens twee mannen aangehouden die worden verdacht van openlijke geweldpleging bij het huis van stikstofminister Christianne van der Wal op dinsdagavond….

Lees meer

Jongeren teisteren COC Limburg, expo Pride Photo beklad: respectloze actie

Het pand van het COC in Maastricht wordt al een tijd geteisterd door jongeren die er binnendringen, gaan schreeuwen, flyers meenemen om die vervolgens op…

Lees meer

Zelenski veroordeelt raketaanval op flatgebouw Odessa, Russen hebben strategisch gelegen stad ‘volledig omsingeld’

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zegt dat de Russische raketaanval op een flatgebouw in Odessa geen ongeluk was, maar een doelgerichte aanval. Hij noemde het…

Lees meer

Boeren blokkeren ijsbedrijf van D66-Tweede Kamerlid Romke de Jong en eisen gesprek: ‘Niet op deze manier’

Boeren hebben zaterdagochtend het ijsbedrijf van Tweede Kamerlid Romke de Jong (D66) in het Friese Gorredijk geblokkeerd met trekkers. De gemeente moet beslissen of de…

Lees meer

Oud-minister Arie Pais (VVD) overleden

Oud-minister Arie Pais is op 25 juni overleden, blijkt uit een rouwadvertentie in NRC. Pais was de eerste liberale minister van Onderwijs na de oorlog….

Lees meer

Farmers Defence Force verwacht dat boerenprotesten maandag ‘heel groot’ worden

De boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) heeft “geen idee wat er maandag allemaal gaat gebeuren”, aldus vice-voorzitter Jos Ubels zaterdag. “Maar dat er wat gaat…

Lees meer

Inbouwen van geheime ruimte in vervoersmiddel wordt illegaal

Het wordt illegaal om een geheime ruimte in een auto of vrachtwagen in te bouwen. Die kunnen namelijk dienen als opslag of vervoer van wapens…

Lees meer

Zes mensen zwaargewond na frontale botsing vlakbij Meppel, waaronder vijf kinderen

Vijf van de zes mensen die zwaargewond zijn geraakt door een frontale botsing bij Meppel, zijn kleine kinderen. Hoe oud ze precies zijn, is onduidelijk. Door…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in