main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 16 juni 2022 — 23:10

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw): in theorie kan gaskraan in Groningen dit jaar nog verder open

Alleen in het uiterste geval wordt er over nagedacht om de gaskraan in Groningen verder open te draaien, herhaalt staatssecretaris Mijnbouw, Hans Vijlbrief. Maar dat uiterste geval zou zich theoretisch dit jaar nog kunnen voordoen.

“Het allerlaatste geval is dat geval waar de veiligheid in het geding is van meer Nederlanders”, legt Vijlbrief uit in Op1. “Stelt u zich bijvoorbeeld voor dat we geen gas meer zouden hebben om ziekenhuizen of scholen te verwarmen, om te koken, of om dieselolie te maken”, zegt de staatssecretaris. “Als dat zou gebeuren is er een veiligheidsafweging tussen dit soort veiligheidsproblemen en de veiligheid van Groningen. Maar tot die tijd ga ik staan voor de veiligheid van de Groningers.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

Maar dit sluit een heropening van de gasvelden in Groningen dus allesbehalve uit. Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom draaide vandaag de gaskraan verder dicht naar Oostenrijk, Italië en Duitsland, landen die voor een groter deel afhankelijk zijn van Russisch gas dan Nederland. De staatssecretaris wijst er namelijk ook op dat het gastekort Nederland niet per se direct zelf hoeft te raken. “We hebben ook afspraken met buurlanden om ons heen. We hebben Duitsland, België en Ierland op ons lijstje staan. Als het daar zo koud wordt dat er mensen overlijden in ziekenhuizen en ze vragen om onze solidariteit, dan praten we over een andere situatie.”

Advies Raad van State

De plannen om het Groninger gasveld definitief te sluiten kregen al voor de oorlog in Oekraïne stevige kritiek van de Raad van State. De belangrijke kabinetsadviseur waarschuwde toentertijd al dat het voorstel te weinig rekening houdt met de leveringszekerheid. Dat blijkt uit een advies van de Raad over het wetsvoorstel waar het kabinet aan werkt om het gasveld in Groningen te sluiten, waar De Telegraaf over schrijft. Het advies is al van vorig jaar, maar werd pas vandaag gepubliceerd.

Vijlbrief is het niet met het advies van de Raad van State eens, zo zegt hij. “Mijn lijn is dat ik Groningen sneller wil sluiten dan mijn voorgangers wilde. In 2023 of 2024. En dat ‘misschien’ zit alleen maar in de vraag of we dat kunnen doen terwijl er een oorlog gaande is.”


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


LEES OOK: Corendon-baas: Ongeveer derde van reizigers kan in juli niet van Schiphol vliegen

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier