Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

‘Geen discipline in begrotingssituatie’ van het kabinet: ‘Onverantwoord iedereen tevreden te houden’

Het kabinet denkt erover na om geld vrij te maken om de koopkracht aan te pakken met een toeslag van 500 euro voor laag- en middeninkomens. Dat komt bovenop de vele extra miljarden die het kabinet uitgeeft aan het onderwijs, Defensie en bijvoorbeeld de energietransitie. Economen begrijpen er niks van en vragen zich af wie uiteindelijk de rekening betaalt.

Onno Ruding is oud-minister van Financiën en is het eens met de kritiek van vele economen. Volgens hem moet er onderscheid komen tussen een tegenvaller voor de hele Nederlandse samenleving en iets wat komt door een eigen fout.

Als voorbeeld noemt Ruding de hoge energiekosten, die zijn ontstaan door de oorlog in Oekraïne. "Je kunt dan niet verwachten dat de overheid permanent zulke grote bedragen blijft financieren. Dat betekent alleen maar dat de staatsschuld fors toeneemt."

Momenteel is het bij het kabinet én, én, én. Niet zozeer en/of, stelt hij. "Je moet keuzes maken. Het is nu een beetje iedereen tevreden willen houden door extra geld ertegenaan te gooien. Dat is niet verantwoord", aldus Ruding.

Begrotingstekort

Het begrotingstekort stijgt momenteel uit boven de Europese norm van 3 procent. Als het kabinet in allerlei sectoren blijft investeren zoals het in de Voorjaarsnota staat omschreven, dan "zijn dat structurele uitgaven die niet structureel worden gedekt", zegt Ruding.

Het zit volgens de voormalig minister van Financiën nu zo slecht met de overheidsbegroting om twee redenen. "Het regeerakkoord begon al met een onverantwoorde situatie", doelt Ruding op tientallen niet gedekte miljarden extra uitgaven "voor misschien goede doelen". Daar komen de laatste maanden paar "tegenvallers" bovenop. "Er is geen discipline meer in de begrotingssituatie."

Bezuinigen

Om het probleem op te lossen wil Ruding liever niet het woord 'bezuinigen' in de mond nemen. Hij kijkt liever naar hoe men "kan voorkomen dat die uitgaven voortdurend toenemen". Uit ervaring weet hij dat als het kabinet de extra uitgaven toestaat, "je de roep om bezuinigingen of extra belastingen krijgt". Dat is in de ogen van de oud-minister geen ideale oplossing.

LEES OOK: Uitgavenpatroon Rutte IV ter discussie: moet de staat eeuwig blijven compenseren als het tegenzit?


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau