Nagelbijten voor leerlingen uit het vmbo-kader en -basisonderwijs: geslaagd of niet?
Leerlingen uit het vmbo-kader en -basisonderwijs krijgen vandaag te horen of ze zijn geslaagd. In veel straten zijn de Nederlandse vlaggen met rugzakken aan de stok al te zien, maar door een andere indeling van de eindexamens in verband met de coronacrisis komen er daar vandaag een hoop bij. "Zo'n 40.000 leerlingen horen of ze geslaagd zijn", zegt minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, Dennis Wiersma. Hij gaat vandaag een aantal geslaagden verrassen.
"Ik ga ze in het zonnetje zetten en samen vieren dat ze geslaagd zijn", vertelt Wiersma in Goedemorgen Nederland. Hij heeft ook een advies voor de eindexamenkandidaten die wachten op de uitslag. "Ga lekker naar buiten toe, ga iets leuks doen met elkaar, verzet even je gedachten", zegt hij. "Je moet toch de tijd een beetje doden, maar doe het op een leuke manier. Maak er iets gezelligs van." En vervolgens is het natuurlijk hopen op een groot feest. "Proosten met elkaar en genieten van het moment."
Digitaal examen
Leerlingen in het kader- en basisonderwijs hebben digitaal eindexamen gedaan. Daarom krijgen ze hun uitslag een week later. De examens begonnen voor deze groep al in april en scholen konden de examendata zelf indelen. Dit gold voor de algemene vakken, zoals Engels, aardrijkskunde en wiskunde. De praktijkvakken die leerlingen in het kader- en basisonderwijs volgen zijn vanwege corona afgesloten met een schoolexamen in plaats van een centraal eindexamen.
Wiersma gaf vorige week in Goedemorgen Nederland al aan dat de eindexamenuitslagen volgend jaar weer - als het goed is - op dezelfde dag vallen. “Ik vind dat je op een dag gewoon iedereen moet hebben die geslaagd is.”
Leerlingen die staatsexamen doen, zoals leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs, krijgen hun uitslag op vrijdag 8 juli of een van de vier vrijdagen daarna.
LEES OOK: Leraren middelbare scholen houden ‘examenstunt’ voor betere cao