Apps kunnen cruciale rol spelen bij de reconstructie van een misdrijf
Wetenschappers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gaan nationale en internationale rechercheurs helpen bij het vastleggen van digitale gegevens. Bijvoorbeeld door een smartphone van een crimineel te onderzoeken. Op die manier hoopt NFI een beter beeld te krijgen van een misdrijf.
"Apps zoals WhatsApp, een stappenteller of Snapchat kunnen een forensische goudmijn zijn. Bijna iedereen heeft een telefoon op zak. Die bevatten heel veel gegevens voor de bewijsvoering van zaken", vertelt Abdul Boztas, forensisch wetenschapper van het NFI en internationaal projectleider tegen De Telegraaf.
Databanken
Als de politie telefoons in handen krijgt, kan het een betere reconstructie maken van de aanloop naar een misdrijf. Daarom zijn die gegevens van cruciaal belang volgens het NFI.
Het probleem is echter dat de hoeveelheid aan apps buitensporig veel apps. Hoe je vervolgens belangrijke informatie uit de apps haalt kan daardoor lastig worden. Daar gaat het NFI dan een handje bij helpen door een databank op te zetten. "Het doel is dat onderzoekers vanuit hun werkplek toegang krijgen tot de database en zo informatie over specifieke apps kunnen opvragen", aldus Boztas.
Forensische wetenschap
"Het is zeer belangrijk dat de forensische wetenschap een steeds grotere rol moet gaan spelen in het adviseren van politieteams", zegt strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Want helaas komt het regelmatig voor dat er fouten worden gemaakt in de reconstructie van bepaalde delicten."
Maar soms kan het gebruiken van informatie gezien worden als een inbreuk op iemands recht op privacy. "Dat je zoveel informatie van zelfs een stappenteller uit iemands telefoon kan halen", reageert Knoops. "Aan de andere kant kan het ontlastend werken en aangeven dat de politie op het verkeerde spoor is met een bepaald persoon."