main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 juni 2022 — 10:38

Rechten van gedetineerden zit harde aanpak vaak in de weg: ‘We moeten proberen de grens op te zoeken’

Het lukt in Nederland maar niet om zware criminelen harder aan te pakken. Plannen van het kabinet om dit te doen sneuvelen, omdat ze ingaan tegen de rechten van gedetineerden.

“Gedetineerden hebben rechten, maar het gaat erom welke minimale rechten je deze specifieke categorie moet bieden”, zegt VVD-Kamerlid Ulysse Ellian bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Daarin kan Nederland leren van de Italianen, vindt Ellian. “Als je de wet zo inricht, dat je wel de minimale waarborgen biedt, dan hou je in ieder geval je land een stukje veiliger. En misschien moeten we ook een beetje de grens proberen op te zoeken. Het gaat uiteindelijk om de veiligheid.”

Italië

Ellian was in Italië om informatie op te doen over hoe zij daar de maffiapraktijken aanpakken. Iets wat Nederland dus maar moeizaam onder de knie krijgt. Wat Ellian ten eerste opviel was dat de rechtszalen grotendeels leeg waren. “Want alle gedetineerden, met name de gevaarlijkste, zitten in de gevangenis”, zegt hij.

De verdachten worden dan gehoord “via een uitstekende videoverbinding”, tekent Ellian op. Want vervoeren is te gevaarlijk, omdat dat vaak het moment is dat gedetineerden iets proberen.

Wat Ellian “echt onder de aandacht wil brengen” is dat men in Nederland anders naar de situatie moet kijken. “Wij redeneren: ‘Zij zijn heel erg gevaarlijk in de gevangenis en moeten niet ontsnappen’. Wat de Italianen zeggen: ‘Je moet een voorbeeld stellen. Je moet tegen die gedetineerden zeggen dat ze daar vastzitten en er eigenlijk niet meer uitkomen’.”

Videoverbinding

Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind gaf aan dat er tegen het eind van het jaar in twee ruimtes videoverbinding komt voor de EBI in Vught. “Dat schiet niet op en het duur te lang”, reageert Ellian.

Uiteindelijk is het dan aan de rechter om te bepalen of iemand gehoord wordt via een videoverbinding of niet. “Ik wil dat wij het omdraaien”, vertelt de politicus. “Ik wil dat wij in de wet vastleggen dat de lui in de EBI binnenblijven. Tenzij er echt een omstandigheid is dat je naar de zitting moet komen.”

Marengo-proces

Ellian wilde toegang krijgen tot het Marengo-proces, een strafzaak tegen onder meer Ridouan Taghi. De rechter besloot echter om Ellian niet toe te laten wegens veiligheidsrisico’s. “Ik wilde zien hoe dat voelt en wat dat betekent voor de omgeving.”

Ellian denkt dat angst hier een grote rol inspeelt. “Ik ben ook daar om ervoor te zorgen dat het veilig kan. Om te laten zien aan de samenleving dat we niet bang hoeven te zijn.”

In Italië kreeg de VVD’er overigens wel toegang tot een een van de grootste strafzaken. “Ik wilde vergelijken, zodat ik een zinnig voorstel kan doen in de Tweede Kamer.”

LEES OOK: Femke Halsema wil drugscriminaliteit tegengaan door meer controle op de aankoop van vastgoed

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in