main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 juni 2022 — 11:07

Minister wil Franse banlieue-jongeren helpen: ‘Denk eerst aan onze eigen jongeren’

Minister Karien van Gennip (Werkgelegenheid en Sociale Zaken) heeft een opvallend voorstel gedaan in een interview in het AD. Ze wil werkloze jongeren uit de Franse voorsteden (banlieues) naar Nederland halen om bijvoorbeeld in de horeca of in de kassen te werken. In het interview zegt ze dat de Nederlandse economie niet kan draaien zonder arbeidsmigranten.

Van Gennips uitspraken hebben alles te maken met de grote krapte op de arbeidsmarkt. De krapte kan er zelfs op den duur toe gaan leiden dat de economie krimpt. Vrijwel alle sectoren komen handen tekort, maar de aanwas is mager. De banlieues rond bijvoorbeeld Parijs staan te boek als probleemwijken met veel drugshandel en criminaliteit. Van Gennip denkt dat werk zou kunnen helpen om jongeren op het goede pad te brengen. Veel partijen in de Tweede Kamer reageren afwijzend op het pleidooi van Van Gennip.

“Het zijn bijzondere uitspraken, dat wij ons in Nederland zorgen moeten maken over jongeren in Franse voorsteden,” zegt Ulysse Ellian, Tweede Kamerlid namens de VVD  in Goedemorgen Nederland. “Moeten wij ons druk maken over het lot van Franse jongeren? Dat is toch iets van de Franse staat? We moeten eerst denken aan onze eigen jongeren.”

Het argument dat de jongeren de gaten in de arbeidsmarkt zouden kunnen opvullen wuift Ellian weg. “Er zijn genoeg mensen in Nederland die een steuntje in de rug kunnen gebruiken om weer aan de slag te gaan. Laten we daar eerst aan denken.”

LEES OOK: OM hoort bezwaren over verkeersboetes niet aan: ‘Het is een recht om gehoord te worden’

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer