main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 juni 2022 — 10:21

Ruime meerderheid Nederlanders voorstander van opvang in eigen regio

Een ruime meerderheid van de Nederlanders is voorstander van opvang van humanitaire en economische vluchtelingen in de eigen regio. Dat blijkt uit een onderzoek door bureau Ipsos, in opdracht van Stichting Connect International.

De ondervraagden konden zich uitspreken over zeven mogelijke oplossingen, variërend van ‘grenzen dicht’ tot ‘actief hulp bieden om makkelijker naar Nederland te migreren’ en ‘veilige opvang in de eigen regio’s’. De oplossing voor opvang in de eigen regio had verreweg de hoogste score van alle mogelijke keuzes: ongeveer twee derde (67 procent) is daar voorstander van. Slechts 12 procent ziet niets in deze oplossing.

De beweegredenen van voorstanders verschillen sterk. Zo geven GroenLinks-stemmers aan dat ze opvang in de eigen regio ‘humaner’ vinden. PVV-kiezers zien de komst van meer migranten sowieso niet zitten. Bij opvang in de eigen regio is het dan uiteindelijk bijvoorbeeld de bedoeling dat iemand die uit Syrië vlucht en in Nederland belandt, weer terug moet naar een land in die eigen regio om daar asiel aan te vragen.

Arbeidsmigranten

De meeste respondenten gaven er de voorkeur aan om alleen arbeidsmigranten met essentiële beroepen toe te laten in Nederland (39 procent voor Europese arbeidsmigranten en 41 procent voor arbeidsmigranten van buiten Europa).

Volgens Directeur Tom de Veer van Stichting Connect International is het “nu echt tijd” voor de politiek om te luisteren naar wat het volk wil en te doen wat het beste is voor iedereen. Het huidige migratiebeleid kan slechts van een kwart van de ondervraagden op steun rekenen.

‘Beleid faalt enorm’

Fractievoorzitter van de SP Lilian Marijnissen “begrijpt dat wel. Het beleid faalt enorm”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Haar partij is vooral kritisch op het verwelkomen van arbeidsmigranten in Nederland. “Wij vinden dat je dat veel strikter moet reguleren.”

“Maar het kabinet doet nu precies het tegenovergestelde en wil ook buiten Europa actief arbeidsmigranten ophalen”, zegt Marijnissen. Dat is volgens haar “wat er nu niet nodig is”.

LEES OOK: Econoom: arbeidstekorten nemen toe, arbeidsmigratie niet de heilige graal

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De cocaïne-economie in Nederland

Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.

Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Twee jaar na The Voice neemt het aantal slachtoffer-dadergesprekken nog steeds toe

Steeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…

Lees meer

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…

Lees meer

Ministerie: ‘escape’ voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…

Lees meer

NVJ na staking kranten: heftigere acties als nieuw bod uitblijft

Zo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…

Lees meer

Omwonenden Uden naar rechter tegen noodopvang asielzoekers

Een groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….

Lees meer

Streep door grote opvanglocatie in Purmerend voor Oekraïners

Het plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…

Lees meer

Economen ING: groei economie bescheiden, koopkracht wel vooruit

De Nederlandse economie stagneert dit jaar en laat de komende jaren waarschijnlijk maar bescheiden groei zien, voorspellen economen van ING in een nieuw rapport. Voor…

Lees meer

Oud-PVV-Kamerlid Hero Brinkman: ‘Wilders moet leren luisteren als hij premierwaardig wil zijn’

Oud-PVV-Tweede Kamerlid Hero Brinkman zegt dat PVV-leider Geert Wilders moet leren luisteren als hij een geschikte premier wil zijn. “En als hij premierwaardig wil zijn…

Lees meer

Dagelijks leven in november 1,6 procent duurder geworden

Het dagelijks leven is in november 1,6 procent duurder geworden in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)…

Lees meer