Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Arts spoedeisende hulp waarschuwt: zolang we capaciteit niet uitbreiden, betalen we de prijs

Peter Visser

Arts op de spoedeisende hulp Gor Khatchikyan waarschuwt dat er tot nu toe te weinig is geïnvesteerd om de capaciteitsproblemen in ziekenhuizen op te lossen. ''Als er een coronagolf komt - en die gaat komen - gaat het ten koste van andere zorg. Zolang we de capaciteit niet uitbreiden, betalen we de prijs'', aldus Khatchikyan in het televisieprogramma WNL Op Zondag op NPO 1.

Volgens Khatchikyan is corona op dit moment "geen bedreiging" voor het ziekenhuis waar hij werkt. "Het is goed te doen. Veel patiënten die met koorts of onbegrepen klachten binnenkomen, testen we wel, maar vaak negatief. Corona is een van de zaken waar we rekening mee houden, maar drukt zeker geen stempel op in ieder geval de spoedeisende hulp."

Maar als het virus een opleving krijgt, kan de situatie snel veranderen, vreest Khatchikyan. Dat komt mede omdat het zorgpersoneel volgens hem nog altijd niet is bijgekomen van de pandemie. Hij denkt dat politiek Den Haag daar te weinig oog voor heeft. "De gesprekken bij de koffieautomaat, de stemming en de sfeer zijn moeilijk te vertalen naar de politiek."

'Tank is leeg'

Het ziekteverzuim in de zorg lag in het eerste kwartaal van dit jaar op 8,9 procent, blijkt uit cijfers van het CBS. De "tank is leeg. Wij zijn bij uitstek een sector die de afgelopen twee jaar heel hard heeft gewerkt", zegt Khatchikyan. "Personeel kon geen vakantie nemen, mensen moesten vaak invallen. Het werk stapelt zich op."

Er zijn nog altijd "grote tekorten. Er wordt met man en macht gewerkt om de zorg draaiende te houden. Collega's vangen veel op voor elkaar. Daardoor zie je in de statistieken en bij de beleidspersonen niet altijd het werkelijke beeld. We blijven het maar voor elkaar oplossen, tot de rek eruit is."

Khatchikyan waarschuwt dat de de zorg "er niet opeens beter voorstaat" dan tijdens de pandemie, ondanks "dat we nu weten hoe kwetsbaar we zijn".

Vaccinatie

Volgens arts-microbioloog Marc Bonten is het mede daarom van belang om te blijven benadrukken hoe "ongelofelijk belangrijk" vaccinatie is. "We kunnen het virus tegenhouden met de afweer van de totale bevolking. Dat kan door het creëren van immuniteit. Dat kan op twee manieren: door doorgemaakte infecties en vaccinatie."

Veel Nederlanders hebben inmiddels corona gehad en de vaccinatiegraad is hoog, weet Bonten. "Maar we weten ook dat die immuniteit gaat dalen, vooral voor het doorgeven van de infectie. Die daalt minder hard voor de bescherming tegen ernstige complicaties."

Maar "gaat daar iets in veranderen, kun je besluiten bijvoorbeeld 60-plussers een booster aan te bieden". Hij pleit voor "een goede voorlichtingscampagne" van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. "Pas als de defensie na vaccinatie faalt, hebben we andere, vervelende maatregelen nodig", aldus Bonten.

Luister de uitzending hier terug als podcast!

LEES OOK: Reproductiegetal coronavirus op hoogste niveau sinds februari


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau