Aanslagpleger Parijs Salah Abdeslam hoort strafeis in megaproces: ‘Schokte de hele wereld’
Salah Abdeslam, de enige nog levende 'moordcommando' van de aanslagen in Parijs in 2015, hoort vandaag de strafeis tegen hem van de Franse aanklagers. Strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops denkt dat de Franse aanklager een levenslange gevangenisstraf eist tegen Abdeslam. De aanslagen "waren de grootste in Frankrijk sinds de Tweede Wereldoorlog", aldus Knoops.
Hij denkt dat met de strafeis de aanklager een voorbeeld wil stellen. "De aanslagen schokte niet alleen Frankrijk maar de hele wereld", zegt de strafpleiter in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Vermoedelijk gaat het om een levenslange gevangenisstraf zonder kans op vroegtijdige vrijlating, een straf die in Frankrijk zelden wordt opgelegd. Tot levenslang veroordeelden komen in het land vaak na 20 tot 25 jaar vrij.
Op 13 november 2015 werden in de Franse hoofdstad 130 mensen gedood in concertzaal Bataclan, stadion Stade de France en diverse horecazaken. Het bloedbad is opgeëist door Islamitische Staat (IS). In de rechtbank van Parijs werd Abdeslam ervan beschuldigd te zijn gevlucht nadat zijn bomvest niet werkte, maar de 32-jarige Fransman verklaarde zelf dat hij zich had bedacht.
Andere verdachten
De andere daders naast Abdeslam bliezen zichzelf op of werden gedood door de politie. Toch moeten nog negentien andere verdachten voor de rechtbank verschijnen. Zij worden ervan verdacht de aanslagplegers te hebben geholpen, bijvoorbeeld door wapens te leveren. Zes personen worden bij verstek berecht, onder wie vijf vooraanstaande IS-leden die vermoedelijk in Syrië zijn overleden.
Knoops denkt dat ook tegen "tien of elf" handlangers levenslang zal worden geëist.
'Een miljoen pagina's'
Volgens Knoops is het strafproces het grootste in de Franse geschiedenis. "Het dossier telt ruim één miljoen pagina's. Er zijn 1800 benadeelde partijen. Slachtoffers die zich hebben gevoegd in het proces en ook allemaal spreektijd hebben gekregen."
"In totaal zijn er 25.000 getuigenverklaringen opgenomen en er zijn 330 advocaten betrokken bij dit proces, waarvan er 300 advocaten optreden voor de nabestaanden van de 130 slachtoffers", weet de advocaat. "Maar er zijn ook 150 gewonden gevallen."
De Parijse rechtbank komt op 29 juni met een uitspraak, bijna tien maanden na het begin van het megaproces.
LEES OOK: ‘Broer Salah Abdeslam troggelde vrouwen tienduizenden euro’s af’