Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Minister Wiersma over slordigheid bij nakijken eindexamens: ‘Houd het niet onder de pet’

Redactie

Leraren in het voortgezet slaken een noodkreet: het nakijken van de eindexamens is volgens hen een rommeltje. Er zou bijna geen controle zijn op docenten die sjoemelen met punten, zo schrijft De Telegraaf. Tienduizenden vmbo’ers, havisten en vwo-leerlingen wachten vandaag met smacht op het telefoontje of ze geslaagd zijn of niet.

"Als dit veel gebeurt is dat superslecht", reageert minister van Primair en Voortgezet Onderwijs Dennis Wiersma in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Ik heb gelukkig die signalen niet, maar ik ben er wel erg van geschrokken, dus we moeten er zeker achteraan."

Wiersma benadrukt dat dit soort gevallen gemeld moeten worden bij de Onderwijsinspectie. Dat gebeurt nu niet. "Ik wil hier ook oproepen: als je een fout ziet, houd het dan niet onder de pet, want je hebt hier uiteindelijk de leerlingen zelf mee." De minister wil voorkomen dat leraren elkaar de hand boven het hoofd houden.

Leerlingen voortrekken

Docenten proberen hun eigen leerlingen voor te trekken, zo wordt waargenomen volgens De Telegraaf. "Dit jaar heb ik weer twee leraren die hun leerlingen zes à zeven punten te veel hebben gegeven bij het nakijken", vertelt Kees Bosman, economieleraar op een havo/vwo-school in Midden-Nederland.

Hij kijkt als tweede corrector de economie-examens van een andere school na en kan ingrijpen als er fouten zijn gemaakt. "Die punten zouden het verschil kunnen zijn tussen een voldoende en een onvoldoende."

Steekproefsgewijs

Sjoemelen kan vaak ongezien gebeuren, want die tweede correctoren kijken vaak steekproefsgewijs na. Het gebeurt verder bijna nooit dat geschillen over nagekeken examens terechtkomen bij de Onderwijsinspectie, die een onafhankelijke derde corrector kan inroepen. "Je wil niet de aandacht van de inspectie op je vestigen", weet Bosman. "Dus daarvoor al gooien de scholen het vaak op een akkoordje."

Dat het nakijken door de tweede correctoren vaak steekproefsgewijs gebeurt is niet de bedoeling, zegt Wiersma. "Je moet natuurlijk gewoon je werk doen en daar zijn regels over geformuleerd."

Toch geeft Wiersma aan dat hij "veel vertrouwen in de professionaliteit van de leraar". "Je hebt er ook helemaal niets aan om iets makkelijker te maken, want daarna moet die leerling het bij een vervolgopleiding wel waar maken", zegt hij.

LEES OOK: Minister Wiersma (Voortgezet Onderwijs): eindexamenuitslagen volgend jaar weer op zelfde dag

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau