main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
ANP SEM VAN DER WAL
9 juni 2022 — 19:56

Mark Rutte: uitvoering van de basisbeurs wordt nog spannend

Het “wordt nog spannend dadelijk” met de uitvoering van de basisbeurs, die vanaf 2023 weer terugkeert, zei premier Mark Rutte vandaag in een debat met de Tweede Kamer. Rutte was begin deze maand in Groningen, waar hij ook een bezoek bracht aan de Dienst Uitvoering Onderwijs, die straks verantwoordelijk wordt voor de basisbeurs.

Daar vrezen ze vooral alle extra wensen die de Kamer nog heeft, volgens Rutte. Hij waakt ervoor dat beleid te ingewikkeld wordt voor de uitvoerende overheidsdiensten. Aandacht voor de uitvoering is een belangrijk onderwerp in Den Haag, omdat het bij de uitvoerende instanties van de overheid de afgelopen tijd een aantal keer flink is misgegaan, bijvoorbeeld bij de Belastingdienst.

Aardbevingsgebied

De Rekenkamer wees er in zijn verantwoordingsrapport waar de Tweede Kamer donderdag over debatteerde ook op dat wijzigend beleid eraan kan bijdragen dat de uitvoering vastloopt. Belangrijkste voorbeeld is de schadeafhandeling en de versterkingsoperatie voor inwoners van het aardbevingsgebied in Groningen. Wijzigingen aan de aanpak vertraagden deze operaties. Maar vorig jaar werden, tegen het advies in, toch meer aanpassingen doorgevoerd.

De extra aandacht voor uitvoerders is een voornemen van het kabinet dat moet bijdragen aan een opener en eerlijkere politieke cultuur. In het streven naar meer transparantie kondigde het kabinet vorig jaar ook aan dat er onderliggende stukken openbaar worden gemaakt aan de Kamer, als het kabinet nieuw beleid aankondigt.

Alternatieven

Het gaat bijvoorbeeld om alternatieven voor de door het kabinet gemaakte keuzes, en de dilemma’s waar ambtenaren en bewindspersonen mee zitten. Het kabinet gaat dat beleid binnenkort verruimen, verklapte Rutte in het debat. Vrijdag in de ministerraad wordt het plan besproken om meer over de interne discussies achteraf naar de Kamer te sturen.

LEES OOK: Stille tocht voor Gino in Maastricht

Door: Wessel Wierda

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier