Hoogleraar transitiekunde over energiecrisis: ‘Consument gaat dit decennium 2,5 keer meer betalen dan nu’
Hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit Jan Rotmans luidt de noodklok bij Op1. "Nederland loopt helemaal vast." De gewone consument gaat volgens hem direct, dan wel indirect via belastingen, twee tot mogelijk drie keer meer betalen door de energiecrisis. We hebben ons energienetwerk immers bij lange na niet op orde, stelt Rotmans gedecideerd vast. Hij roept het kabinet op om het eerlijke verhaal te vertellen.
De crux van het probleem zit volgens hem bij de houding van het kabinet de afgelopen jaren. Die is volgens hem gestoeld op: het komt wel goed. "Ze stralen weinig urgentie uit. Erken dat er een energiecrisis is in de volle breedte." Door de laconieke houding van het kabinet stapelen de problemen zich volgens Rotmans op: "We zien het ook bij Schiphol en in de zorg: er wordt enkel op de korte termijn gedacht."
Hoogleraar Transitiekunde @JanRotmans wil dat het kabinet een OMT voor de #energiecrisis gaat oprichten. “Gemiddelde consument gaat drie keer zo veel betalen.” #Op1 pic.twitter.com/YQSQAdQkkS
— Café Kockelmann (@CafeKockelmann) June 9, 2022
Energietraditie
Het bouwen van nieuwe energienetwerken en het verkrijgen van vergunningen duurt enorm lang, zegt Chief Operations Officer van netwerkbeheerder Tenet, Maarten Abbenhuis. "Maar we zijn al met veel projecten bezig." Rotmans repliceert: “Jullie hadden veel eerder moeten beginnen. De vraag naar (groene) elektriciteit neemt explosief toe. Terwijl jullie hebben gewacht op de overheid die mee zouden moeten betalen, is er in de tussentijd heel weinig gebeurd.”
Maarten van Gaans-Gijbels, gedupteerde in de provincie Limburg, heeft er geen vertrouwen in dat het probleem binnenkort verholpen is. "Volstrekt onaanvaardbaar is de situatie waarin we verkeren," zegt hij over het feit dat nieuwe bedrijven in Brabant en Limburg geen stroom meer kunnen krijgen. "We zagen de energietraditie al van mijlenver aankomen en in feite staat die nu op de rem."
Het elektriciteitsnetwerk zit zó vol, dat er geen ruimte in Noord-Brabant en Limburg meer is voor nieuwe aansluitingen. Operationeel directeur TenneT Maarten Abbenhuis: “We verwachten dat we op korte termijn, wat extra capaciteit beschikbaar kunnen stellen.” #Op1 pic.twitter.com/CrIOoLkPtI
— Café Kockelmann (@CafeKockelmann) June 9, 2022
Elektrificatie-samenleving
Rotmans: "Het zou heel goed kunnen dat binnen een paar het merendeel van de provincies rood kleurt. Want we gaan naar een soort elektrificatie-samenleving. En wij kunnen niet binnen een of twee jaar van het Russische gas af. Er komt een moment dat Poetin straks de hele gastoever kan afsluiten, en als er dan een of twee strenge winters komen hebben we al een probleem."
Hij pleit voor een crisisteam à la het OMT, maar dan met bredere specialisaties binnen het team en "meer discipline". Ook ziet hij heil in het investeren in en hergebruiken van windmolens en zonnepanelen. "We hebben een verspillingseconomie. Terwijl de eerste Nederlandse fabriek die zonnepanelen kan recyclen al vier jaar zit te wachten op geld," besluit hij. "Waarom investeren we daar niet in?"
LEES OOK: Benzineprijs stijgt vandaag waarschijnlijk naar nieuw record