Elektriciteitsnet Limburg en Brabant vol, beheerder TenneT hekelt trage besluitvorming
Er moet haast worden gemaakt met het afgeven van vergunningen om het elektriciteitsnetwerk in Limburg en Noord-Brabant te kunnen uitbreiden. Dat zegt netbeheerder TenneT. Woensdag werd bekend dat nieuwe bedrijven in de twee provincies voor zowel opwekking als afname van elektriciteit niet meer worden aangesloten op het elektriciteitsnet.
Het net zit in die provincies nagenoeg aan de maximale capaciteit, waardoor TenneT "op de pauzeknop moest drukken", zegt woordvoerder van de netbeheerder Eefje van Gorp in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Tot wanneer de stop duurt is vooralsnog onduidelijk. Ondanks "allerlei prognoses die klopten", had TenneT "niet verwacht" tot de maatregel over te moeten gaan, aldus Van Gorp.
TenneT is volgens haar "als een gek aan het uitbreiden. Er komt voor twee miljard euro aan nieuwe infrastructuur in Brabant en Limburg bij". Maar "dat gaat niet altijd even snel, omdat we niet op tijd de vergunningen kunnen krijgen om te beginnen met bouwen". Ze roept de provinciebesturen op haast te maken met het afgeven van vergunningen.
Nu duurt wachten op goedkeuring "acht tot tien jaar. Iedereen wil graag elektriciteit, maar niemand woont graag in de buurt van hoogspanning", zegt Van Gorp. Bouwen van nieuwe infrastructuur duurt daarbij "zeker twee jaar". Ze vreest daarom dat het nog wel even kan duren voordat het netwerk uitgebreid kan worden.
Explosieve stijging
Volgens Van Gorp is de vraag in Limburg en Noord-Brabant de afgelopen twee maanden "explosief" gestegen. Er kwam voor ruim 800 megawatt aan nieuwe verzoeken binnen, zegt ze. "Dat staat gelijk aan vier keer het verbruik van een stad als Den Bosch." De groei is mede het gevolg van de hoge gasprijzen, die leiden tot een grote verduurzamingsdrang bij bedrijven, legt ze uit. "Ook komen er veel nieuwe woningen bij, die drie keer meer stroom verbruiken."
TenneT wil met grote afnemers om tafel "om te kijken of zij tegen betaling tijdelijk minder af kunnen nemen. Op deze manier hopen wij zo snel mogelijk weer ruimte te maken zodat nieuwe bedrijven aangesloten kunnen worden", zegt Van Gorp.
Ook zou het volgens haar "helpen" als het voor bedrijven niet meer mogelijk is om in contracten reserveringen af te spreken met het oog op te toekomst. "Grote afnemers mogen aangeven wat ze ooit nodig denken te hebben. Daarom moeten wij reserveringen op het net vrijhouden. Dat spreekwoordelijke handdoekje leggen moet minder worden. Dat zou gelijk zorgen voor meer ruimte en dan kunnen we nieuwe ondernemers aansluiten."
Daarnaast pleit ze voor een "prioriseringskader. Nu is het zo: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Ik denk dat we daar vanaf moeten".
Noord-Holland en Friesland
Volgens Van Gorp "knelt" het ook op het net in Noord-Holland, met name in Amsterdam, en in Friesland. Maar op dit moment kan daar nog gehoord worden gegeven aan nieuwe aanvragen, zegt de woordvoerder. In Limburg en Noord-Brabant zijn er voor huishoudens op dit moment nog geen gevolgen, meldt TenneT.