Econoom over inflatie: centrale banken hebben jarenlang te veel geld bijgedrukt
Volgens econoom Edin Mujagić hebben centrale banken ruim een decennia lang "veel te veel" geld bijgedrukt. Dat heeft geleid tot "een vruchtbare bodem" voor inflatie. "Dat de prijzen nu zo hard stijgen, heeft daarmee te maken", aldus Mujagić. Hij pleit ervoor om in de toekomst "de geldpersen toch even uit te zetten", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Hoewel de hoge inflatie de afgelopen maand iets is gedaald, overleggen minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) vandaag met werkgevers en vakbonden om tot een koopkrachtakkoord te komen. Een verdere verlaging van de accijns op brandstof is voor het kabinet niet bespreekbaar, meldt De Telegraaf.
Dat heeft gevolgen voor de economie, weet Mujagić."Als je in staat bent de prijs van brandstof door te berekenen aan de klant, heb je er als bedrijf minder of geen last van. Maar dat betekent wel dat de kosten voor de klant stijgen. Dat noemen we inflatie en remt economische groei af. Als ik meer moet betalen aan mijn loodgieter, houd ik minder geld over voor andere dingen."
Maar "als een bedrijf de kosten níét kan doorberekenen, betekent het heel simpel dat zijn winst omlaag gaat en hij minder kan investeren. Ook dat remt economische groei".
De pijn aan de pomp toont "heel duidelijk hoe hoge inflatie linksom of rechtsom slecht is voor economische groei in een land. Je moet zien te voorkomen dat inflatie ontstaat, maar als die er eenmaal is, moet je er alles aan doen om ervoor te zorgen dat die zo snel mogelijk weer daalt", aldus de econoom.
Prijzen aan pomp niet gevolg van inflatie
Overigens zijn de prijzen in Nederland vrijwel altijd hoger dan in andere landen, zegt hij. "Het feit dat wij nu ook duurder uit zijn, heeft niet zozeer met de inflatie te maken, maar met overheidsheffingen. Het is een keuze. Als je een belastingverlaging doorvoert, doe dat dan structureel."
Om de personeelstekorten tegen te gaan, pleiten deskundigen ervoor werk minder te belasten en inkomen juist zwaarder. Mujagić vindt dat "een goede zaak. Of je nou te maken hebt met hoge inflatie of niet: werken moet lonen. Zeker in een periode van vergrijzing, waarbij je voor je economische groei en welvaart afhankelijk bent van mensen die op dit moment nog niet werken of parttime."
LEES OOK: Elektriciteitsnet Limburg en Brabant vol, beheerder TenneT hekelt trage besluitvorming