main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 juni 2022 — 09:44

Zo’n 500 VVD’ers verzetten zich tegen stikstofplannen kabinet: ‘Veel te massief en eenzijdig’

Zo’n 500 VVD’ers roepen middels een motie de Tweede Kamerfractie en het kabinet op om de stikstofplannen die op tafel liggen níét uit te voeren. Deze plannen worden pas vrijdag officieel gepresenteerd door minister Christianne van der Wal, maar een deel is al uitgelekt. Zaterdag wordt de motie ingediend tijdens het VVD-congres. “Onze grootste zorg is dat we nu met dit beleid aan de gang gaan, en dat het achteraf alsnog niet haalbaar lijkt en de hele operatie voor niets is”, zegt wethouder in Assen Mirjam Pauwels in Goedemorgen Nederland.

Volgens berekeningen in opdracht van het kabinet moet de stikstofuitstoot in bepaalde delen van het land drastisch dalen. Zo moet de uitstoot in de Gelderse Vallei en de Peel in Brabant met maar liefst 70 tot 80 procent omlaag. Dat is volgens deskundigen niet mogelijk zonder op grote schaal boeren uit te kopen, en dat ligt uiteraard zeer gevoelig.

Met de motie, waarvan het aantal ondertekenaars nog altijd oploopt, willen de VVD’ers bereiken dat de ledenvergadering van de partij in meerderheid uitspreekt dat het voorgelegde stikstofbeleid aangepast moet worden. “We maken ons hier grote zorgen over. Het is een groot probleem en er moet wat gebeuren, maar de huidige manier waarop is veel te massief en te eenzijdig op de landbouw gericht wat ons betreft. En het is maar zeer discutabel of we de doelen ook gaan halen”, zegt Pauwels.

‘Model niet gebaseerd op feiten’

De VVD’ers willen dat er niet enkel naar de landbouw wordt gekeken, maar ook naar de vervoer- of industriesector. In de motie valt te lezen: “Wij roepen de Tweede Kamerfractie en het kabinet op: doe Nederland dit niet aan. Laat stikstof niet alle progressie tegenhouden en ons land verstikken. Offer niet onze agrarische bedrijven op aan een achterhaalde theoretische methode. Maar kies voor beleid op basis van feiten en haalbare scenario’s. ”

De grootste zorg van Pauwels zit in de bijkomende schade wat betreft de leefbaarheid en de economie van het plattenland. “Het zal een enorme impact hebben als de agrarische sector voor de helft moet opdoeken, zoals het nu ongeveer uitgerold wordt”, zegt ze. Ook wordt door de groep getwijfeld aan de meetmethode waarmee de neerslag van stikstof is gemeten. “Het model is niet gebaseerd op meningen en feiten maar op berekeningen”, stelt de wethouder. Volgens haar moet er beter gekeken worden naar de feitelijke staat van de natuur.

“Ondernemers moeten zelf meer de regie krijgen over hun reductie”, zegt Pauwels.

‘Ga hier voor de boer op’

Stikstofminister Christianne van der Wal werd dinsdag in de Kamer al bevraagd over de uitgelekte plannen. Van der Wal wil die cijfers nog niet bevestigen, maar geeft in de Kamer al aan dat ze het stikstofbeleid niet gaat afzwakken omdat maatschappelijke of politieke druk ontstaat.

De vraag is of de motie dus zin gaat hebben. “Wij denken dat als je een wil hebt, dat er ook een weg ontstaat”, zegt Pauwels. “Als de regels en afspraken knellen zijn er altijd mogelijkheden om deze tot discussie te stellen, tot op wetsniveau aan toe, en tot Brussel aan toe. Dat willen we de Tweede Kamerfractie ook met klem vragen. Ga hier ‘voor de boer op’.”

LEES OOK: Statenleden VVD en CDA keren zich tegen stikstofplannen kabinet: ‘Niet liberaal!’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer

ASML in gesprek met autoriteiten over fout met kwartaalcijfers

Chipmachinemaker ASML onderzoekt nog hoe de kwartaalcijfers dinsdag per ongeluk te vroeg online zijn gekomen. Over de toedracht van de blunder is het Veldhovense bedrijf…

Lees meer