main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 7 juni 2022 — 14:48

Statenleden VVD en CDA keren zich tegen stikstofplannen kabinet: ‘Niet liberaal!’

Statenleden van coalitiepartijen VVD en CDA zijn kritisch over de stikstofplannen van het kabinet. Ruim vierhonderd VVD-leden dienen zaterdag op het partijcongres een motie in waarin zij het kabinet oproepen de uitgelekte stikstofplannen niet uit te voeren, meldt het Algemeen Dagblad.

“Doe Nederland dit niet aan. Laat stikstof niet alle progressie tegenhouden en ons land verstikken”, roepen de VVD-leden mede de eigen partij op. Ook vinden zij “dat agrarische bedrijven niet mogen worden opgeofferd aan een achterhaalde theoretische methode”.

In allerlei (agrarische) delen van Nederland zwelt de kritiek op de stikstofplannen aan. Ook in Gelderland, dat met de Veluwe het grootste natuurgebied van Nederland heeft. Uit de uitgelekte plannen blijkt dat de stikstofuitstoot daar in de omgeving met 100 procent moet worden verlaagd. Rond andere gebieden gaat het soms om 70 tot 80 procent. Statenleden van VVD en CDA zien dat niet zitten, aldus het AD.

‘Niet liberaal!’

Zo begrijpt VVD-Statenlid Willemien Meeuwissen uit Drenthe “helemaal niets” van de plannen van VVD-minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). “Het is ook helemaal niet liberaal wat ze doet!”, zegt hij tegen de krant. CDA-Statenlid Daisy Vliegenthart uit Gelderland is “enorm geschrokken”.

Tijdens een debat vrijdag tussen veertig betrokkenen van de VVD en partijgenoot Van der Wal vielen harde woorden, zegt de Gelderse VV’er Hans Boxem. “‘Minister, waar bent u nu mee bezig?’, zeiden verschillende Statenleden.” Hij is bang dat Statenleden overstappen naar de BoerBurgerBeweging en Forum voor Democratie. Dat zou problematisch zijn: de provincies moeten het beleid uitvoeren.

Boeren

Ook boeren komen in verzet. Sjaak van der Tak, voorzitter van boerenorganisatie LTO Nederland, roept “provincies op tot stevig verzet tegen onmogelijke Haagse dictaten. Ik verwacht tegenstand in de provincies bij CDA en de VVD. Het is al opstand in enkele afdelingen”, zegt hij tegen het AD.

Woensdag spreekt LTO Nederland met het kabinet. Volgens Van der Tak gaan de uitgelekte plannen veel verder dan het coalitieakkoord.

Woningcrisis

Ondertussen speelt ook het nijpende woningtekort en mede door de stikstofcrisis kunnen er minder huizen worden gebouwd dan het kabinet eigenlijk van plan is. “Je zag in 2019 en 2020 het aantal afgegeven bouwvergunningen behoorlijk naar beneden gaan, in de nasleep van de stikstofcrisis”, zegt econoom van de Rabobank Nic Vrieselaar in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Sindsdien is het een beetje opgekrabbeld, maar de afgelopen drie á vier maanden zakt het aantal weer naar beneden.”

Er is het kabinet er daarom veel aangelegen snel een oplossing te vinden voor het stikstofprobleem, weet de econoom. “Er worden dit jaar zo’n 70.000 bouwvergunningen verleend voor nieuwe woningen. Als je nagaat dat 10 tot 20 procent daarvan uiteindelijk niet uitmond in de bouw van een huis, zitten we nog heel ver af van de 100.000 huizen per jaar die het kabinet wil realiseren.”

De stikstofcrisis is niet de enige boosdoener. “Er is natuurlijk ook een personeelstekort en er zijn de hoge bouwkosten. Maar de stikstofcrisis is wel een belangrijke sta in de weg”, stelt Vrieselaar. “Ik denk niet dat er op korte termijn een oplossing is.”

LEES OOK: Op grote schaal uitkopen van boeren lijkt onvermijdelijk: stikstofuitstoot moet fors omlaag

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau

Wie snel wat kilo’s kwijt wil of spiermassa wil kweken, kan terecht op de zwarte markt waar een levendige handel bestaat in illegale, gevaarlijke afslankpillen en anabolen. Een zeer lucratieve business voor criminelen. Lopen dealers vaak tegen de lamp? En welk risico nemen de gebruikers? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met:

  • Martin Kooijman van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
  • Hoogleraar Sport en Techt Marjan Olfers
  • Onderzoeksjournalist van WNL Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en probeert zelf illegale afslankthee te kopen.

Luister nu naar de podcast!

Elke vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

Wordt 2023 het jaar van de stakingen? Verschillende beroepsgroepen legden hun werk dit jaar al neer en lang niet alle cao-onderhandelingen komen tot een goed einde. Moeten we vrezen voor Franse toestanden of is de temperatuur in de Polder nog te bekoelen? Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Directeur van werkgeversvereniging AWVN Raymond Puts
  • Vicevoorzitter van de FNV Zakaria Boufangacha
  • Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp

Te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Kabinet onderzoekt ‘Vliegende Brigade’ voor opruimen drugsafval

Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) onderzoekt of het mogelijk is een speciale ‘vliegende brigade’ op te richten om boeren en tuinders te helpen bij…

Lees meer

Advocaat: De Mos is totaal niet rijk geworden, dus geen corruptie

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos is totaal niet rijk geworden van de contacten met bevriende ondernemers, en dat bewijst dat er geen sprake is…

Lees meer

Hof geeft Volt gelijk: partij mocht Gündoğan uit fractie zetten

Het gerechtshof in Amsterdam geeft Volt in hoger beroep gelijk: de partij mocht Nilüfer Gündoğan wel degelijk uit de Tweede Kamerfractie zetten. Partijleider Laurens Dassen…

Lees meer

OM verdenkt tieners van doodslag in vereniging Haagse snackbarbaas

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de tieners die eerder zijn opgepakt voor het doodsteken van een Haagse snackbareigenaar van doodslag in vereniging en openlijke geweldpleging….

Lees meer

Rode Kruis en Islamitische Stichting Nederland ontvangen ruim 3 miljoen euro aan donaties voor slachtoffers aardbevingen

Op Giro 7244 is in iets meer dan 24 uur meer dan 2 miljoen euro gedoneerd voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en…

Lees meer

EU-experts: Russische nepnieuwscampagne lijkt op aanloop invasie

Rusland heeft, net als in de aanloop naar eerdere grote offensieven, de verspreiding van misleidende informatie over Oekraïne opgevoerd. Die waarneming van EU-deskundigen baart zorgen,…

Lees meer

Erdogan kondigt noodtoestand af, dodental Turkije en Syrië boven de 5000

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een noodtoestand van drie maanden afgekondigd voor de tien provincies die zijn getroffen door de aardbevingen van maandag….

Lees meer

ACM doet onderzoek bij Vattenfall, Eneco en Essent naar administratie prijsplafond

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft dinsdag onderzoek gedaan bij energieleveranciers Vattenfall, Eneco en Essent. Tijdens de bezoeken aan de bedrijven wil de toezichthouder…

Lees meer

Renske Leijten: nieuwe toeslagenbelofte regering heel ernstig

De belofte van staatssecretaris Aukje de Vries (VVD) dat voor 90 procent van de slachtoffers van het toeslagenschandaal beoordeeld moet zijn of zij recht hebben…

Lees meer