Statenleden VVD en CDA keren zich tegen stikstofplannen kabinet: ‘Niet liberaal!’
Statenleden van coalitiepartijen VVD en CDA zijn kritisch over de stikstofplannen van het kabinet. Ruim vierhonderd VVD-leden dienen zaterdag op het partijcongres een motie in waarin zij het kabinet oproepen de uitgelekte stikstofplannen niet uit te voeren, meldt het Algemeen Dagblad.
"Doe Nederland dit niet aan. Laat stikstof niet alle progressie tegenhouden en ons land verstikken", roepen de VVD-leden mede de eigen partij op. Ook vinden zij "dat agrarische bedrijven niet mogen worden opgeofferd aan een achterhaalde theoretische methode".
In allerlei (agrarische) delen van Nederland zwelt de kritiek op de stikstofplannen aan. Ook in Gelderland, dat met de Veluwe het grootste natuurgebied van Nederland heeft. Uit de uitgelekte plannen blijkt dat de stikstofuitstoot daar in de omgeving met 100 procent moet worden verlaagd. Rond andere gebieden gaat het soms om 70 tot 80 procent. Statenleden van VVD en CDA zien dat niet zitten, aldus het AD.
'Niet liberaal!'
Zo begrijpt VVD-Statenlid Willemien Meeuwissen uit Drenthe "helemaal niets" van de plannen van VVD-minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). "Het is ook helemaal niet liberaal wat ze doet!", zegt hij tegen de krant. CDA-Statenlid Daisy Vliegenthart uit Gelderland is "enorm geschrokken".
Tijdens een debat vrijdag tussen veertig betrokkenen van de VVD en partijgenoot Van der Wal vielen harde woorden, zegt de Gelderse VV'er Hans Boxem. "'Minister, waar bent u nu mee bezig?’, zeiden verschillende Statenleden." Hij is bang dat Statenleden overstappen naar de BoerBurgerBeweging en Forum voor Democratie. Dat zou problematisch zijn: de provincies moeten het beleid uitvoeren.
Boeren
Ook boeren komen in verzet. Sjaak van der Tak, voorzitter van boerenorganisatie LTO Nederland, roept "provincies op tot stevig verzet tegen onmogelijke Haagse dictaten. Ik verwacht tegenstand in de provincies bij CDA en de VVD. Het is al opstand in enkele afdelingen", zegt hij tegen het AD.
Woensdag spreekt LTO Nederland met het kabinet. Volgens Van der Tak gaan de uitgelekte plannen veel verder dan het coalitieakkoord.
Woningcrisis
Ondertussen speelt ook het nijpende woningtekort en mede door de stikstofcrisis kunnen er minder huizen worden gebouwd dan het kabinet eigenlijk van plan is. "Je zag in 2019 en 2020 het aantal afgegeven bouwvergunningen behoorlijk naar beneden gaan, in de nasleep van de stikstofcrisis", zegt econoom van de Rabobank Nic Vrieselaar in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Sindsdien is het een beetje opgekrabbeld, maar de afgelopen drie á vier maanden zakt het aantal weer naar beneden."
Er is het kabinet er daarom veel aangelegen snel een oplossing te vinden voor het stikstofprobleem, weet de econoom. "Er worden dit jaar zo'n 70.000 bouwvergunningen verleend voor nieuwe woningen. Als je nagaat dat 10 tot 20 procent daarvan uiteindelijk niet uitmond in de bouw van een huis, zitten we nog heel ver af van de 100.000 huizen per jaar die het kabinet wil realiseren."
De stikstofcrisis is niet de enige boosdoener. "Er is natuurlijk ook een personeelstekort en er zijn de hoge bouwkosten. Maar de stikstofcrisis is wel een belangrijke sta in de weg", stelt Vrieselaar. "Ik denk niet dat er op korte termijn een oplossing is."