Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Onzekere tijden op de oliemarkt: ‘Nederland hinkt een beetje op twee benen’

Redactie

De Europese olieboycot tegen Rusland zorgt voor onzekere tijden op de oliemarkt. Dat doet pijn aan de pomp, want met een huidige adviesprijs van bijna 2,50 euro per liter benzine stijgen de brandstofprijzen tot recordhoogte.

Nederland heeft de Rotterdamse haven, die het mogelijk maakt dat er alternatieve energie aangeleverd kan worden. "Makkelijker dan landen die echt afhankelijk zijn van oliepijpleidingen", legt econoom bij de Rabobank Nic Vrieselaar uit in Goedemorgen Nederland . "Het nadeel is dat wij in Nederland heel erg afhankelijk zijn van fossiele brandstof. Wij zijn hét Europese land dat het meest afhankelijk is van olie en gas. Dat komt natuurlijk omdat we zelf een lange tijd gas hebben gemaakt. Dat werkt nu tegen ons. We hinken een beetje op twee benen."

En het einde is nog niet in zicht, verwachten experts. "Ik denk dat de olieprijs het komende halfjaar nog steeds hoog blijft, want de markt is erg krap, en de vraag is nog steeds hoog", zegt energiedeskundige van het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS) Lucia van Geuns. "Er is de afgelopen jaren weinig geïnvesteerd in olie en gas. Tegelijkertijd is er weinig reservecapaciteit in het systeem. En als je dan zo'n krappe markt hebt, betekent dat dat elk geopolitiek probleem leidt tot een opwaartse druk."

De OPEC (de organisatie van olie-exporterende landen) heeft aangekondigd om in juli en augustus fors meer olie op te pompen. Toch begrijpt Vrieselaar dat de extra productie die volgens het oliekartel is toegezegd "niet helemaal voldoende is" en niet zoveel is als men had verwacht, zegt hij. "Maar in potentie moeten we het hebben van alternatieven. Dus van de OPEC-landen, Amerikaanse schalieolie."

Vraag en aanbod

Het gaat simpelweg om een kwestie van vraag en aanbod, legt hij uit. "Je ziet nu dat het aanbod heel lastig is, want we gaan Russische olie boycotten, maar de vraag naar energie in bredere zin is erg hoog", legt hij uit. "We zijn de coronacrisis nu uit, de economie draait vooralsnog op volle toeren, dat zie je in Nederland aan de lage werkloosheid."

En dat geldt eigenlijk wereldwijd. Vrieselaar: "Er is veel vraag naar energie en naar de levering van spullen, maar dat wordt nu dus heel lastig, dus dan gaat de prijs omhoog."

Verduurzaming

Nederland moet dan ook volle bak inzetten op verdere verduurzaming, vindt de econoom. "Zorgen dat je productieprocessen worden aangepast zodat je minder olie en gas nodig hebt. Als huishouden zorgen dat je minder energie verbruikt", zegt hij. "Nederlanders zijn daar al behoorlijk mee bezig blijkt uit recente berichten. Dat zijn dingen waar we het op korte termijn van moeten hebben."

LEES OOK: Nederlandse pomphouders in grensstreek maken zich zorgen nu Duitsland benzineprijs verlaagt


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau