‘Anonimiteit in proces over Peter R. de Vries is begrijpelijk, maar toont wel de ondermijning van onze rechtsstaat aan’
De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak over de moord op journalist Peter R. de Vries is deze week van start gegaan. Misdaadverslaggever van NRC, Jan Meeus, volgt het proces op de voet. "In de rechtszaak over de moord op advocaat Derk Wiersum was veel onduidelijkheid over wie er precies geschoten had. In deze zaak is dat niet het geval. Deze mannen zijn bijna op heterdaad aangehouden." Dus over hun rol is veel minder twijfel, dat geldt ook voor hun intenties, stelt Meeus.
Dan komt de vraag op: zou de rechter in dit geval de stap kunnen zetten tot een levenslange gevangenisstraf? Dat zou heel bijzonder zijn volgens Meeus. "De verdachten hebben wat betreft moord of voorbereiding daartoe geen relevant strafblad. Eigenlijk zien we dat dan nooit. Maar tegelijkertijd zien we dat rechters de afgelopen jaren, als gevolg van de ernstigere drugscriminaliteit, harder zijn gaan straffen." De strafmaat gaat omhoog. Werd er tien jaar geleden nog vijftien tot twintig jaar opgelegd, is dat nu tussen de 25 en 30 jaar, constateert Meeus.
Anonimiteit
De officieren van justitie en 88 getuigen blijven anoniem in deze zaak. "Volgens het OM is in het belangrijkste scenario Ridouan Taghi de opdrachtgever. Tegelijkertijd is er nul bewijs voor zijn betrokkenheid."
Enerzijds begrijpt Meeus dat mensen anoniem blijven: "Je moet anders mogelijk in de persoonsbescherming." Anderzijds is ons strafrecht gebaseerd op papier, legt hij uit. "Uiteindelijk gaat het om een openbaar proces waarin advocaten naar behoren hun werk moeten kunnen doen. Op het moment dat alles anoniem blijft, dan is dat écht een stuk moeilijker." In de kern is dit de ondermijning van het functioneren van de rechtstaat, aldus Meeus. "Dat baart heel veel zorgen."
LEES OOK: OM: Peter R. de Vries al voor moord gevolgd in centrum Amsterdam