De Jonge wil meer sociale huurwoningen toewijzen aan statushouders: ‘Dan vist een andere groep achter het net’
Lokale bestuurders zijn niet blij met de plannen van woonminister Hugo de Jonge. Politieke armoe, noemen zij het volgens De Telegraaf. Zij zien liever een plan voor de lange termijn voor de omgang met asielzoekers en vluchtelingen gezien de schaarste aan woonruimte die Nederland heeft.
De Jonge wil meer sociale huurwoningen toebedelen aan statushouders, zo liet hij weten. In een brief aan gemeentes schreef De Jonge dat lokale bestuurders niet 9 procent, maar 12,5 procent van de sociale huur moeten toewijzen aan statushouders. Op deze manier hoopt de minister de druk op de asielopvang te verlagen.
Dwang
Dat is ook broodnodig. De huidige situatie is namelijk zo dat voor veel asielzoekers geen plek is. Zij sliepen rond het azc in Ter Apel op stoelen of brachten zelfs buiten de nacht door.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken kon nog niet zeggen of de toewijzing van woningen aan statushouders onder dwang kan gebeuren. Dat schrijft het AD. Provincies is wel gevraagd toezicht te verscherpen. Op het moment dat er laakbaar niet goed wordt gehandeld door gemeenten, kan er worden ingegrepen.
'Groot probleem'
Via deze weg lijken statushouders voorrang te krijgen op een woning in Nederland, al wil De Jonge de woorden 'voorrang' liever niet in de mond nemen. "We zitten met een groot probleem. We hebben veel te weinig woningen in Nederland. Dan moet de schaarste worden verdeeld en dat doe je per definitie niet goed", zegt Cindy Kremer, directeur vereniging Eigen Huis bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Want als je het toewijst aan de ene groep, betekent het automatisch dat een andere groep achter het net vist."
Een woning toewijzen aan een statushouder "kan ten koste gaan van starters of andere groepen die echt tekort hebben aan woningen", weet Kremer.
"Het is en niet eerlijk voor mensen die al heel lang op een wachtlijst staan en er zijn grote in de azc's", bekijkt Kremer het van twee kanten. "Wat je ook doet, je laat altijd iemand in de kou staan." Dat heeft te maken met het feit dat Nederland "jarenlang te weinig woningen heeft gebouwd", meent de bestuursvrouw. "We zitten nu met de gebakken peren."
LEES OOK: Minister De Jonge wil verduurzaming woningen versnellen