Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Moet het kabinet in actie komen nu energieprijzen blijven stijgen? ‘Eindeloos blijven compenseren kan niet’

De energieprijzen blijven stijgen en huishoudens raken daardoor financieel steeds meer in de knel. De roep om compensatie wordt luider. Moet het kabinet daar gehoor aan geven of zijn er betere alternatieven?

Het kabinet heeft bij eerdere prijsstijgingen al in de buidel getast. Zo krijgen de laagste inkomens een compensatie van 800 euro, is de belasting op energie verlaagd, net als de accijnzen op benzine. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) raadt het kabinet aan er een schepje bovenop te doen. "Het kabinet komt in actie wanneer dat echt nodig is, maar je kunt niet alleen maar compenseren. We moeten er ook voor zorgen dat de prijs omlaag gaat en dat wij minder afhankelijk worden van gas en energie die wij van dictators kopen", zegt D66-fractievoorzitter Jan Paternotte in Goedemorgen Nederland.

Paternotte benadrukt dat het goed is om te weten dat het gaat om geleend geld. "Dat moet je ook ooit terugbetalen." Het "echte probleem", zoals de politicus het omschrijft, is dat "de prijs te hoog is en dat wij zelf meer geld moeten verdienen".

Compensatie

Of het kabinet nu in actie moet komen, daar kan Paternotte geen uitspraak over doen. Hij wil het liefst de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden om in de zomer te kijken of de "belasting op werk" verlaagd kan worden. Want dat kan in zijn ogen ook helpen om meer mensen op de arbeidsmarkt te krijgen.

Daarnaast moet het geld voor de compensatie wel ergens vandaan komen, terwijl het juist nu voor bijvoorbeeld ondernemers lastig is — gezien alle sancties tegen Rusland — om geld te verdienen. Daar moet eerst naar gekeken worden volgens Paternotte, "zodat wij juist weer geld kunnen gaan verdienen".

Probleem is echter wel dat de zakken van het kabinet minder diep zijn dan enkele jaren geleden. Voornamelijk veroorzaakt door de coronacrisis, toen het kabinet "veel schulden is aangegaan" in de coronatijd. "We moeten sowieso de laagste inkomens helpen, maar alleen compenseren kun je niet eindeloos volhouden."

Internationaal handel drijven

Een goed alternatief voor compenseren is volgens de fractievoorzitter zelf meer geld verdienen. "Het gaat in Den Haag bijna niet over hoe wij meer geld kunnen gaan verdienen", vertelt Paternotte.

Hij zou van de NAVO, een militair bondgenootschap, graag ook een economisch bondgenootschap maken. "Zodat wij veel meer handel gaan drijven met landen in dat bondgenootschap en andere democratieën. Dan krijgen onze ondernemers ook meer kans om te exporteren."

Er wordt natuurlijk al handel gedreven, maar vaak vaak liggen de exporttarieven te hoog. Daardoor wordt het minder interessant om producten vanuit het buitenland te halen. "Dat kan veel aantrekkelijker worden als je met elkaar afspreekt dat je dezelfde producten maakt." Zodat je bijvoorbeeld uit een fabriek dezelfde producten kunt krijgen die je in het buitenland kunt verkopen, waardoor de tarieven omlaag gaan. "Dat levert meer geld op."

LEES OOK: Nederlandse pomphouders in grensstreek maken zich zorgen nu Duitsland benzineprijs verlaagt


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau