Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Hoe stopt Nederland de georganiseerde criminaliteit? ‘We moeten expertises bij elkaar brengen’

De drugscriminaliteit in Nederland dringt steeds meer door tot de bovenwereld. Met als meest recente voorbeeld een explosie in een drugslab in het Friese Haule. De aanpak van georganiseerde criminaliteit is een speerpunt van het kabinet. Daarom opent vandaag de minister Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz een speciaal kenniscentrum.

"De beelden die wij maken stellen de diensten, maar ook het gezag, in staat om betere keuzes te maken", stipt Tom Driesse van het Strategisch Kenniscentrum Georganiseerde Ondermijnende Criminaliteit, het belang van het kenniscentrum aan. "We moeten de expertise van de mensen van de politie, het Openbaar Ministerie, de FIOD, de douane, de Belastingdienst bij elkaar te brengen", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Personeelstekort

Bert Wijbenga ziet als burgemeester van Vlaardingen ook veel criminaliteit om zich heen en is blij met het kenniscentrum. "Het zal ons helpen om nog beter te weten wat er internationaal speelt en wat voor Nederland dreiging geeft." Maar ook hierin komt de problematiek van het personeelstekort om de hoek kijken. "De kern is dat wij meer capaciteit nodig hebben voor opsporende- en controlerende activiteiten." Anders gezegd wordt er momenteel te weinig criminaliteit omgezet naar opsporing.

Wijbenga is het overigens eens met Driesse dat instanties beter moeten samenwerken. "Soms heb je geen tijd voor groot rechercheonderzoek, maar kun je met een belastingonderzoek het een criminele organisatie al heel erg lastig maken."

MIT

Een dergelijke samenwerking waar Driesse en Wijbenga over spreken was er eigenlijk al: het Multidisciplinair Interventieteam (MIT). Een speciaal politieteam dat, na de moord op advocaat Derk Wiersum in 2019, werd opgericht om de georganiseerde misdaad een halt toe te roepen. Het moest een soort Nederlandse FBI worden, maar het team boekte te weinig resultaat en moet nu al op de schop. Dat schreef Yeşilgöz vorige week in een brief aan de Tweede Kamer.

Tot onvrede van Wijbenga. "Daar zijn wij als burgemeesters helemaal niet tevreden over. Daar is heel veel drukte geweest en capaciteit in verschoven. Eigenlijk zijn er geen succesvolle aanhoudingen en inbeslagnames geweest." Dat werkt dus niet volgens de burgervader. "Maar als ik in plaats van drie onderzoeken er vijf kan doen, in het regionale, dat zou wel het verschil maken."

LEES OOK: Bekritiseerd misdaadbestrijdingsteam MIT wordt grondig aangepakt


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau