Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Brede kritiek op ‘laconieke’ houding kabinet in energiecrisis

Redactie

Het kabinet stelt zich veel te afwachtend op in de huidige energiecrisis. Dat stelt een breed scala aan bedrijven, maatschappelijke organisaties, politici en energiedeskundigen tegenover Het Financieele Dagblad. Zij doen een oproep aan de politiek om snel vergaande maatregelen te nemen om nog hogere prijzen en gasschaarste in de winter te voorkomen.

Nadat Rusland bekendmaakte GasTerra geen gas meer te leveren reageerde minister Rob Jetten van Klimaat en Energie dat Nederlandse huishoudens en het bedrijfsleven zich geen zorgen hoeven te maken. GasTerra zou namelijk ergens anders al gas hebben ingekocht, wat de eigenlijke toevoer van Gazprom kan opvangen.

Deze houding frustreert veel organisaties. "Ik vind het schokkend hoe laconiek Den Haag omgaat met energiebeleid", zegt Cyril Widdershoven, olie- en gasexpert, tegen de krant.

'Volgens mij hoor ik niemand zeggen dat het wel goed komt'

Gaswinning uit Groningen wordt de afgelopen dagen in verschillende media als olifant in de kamer beschouwd, maar ook dat moet bespreekbaar worden, zo zeggen energie-experts. Dat levert de Staat namelijk miljarden aan extra inkomsten op en dempt de gasprijzen.

"Volgens mij hoor ik niemand zeggen dat het wel goed komt. Iedereen realiseert zich dat dit een hele lastige opgave is. Er is een oorlog in Europa", reageert D66-fractievoorzitter Jan Paternotte in Goedemorgen Nederland op NPO1. "Ik denk dat hij zegt: het is nu zomer, dus op dit moment hebben we geen probleem qua verwarming en dat soort zaken", verduidelijkt hij. "Maar we moeten die gasopslagen vullen, en daar wordt over gesproken met Qatar, Algerije en allerlei landen om te zorgen dat we dat gas kunnen importeren."

De D66'er benadrukt dat het hier gaat om een gedeelde verantwoordelijkheid. "Bedrijven moeten plannen maken om zoveel mogelijk te besparen en in geval van nood af te schalen voor het geval dat we in de kou komen zitten."

Al sinds januari, voor de oorlog in Oekraïne, heeft het kabinet zich voorbereid op het feit dat de Russische president Vladimir Poetin de gaskraan mogelijk zou dichtdraaien, zegt Paternotte. "Sindsdien is er heel veel gebeurd. De opslag voor Lng is verdubbeld. Het doel is gasopslagen voor 90 procent te gaan vullen."

Kolencentrales

De fractievoorzitter staat sceptisch tegenover het heropenen van kolencentrales. "Dat is iets wat je absoluut liever niet wil, want je hebt een klimaatprobleem. De vraag is ook hoeveel dat nu helpt. Want met kolencentrales heb je geen gas om op te kunnen koken of een huis te verwarmen", zegt hij. "Dus wat je moet doen is het oplossen met besparen, gas importeren en zorgen dat we sneller van het Russisch gas af gaan."

LEES OOK: Moet de gaskraan in Groningen verder open nu Rusland levering stopt? ‘Niet nodig als we genoeg daadkracht tonen’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau