main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 mei 2022 — 10:54

Vakbonden en Schiphol weer in gesprek: ‘Luchthaven wil probleem oplossen over de rug van reizigers’

Vakbonden praten vandaag met Schiphol over het oplossen van het personeelstekort en het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden, in een laatste poging om de situatie op de luchthaven onder controle te krijgen. Als er voor woensdag 1 juni geen akkoord wordt bereikt, dreigt de FNV met grootschalige acties. Luchtvaartjournalist Yteke de Jong verwacht dat de twee eruit gaan komen. “Dit kan gewoon niet voort blijven duren: het imago van Schiphol is compleet aan gort.”

Om die reden zal de directie van Schiphol “toch toe moeten geven”, denkt De Jong. “Iedereen is doodzenuwacntig voor de zomervakantie. Gisteren zagen we weer beelden van mensen die urenlang in de regen stonden. Dat kan gewoon niet”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Dus er moet gewoon iets gebeuren aan die salarissen, zodat er meer mensen ingezet kunnen worden.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

Luchtvaarteconoom Walter Manshanden houdt er een andere verwachting op na. “Het probleem is te groot om in de tijd die er voor is een oplossing te kunnen vinden”, denkt hij. “Het echte probleem is dat men nu de regie kwijt is.” Volgens Manshanden moet Schiphol de bagageafhandeling “terugbrengen” en weer laten uitvoeren door drie afhandelaars, een stuk minder dan nu het geval is. “Dan gaan de prijzen omhoog, kunnen ze de mensen betere contracten geven, en dat zal dan weer de goede kant op gaan.”

Verhogen van uurloon

De FNV heeft aangegeven wel een akkoord te hebben bereikt over de zomerbonus, maar volgens de vakbond moet er ook een uurloon van minimaal 14 euro komen. Geen gek voorstel, denkt De Jong. “Een aantal andere bedrijven in Nederland is ook in loon omhooggegaan, bijvoorbeeld PostNL, Albert Heijn, dus ik denk dat dat misschien toch wel reëel is.”

Maar ondanks dat er volgens De Jong een akkoord met de bonden in het vat zit, denkt ze dat Schiphol hoe dan ook afkoerst op een drastische maatregel deze zomer: het schrappen van 30 procent van de vluchten. “Daar zijn de luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties en zelfs de Koninklijke Horeca Nederland boos over, maar ik heb het gevoel dat Benschop dat door wil drukken. Als dat gebeurt, betekent dat tientallen miljoenen aan schade.”

De luchtvaartjournalist heeft nog geen signalen vernomen dat maatschappijen hier vrijwillig aan mee willen werken. De reiswereld heeft het tijdens de coronacrisis al zwaar gehad en aankomende zomer zou de eerste “normale” worden na twee jaar. “Als je dan zegt: we lossen het probleem op door onze dienstverlening te verminderen, dat is natuurlijk eigenlijk niet de route die je zou moeten willen als bestuur van Schiphol.”

‘Schiphol wil probleem oplossen over de rug van reizigers’

Volgens De Jong wil de directie “nu een probleem oplossen over de rug van reizigers”. “Het gaat steeds over de vermindering van die vluchten in plaats van het personeel beter betalen en betere roosters. Dus het is wat mij betreft toch steeds een beetje de verkeerde volgorde”, zegt ze. “Probeer eerst te zorgen dat je meer mensen hebt.”

De Jong geeft aan dat een groep mensen die er bij de reorganisatie van KLM moest vertrekken zich bij haar heeft gemeld om te zeggen dat zij dolgraag weer willen werken op Schiphol. “Laat Schiphol die mensen bellen en inroosteren. Die groep is kennelijk niet in beeld”, De Jong betwijfelt of men wel effectief bezig is om dat extra personeel te werven. “Ik heb het gevoel dat iedereen de hele tijd bezig is achter laptops om met elkaar te praten, zonder de straat op te gaan en die mensen in te huren die nodig zijn.”

‘De realiteit van nu’

Schiphol is volgens De Jong “aan zijn stand verplicht om de reizigers binnen een tijdsbestek van maximaal twintig minuten door de bagagecontrole heen te loodsen”, zegt de luchtvaartjournalist. “Als dat vereist dat het personeel daarvoor meer betaald moet krijgen, is dat gewoon de realiteit van nu. Schiphol keek de afgelopen maanden naar de luchthaven alsof net nog 2019 was, maar de arbeidsmarkt is veranderd. Daar zal je als leiding van een bedrijf in mee moeten gaan, anticiperen. Dat hoort bij je functie.”

In het tv-programma Buitenhof gaf Schipholbaas Dick Benschop aan dat er gekeken wordt naar een fatsoenlijker loon. Dat had al veel eerder moeten gebeuren, vindt De Jong, die erop wijst dat de huidige situatie al vier weken “door heeft gemodderd”. “Ik had verwacht dat ze na een week al een soort van tijdelijke toeslag ertegenaan zouden gooien, om in ieder geval het personeel te houden dat er was”, zegt ze. “Er is heel lang gepolderd de afgelopen tijd, en waar heeft dat uiteindelijk toe geleid? Dat je een maand later begint met het verhogen van de salarissen.”

LEES OOK: Werken op Schiphol nog weinig in trek: ‘Arbeidsvoorwaarden zijn om te janken’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer