main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 mei 2022 — 10:36

Mark Rutte wint aan populariteit in Brussel, maar ambieert geen Europese baan: ‘Hij wil Nederland leiden’

Premier Mark Rutte speelt een steeds belangrijkere rol binnen de Europese Unie. Diplomaten zeggen zelfs dat hij in de voetsporen treedt van voormalig Duits bondskanselier Angela Merkel, door als oliemannetje compromissen te smeden. Vandaag en morgen treedt Rutte ook weer op tijdens de EU-top.

Dat Rutte in Brussel steeds meer aan populariteit wint heeft meerdere redenen. Hij is naast de Hongaarse president Viktor Orbán de langstzittende leider in de Europese Raad. Rutte heeft dus een vracht aan ervaring.

Daarnaast lijkt Nederland de plek van de Britten na de Brexit te hebben overgenomen in de EU. Nederland wordt nu gezien als top 5-land, samen met Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. Rutte heeft een goede klik met de Franse president Emmanuel Macron, de Italiaanse leider Mario Draghi en Spaanse premier Pedro Sánchez. Dat schrijft De Telegraaf.

‘Oliemannetje’

Het schijnt ook steeds vaker voor te komen dat Rutte wordt opgetrommeld als discussies vastlopen. Iets wat voorheen vaak werd gedaan door Merkel. Rutte wordt in Brussel gezien als ‘oliemannetje’.

“Ondanks hun grote hoeveelheden olijfolie zijn Spanje en Italië niet geschikt voor die rol. Deze grote landen hebben te veel nationale belangen om voor op te komen en dat zit een compromis vaak in de weg. De Franse president is een ander verhaal. In die functie gaat nu eenmaal alles top-down”, zegt een EU-diplomaat tegen de krant.

Europese baan

Of Rutte, gezien zijn groeiende status in Brussel en zijn dalende populariteit in Nederland, ook een baan binnen de EU ambieert, ontkent hij. “Er wordt weleens gezegd dat een premier die wat langer zit, die gaat meer naar het buitenland, want daar wordt hij wel gewaardeerd en in eigen land niet. Dat is het niet. Ik voel mij ook in eigen land nog steeds zeer gewaardeerd”, zei hij in zijn wekelijkse persconferentie.

VVD-Europarlementariër Malik Azmani denkt “zeker niet” dat Rutte een Europese baan op het oog heeft. “Zijn kwaliteiten zouden heel goed terecht kunnen komen in de Unie, maar hij wil Nederland leiden en die ambitie heeft hij nog steeds. Dat zie ik hem ook nog jaren doen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Hij behartigt het belang van Nederland op het Europese toneel. Dan mogen wij trots zijn dat wij een premier hebben met zoveel ervaring, die zo vooraan staat op het Europese toneel om het Nederlandse belang te verdedigen.”

LEES OOK: Rutte ziet verhit debat over gewiste sms’jes als ”familieruzie”

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.

WNL Op Zondag, 10 uur, NPO1!

Zondag vanaf 10.00 uur op NPO 1
Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de…

Lees meer

Van Lanschot weer Volt-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

Reinier van Lanschot is de lijsttrekker voor de Nederlandse tak van Volt bij de Europese verkiezingen in juni volgend jaar. Dat maakte de Volt-lijsttrekker in…

Lees meer

Meld Misdaad Anoniem start nieuwe campagne over criminele activiteiten in sociale huur

Meld Misdaad Anoniem start vanaf half oktober een campagne om mensen alert te maken op criminele activiteiten in sociale huurwoningen. Het meldpunt hoopt dat mensen…

Lees meer

Oplichting en onderverhuur van kleine ruimtes: sociale huur blijkt illegaal verdienmodel

Het is een doorn in het oog van woningcorporaties. Sociale huurwoningen die tegen woekerprijzen worden aangeboden aan derden. “Wij zien vaak dat een woning of…

Lees meer

Criminelen zouden onschuldige klanten voedselbank ronselen

Sluwe criminelen zouden klanten van de voedselbank naar huis achtervolgen en vervolgens ronselen voor criminele activiteiten als wapenopslag. Ook mensen die bij het afrekenen in…

Lees meer

Kunnen oplichters aan de haal met niet-versnipperd papier uit de vuilnisbak?

Wat gebeurt er wanneer je belangrijke brieven en andere papieren in de vuilnisbak gooit, maar niet versnippert? Kunnen oplichters en hackers dan met bijvoorbeeld bankafschriften…

Lees meer

Vijlbrief: deze winter bekijken hoe het gaat zonder Gronings gas

Deze winter moet blijken hoe het Nederland vergaat zonder Gronings gas. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) nadat hij had bekendgemaakt dat de gaskraan vanaf…

Lees meer

President Zelenski: ‘Strijd gaat door in herfst en winter’

Kou en slecht weer gaan de Oekraïense troepen de komende maanden niet tegenhouden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het…

Lees meer

Brandwonden en gehoorschade: zeven agenten lichtgewond na Ajax – Marseille

Rondom de voetbalwedstrijd Ajax – Olympique Marseille zijn donderdagavond zeven politieagenten lichtgewond geraakt, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade….

Lees meer

KLM-piloten op Schiphol willen maandag een uur staken

Op Schiphol zijn piloten van KLM van plan om aanstaande maandag een uur het werk neer te leggen, in een poging een betere cao af…

Lees meer