KLM houdt zich volgens staatsagent niet aan voorwaarden steun: ‘KLM krijgt nu op de kop, terwijl AirFrance geld krijgt’
Afspraken die KLM wil maken met piloten over hun cao, voldoen niet aan de voorwaarden die gesteld zijn toen KLM vanwege corona staatssteun kreeg. Dat schrijft de staatsagent voor KLM Jeroen Kremers, die toeziet op de naleving van de afspraken, in een advies dat door Financiënminister Sigrid Kaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.
Ook de voorgenomen loonsverhoging van 5 procent voor al het cao-personeel zal niet voldoen aan de voorwaarden, tenzij er andere maatregelen worden genomen om kosten te besparen. Bovendien is hij hierover niet geïnformeerd, terwijl dat wel zou moeten.
In totaal kreeg KLM 3,4 miljard euro steun, die het binnen 5,5 jaar moet aflossen. De Nederlandse overheid staat voor 90 procent garant. "Er is afgesproken dat er een loonoffer gedaan moest worden, maar KLM heeft besloten om begin dit jaar toch een loonsverhoging toe te staan in verband met de inflatie", licht luchtvaartjournalist Yteke de Jong toe in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Het personeel heeft al heel veel ingeleverd." Dat de staatsagent zegt dat dit niet klopt, had De Jong wel verwacht. "Maar goed, zijn de omstandigheden in aanmerking genomen? Daar zal de Tweede Kamer uiteindelijk een oordeel over moeten geven."
'Het wringt'
Volgens De Jong wringt het nogal aangaande dit onderwerp. Het kabinet kondigde namelijk afgelopen week aan aandelen te gaan kopen van AirFrance-KLM, omdat anders het belang van Nederland in het bedrijf kan verwateren. Dit terwijl het personeel bij AirFrance wél een loonsverhoging heeft gekregen.
Naar verwachting trekt het kabinet hier ongeveer 220 miljoen euro voor uit. De Eerste en Tweede Kamer moeten snel akkoord geven voor de aankoop. Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de kwestie, dinsdag de Eerste Kamer.
"KLM krijgt nu enorm op de kop, en aan de andere kant geeft de staat zonder morren geld aan AirFrance. Dat klopt natuurlijk niet helemaal als je gewoon het hele plaatje in aanmerking neemt", vindt De Jong. "Maar goed, de staatsagent mag vinden wat hij wil. Maar de toon is in ieder geval gezet: hij is op oorlogspad met KLM."
De staatsagent maakt overigens geen deel uit van het bestuur of raad van commissarissen van KLM, maar kan wel onderwerpen agenderen voor vergaderingen. Ook rapporteert hij aan het kabinet.
Kaag: 'Bevindingen laten zien dat we er nog niet zijn'
Kaag noemt de bevindingen van de staatsagent "stevig". Ze laten volgens haar zien "dat we er nog niet zijn". Binnenkort gaat het kabinet met KLM in gesprek over de conclusies van de staatsagent, laat ze via een woordvoerder weten. "Uitgangspunt is dat KLM de gemaakte afspraken nakomt."
De senaat had om informatie van de staatsagent gevraagd. Normaal gesproken geeft die halfjaarlijks een tussenrapportage, maar vanwege het verzoek van de senaat deelt hij nu zijn "laatste inzichten".