main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 29 mei 2022 — 15:58

Europarlementariër Assita Kanko: ‘Geen enkel excuus om je kind te laten besnijden’

De Vlaamse Europarlementariër voor de N-VA Assita Kanko waarschuwt dat in Europa duizenden meisjes het gevaar lopen op genitale verminking. “Het is verwoestend voor je kindertijd”, zegt de Europarlementariër, die zelf op vijfjarige leeftijd werd besneden in Burkina Faso, in het tv-programma WNL op Zondag.

Er zijn in Europa ongeveer een half miljoen vrouwen en meisjes die met de gevolgen van genitale verminking leven, weet Kanko. “In België zelf spreekt men van bijna 9000 meisjes die het risico lopen genitaal verminkt te worden”, vertelt de Europarlementariër, die zich inzet voor de (potentiële) slachtoffers. “Het is jammer dat er zoveel tolerantie bestaat voor dit gedrag.”

Kanko heeft zich na haar genitale verminking nooit meer echt kind gevoeld en waarschuwt voor de langetermijngevolgen. “Als kind heb je vertrouwen in je ouders. Je gelooft dat ze alles voor je zullen doen. Maar na zo’n gebeurtenis weet je dat niet meer zeker. Alle bruggen zijn dan kapotgeslagen. Iedereen heeft een andere ervaring, maar één ding is zeker: naderhand kun je je omgeving niet meer vertrouwen.”

“Na die vreselijke pijn ben je permanent op je hoede. Je weet niet wat er nog meer met je kan gebeuren. Ik ben op mezelf gaan rekenen. Soms zeggen vrienden: laat toch iemand iets voor je doen. Maar je leert te vertrouwen op jezelf, want je kan op niemand anders rekenen.”

‘Ergste is dat niemand iets doet’

Kanko groeide op in een islamitisch gezin in Burkina Faso. Op de dag van haar besnijdenis vertelden haar ouders dat ze ergens zou gaan spelen met een ander kind. “We zijn nooit naar dat kind gegaan.” In plaats daarvan werd ze meegenomen naar de plek van onheil. “De fysieke pijn van de besnijdenis is niet te beschrijven, maar niet het enige feit dat vreselijk is. Het is ook dat je daar staat en niemand iets doet.”

“Ik stond daar met vier andere kinderen, werd vastgepakt en naar de grond geduwd door de oude vrouwen. Je ruikt de geur van bloed en je weet dat men is gaat wegsnijden, alleen weet je niet wat. Mijn moeder stond erbij, de markt was in de buurt. Je roept, maar niemand komt. Dat heeft mij meer geraakt dan de besnijdenis zelf.”

Het is de voedingsbodem geweest voor haar politieke idealen. “Ik dacht: ik wil nooit een van de personen zijn die niet komt”, vertelt Kanko over de reden voor de strijd die ze nu voert. De pijn gaat voorbij en je leert er mentaal mee omgaan, maar het komt ook altijd terug.”

“Als volwassen vrouw besef je dat het niet je lichaam is dat besneden is, het is je leven waarin men snijdt”, vervolgt ze. “Wanneer je voor het eerst verliefd wordt, wanneer je een kind krijgt: er is altijd iets dat niet gaat. Je moet permanente controle krijgen over het kind in jezelf, dat nooit opgroeide. Dat bange kind komt soms terug.”

Cultuurrelativisme

Europeanen die hun kind laten besnijden doen dat vaak in Frankrijk of in het land van herkomst, meestal in de zomervakantie, stelt Kanko. “Dan is er veel meer tijd om fysiek te genezen en terug te komen. Maar het kind verandert. Je bent na zo’n gebeurtenis echt niet meer hetzelfde.”

Toch stuitte haar woorden vaak op kritiek, zegt ze. “Als ik dit aankaart, krijg ik te horen dat ik begrip moet tonen en dat mensen tijd nodig hebben om te begrijpen dat dit niet goed is.” Er is “heel veel cultuurrelativisme. Maar ik vind dat er geen enkel excuus kan bestaan om je kind te laten besnijden. Iedereen is slim genoeg om te begrijpen dat je niet een deel van je kind wegsnijdt”.

Kanko noemt zichzelf nu “ontembaar en vrij” en wil dat dat gevoel bereikbaar is voor vrouwen die worden onderdrukt. “Ik maak werk van mijn vrijheid en dat beschouw ik als een plicht. Als je de onderdrukking aanvaart, laat je alle andere vrouwen in de steek. De onderdrukking voor één persoon aanvaarden is de deur openen voor de onderdrukking van alle andere mensen.”

Luister deze aflevering hier terug als podcast. 

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Stand van Nederland: Generatie Next

Welke gevolgen hebben de extreem gestegen bouwkosten voor millennials die net een huis hebben gekocht of op zoek zijn naar een huis? Presentatrice en millennial Jill Bleiksloot heeft na tweeënhalf jaar zoeken eindelijk haar droomhuis kunnen kopen. Welke invloed hebben de stijgende bouwprijzen op haar koopcontract? En wat betekent de gestegen rente voor de jonge generatie op de woningmarkt? Jill Bleiksloot zocht het uit.

Donderdag om 21:05

Terugkijken: De Bodyguard

De kandidaten zien zich opgesloten in een donkere kamer in een verlaten loods tezamen met een man die ze irritant lastigvalt. Alleen als ze via een porto helder kunnen communiceren met hun partner kunnen ze bevrijd worden. Dat betekent wel dat ze, zoals geleerd, zichzelf moeten afschermen van de vervelende man. Een tweede opdracht speelt zich af op een boot.

De kandidaten moeten een belangrijke Amerikaanse CEO beveiligen tijdens een tocht door de grachten. Maar wat als hij ineens van de boot wil en de schipper nergens kan aanmeren? Welmoed Sijtsma volgt en ondersteunt de kandidaten in alle opdrachten.

Kijk deze aflevering van De Bodyguard nu terug!

Woensdag vanaf 20.25 uur
Van der Burg: 1700 extra plekken minderjarige asielzoekers nodig

Voor 1 januari zijn er 1700 extra opvangplekken nodig voor minderjarige vreemdelingen (amv), schrijft staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) aan gemeenten. Als dat niet…

Lees meer

NS vreest meer verschraling dienstregeling door personeelstekort

De Nederlandse Spoorwegen zijn bang dat de dienstregeling nog verder afgeschaald wordt als er niet op tijd extra personeel gevonden wordt, bevestigt de NS na…

Lees meer

Dode gevonden in Amsterdams centrum, politie gaat uit van misdrijf

De politie heeft in het centrum van Amsterdam een lichaam gevonden van een persoon die door een misdrijf om het leven is gekomen. Vermoedelijk gaat…

Lees meer

Kaag denkt niet direct aan bezuinigen om prijsplafond te betalen

Minister Sigrid Kaag (Financiën) denkt niet in de eerste plaats aan bezuinigingen als oplossing voor het in potentie gigantische gat in de begroting dat het…

Lees meer

Mallorcaverdachte heeft spijt van video en uitdelen eerste klap

De 20-jarige Lars van den H. uit Hilversum heeft spijt van het uitdelen van een van de eerste klappen tijdens de gewelddadige uitgaansnacht op Mallorca…

Lees meer

Man woest dat hij nummertje moet trekken in apotheek: rijdt met auto pui aan gort

Een patiënt die donderdag zijn medicijnen kwam ophalen bij een apotheek in Culemborg werd zo boos toen hij een nummertje moest trekken, dat hij zijn…

Lees meer

Schiphol komt met toeslag van 2,50 euro per uur voor beveiligers

Schiphol geeft beveiligers nog eens een toeslag van 2,50 euro per uur om de personeelstekorten op de luchthaven tegen te gaan. De nieuwe toeslag komt…

Lees meer

Tarieven netbeheerders vallen buiten prijsplafond: kosten stijgen gemiddeld met 120 euro

Huishoudens zijn volgend jaar gemiddeld bijna 120 euro extra kwijt aan tarieven voor netbeheerders. Ook bedrijven die veel energie verbruiken moeten straks veel meer gaan…

Lees meer

Poetin wil massale uittocht tegengaan door meer Russen vrij te stellen

De Russische president Vladimir Poetin heeft, vanwege de paniek onder jonge mannen in Rusland door de gedeeltelijke mobilisatie voor de oorlog in Oekraïne, meer groepen…

Lees meer

Gemeenten regelen tijdelijke opvanglocaties voor vluchtelingen

Op verschillende locaties in het land worden op korte termijn tijdelijke opvanglocaties ingericht om de druk op Ter Apel en de reguliere asielzoekerscentra verder te…

Lees meer

Tijgermug in september drie keer aangetroffen in Amsterdam

De tijgermug is in september drie keer gevonden in Amsterdam, zo komt naar voren uit de gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het…

Lees meer

Gert-Jan Segers sprak ook buiten ChristenUnie met kandidaat-landbouwministers

In de zoektocht naar een nieuwe minister van Landbouw, heeft Gert-Jan Segers ook gepraat met kandidaten van buiten de ChristenUnie. Er was in de zoektocht…

Lees meer

OM verwijt Mallorcaverdachte meineed, verdachte aangehouden

Het Openbaar Ministerie verwijt Martijn T., een van de verdachten in de Mallorcazaak, meineed. T. is op de derde zittingsdag in de rechtbank aangehouden. Martijn…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier