main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 29 mei 2022 — 15:58

Europarlementariër Assita Kanko: ‘Geen enkel excuus om je kind te laten besnijden’

De Vlaamse Europarlementariër voor de N-VA Assita Kanko waarschuwt dat in Europa duizenden meisjes het gevaar lopen op genitale verminking. “Het is verwoestend voor je kindertijd”, zegt de Europarlementariër, die zelf op vijfjarige leeftijd werd besneden in Burkina Faso, in het tv-programma WNL op Zondag.

Er zijn in Europa ongeveer een half miljoen vrouwen en meisjes die met de gevolgen van genitale verminking leven, weet Kanko. “In België zelf spreekt men van bijna 9000 meisjes die het risico lopen genitaal verminkt te worden”, vertelt de Europarlementariër, die zich inzet voor de (potentiële) slachtoffers. “Het is jammer dat er zoveel tolerantie bestaat voor dit gedrag.”

Kanko heeft zich na haar genitale verminking nooit meer echt kind gevoeld en waarschuwt voor de langetermijngevolgen. “Als kind heb je vertrouwen in je ouders. Je gelooft dat ze alles voor je zullen doen. Maar na zo’n gebeurtenis weet je dat niet meer zeker. Alle bruggen zijn dan kapotgeslagen. Iedereen heeft een andere ervaring, maar één ding is zeker: naderhand kun je je omgeving niet meer vertrouwen.”

“Na die vreselijke pijn ben je permanent op je hoede. Je weet niet wat er nog meer met je kan gebeuren. Ik ben op mezelf gaan rekenen. Soms zeggen vrienden: laat toch iemand iets voor je doen. Maar je leert te vertrouwen op jezelf, want je kan op niemand anders rekenen.”

‘Ergste is dat niemand iets doet’

Kanko groeide op in een islamitisch gezin in Burkina Faso. Op de dag van haar besnijdenis vertelden haar ouders dat ze ergens zou gaan spelen met een ander kind. “We zijn nooit naar dat kind gegaan.” In plaats daarvan werd ze meegenomen naar de plek van onheil. “De fysieke pijn van de besnijdenis is niet te beschrijven, maar niet het enige feit dat vreselijk is. Het is ook dat je daar staat en niemand iets doet.”

“Ik stond daar met vier andere kinderen, werd vastgepakt en naar de grond geduwd door de oude vrouwen. Je ruikt de geur van bloed en je weet dat men is gaat wegsnijden, alleen weet je niet wat. Mijn moeder stond erbij, de markt was in de buurt. Je roept, maar niemand komt. Dat heeft mij meer geraakt dan de besnijdenis zelf.”

Het is de voedingsbodem geweest voor haar politieke idealen. “Ik dacht: ik wil nooit een van de personen zijn die niet komt”, vertelt Kanko over de reden voor de strijd die ze nu voert. De pijn gaat voorbij en je leert er mentaal mee omgaan, maar het komt ook altijd terug.”

“Als volwassen vrouw besef je dat het niet je lichaam is dat besneden is, het is je leven waarin men snijdt”, vervolgt ze. “Wanneer je voor het eerst verliefd wordt, wanneer je een kind krijgt: er is altijd iets dat niet gaat. Je moet permanente controle krijgen over het kind in jezelf, dat nooit opgroeide. Dat bange kind komt soms terug.”

Cultuurrelativisme

Europeanen die hun kind laten besnijden doen dat vaak in Frankrijk of in het land van herkomst, meestal in de zomervakantie, stelt Kanko. “Dan is er veel meer tijd om fysiek te genezen en terug te komen. Maar het kind verandert. Je bent na zo’n gebeurtenis echt niet meer hetzelfde.”

Toch stuitte haar woorden vaak op kritiek, zegt ze. “Als ik dit aankaart, krijg ik te horen dat ik begrip moet tonen en dat mensen tijd nodig hebben om te begrijpen dat dit niet goed is.” Er is “heel veel cultuurrelativisme. Maar ik vind dat er geen enkel excuus kan bestaan om je kind te laten besnijden. Iedereen is slim genoeg om te begrijpen dat je niet een deel van je kind wegsnijdt”.

Kanko noemt zichzelf nu “ontembaar en vrij” en wil dat dat gevoel bereikbaar is voor vrouwen die worden onderdrukt. “Ik maak werk van mijn vrijheid en dat beschouw ik als een plicht. Als je de onderdrukking aanvaart, laat je alle andere vrouwen in de steek. De onderdrukking voor één persoon aanvaarden is de deur openen voor de onderdrukking van alle andere mensen.”

Luister deze aflevering hier terug als podcast. 

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: heeft het wietexperiment van de overheid toekomst?

In tien gemeenten vindt er een wietexperiment plaats, waardoor de vraag rijst wat interessanter is voor de economie: gedogen of legaliseren? En hoe kijken coffeeshophouders eigenlijk naar het huidige wietbeleid van de overheid?

Menen Seijkens gaat op zoek naar het antwoord. Kijk deze uitzending nu terug op NPO Start.

Wilders praat met Zelensky over oorlog, Nord Stream en ontheemden

PVV-leider Geert Wilders heeft een ontmoeting gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, meldt hij op X. De twee spraken over de oorlog in Oekraïne…

Lees meer

Voor het eerst walvissen geteld in Nederlandse wateren

Vogels, bijen, vlinders, libellen, kikkers of mollen – natuurliefhebbers kunnen in menig weekend meedoen aan tellingen. Daar komt deze zaterdag de Nationale Walvistelling bij. Vrijwilligers…

Lees meer

In avond in het zuidwesten onweersbuien, windstoten en neerslag

In het zuidwesten van het land kunnen zaterdagavond onweersbuien voorkomen, waarbij in korte tijd veel neerslag valt, waarschuwt het KNMI. Ook kan het flink gaan…

Lees meer

Politie in Breda vindt tassen met coke op achterbank auto

De politie heeft vrijdag in een auto in Breda 32 blokken cocaïne gevonden en daarbij een 45-jarige man uit het Utrechtse Elst aangehouden. Dat gebeurde…

Lees meer

Meisjes lastiggevallen en eentje aangereden, Tilburger opgepakt

De politie heeft deze week een man uit Tilburg aangehouden voor het lastigvallen van meisjes en het opzettelijk aanrijden van een van hen. Het minderjarige…

Lees meer

Voorzitter Nederlandse Politiebond over stakingen: ‘Balen dat voetbalsupporters dupe zijn, maar Schoof kan me nu bellen’

Voorzitter van de Nederlandse Politiebond Nine Kooiman haalt in het WNL-programma Het Misdaadbureau uit naar minister-president Dick Schoof over de vroegpensioenregeling. “We hebben al een…

Lees meer

Kabinet werkt aan ‘structurele oplossing’ voor duurder NS-kaartje

Staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) probeert te voorkomen dat de treinkaartjes van de NS fors omhoog gaan. Hij hoopt op een “structurele oplossing”…

Lees meer

Kabinet na lange zit en stevige discussies akkoord over regeerprogramma

Het kabinet heeft overeenstemming bereikt over een regeerprogramma, waarin het akkoord op hoofdlijnen tussen de vier coalitiepartijen nader is uitgewerkt. Het vergde wel lange en…

Lees meer

Kabinet bevestigt dat gedetineerden EBI kort contact hadden

Enkele gedetineerden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught hebben door een fout circa twintig seconden contact met elkaar gehad, schrijft staatssecretaris Ingrid Coenradie…

Lees meer