Strafrechtadvocaten: beslagprocedure slecht geregeld
De procedure rondom de inbeslagname van goederen door politie en justitie is niet op orde. Strafrechtadvocaten Nancy Dekens, Kim Kuster, Bob Kaarls, Chrissy Stroobach en Michiel Schimmel stellen dit in de NPO Radio 1-podcast Het Onderzoeksbureau en pleiten voor verbeteringen. Ze uiten kritiek op de beslaglijst, die ze vaak laat in handen krijgen en die regelmatig onvolledig is. Ook duurt het volgens de strafrechtadvocaten te lang voordat goederen terugkomen bij hun cliënt.
Goederen kunnen in beslag worden genomen als er een strafrechtelijk onderzoek loopt of als er een verdenking is van een strafbaar feit. Nadat spullen, bijvoorbeeld uit een auto of een woning, zijn meegenomen moet er een beslaglijst overhandigd worden. Daarop staat wat de politie heeft meegenomen.
Strafrechtadvocaten zien dat die beslaglijst vaak laat wordt overhandigd en dat de lijst regelmatig niet volledig is, waardoor spullen van hun cliënten soms kwijtraken. Strafrechtadvocaat Chrissy Stroobach: “Wat ik meemaak is dat er goederen op staan die niet in beslag zijn genomen, goederen niet opstaan die wel in beslag zijn genomen, goederen van andere verdachten bij de verkeerde persoon op de beslaglijst terechtkomen en vaak ook dat de goederen onvoldoende omschreven en specifiek zijn.”
Van kastje naar de muur
In 2016 deed de Nationale Ombudsman een onderzoek naar de beslagprocedure waaruit bleek dat er veel mis ging. Daarom is in 2017 het beslagloket in het leven geroepen, daar kunnen alle vragen over een beslag gesteld worden. Maar de advocaten geven aan dat het contact over het beslag nog altijd rommelig verloopt en ze van het kastje naar de muur worden gestuurd. Ook na het indienen van een klaagschrift duurt het volgens de advocaten vaak nog maanden voordat spullen bij hun cliënt terugkomen.
Bob Kaarls: “Bij het OM krijg je niet direct een antwoord en bij het beslagloket hoor je: ik weet niet wanneer de spullen terug kunnen, we zijn in afwachting van de Officier van Justitie.” Strafrechtadvocaat Kim Kuster noemt het haar grootste ergernis als advocaat. “Soms zeg ik letterlijk tegen iemand: ik ben al twaalf keer doorverbonden, kunt u mij alstublieft helpen.”
De strafrechtadvocaten geven aan dat er in de praktijk sinds 2016 nauwelijks iets is veranderd of verbeterd aan de procedure rond inbeslagnames. Voor hen blijft het een hoofdpijndossier. “Als advocaat wil je gewoon bezig zijn met de inhoud van de strafzaak”, vertelt Strafrechtadvocaat Nancy Dekens. Advocaat Michiel Schimmel: “Het beslag heeft nooit prioriteit gehad bij het Openbaar Ministerie en dat zal het waarschijnlijk ook nooit hebben.”
Reactie OM
Het Openbaar Ministerie geeft aan dat het beslag weldegelijk prioriteit heeft maar dat de registratie ervan handwerk is, en daar nog weleens fouten gemaakt kunnen worden. Om dit zoveel mogelijk tegen te gaan, heeft het OM controlemomenten ingebouwd om te zien of al het beslag is geregistreerd. Het Openbaar Ministerie laat weten dat zij het vervelend vinden dat advocaten het gevoel hebben van het kastje naar de muur gestuurd te worden, maar is van mening dat een advocaat op tijd het proces verbaal heeft waar het beslag in vermeld staat. Ook geeft het OM aan dat het beslagloket steeds meer bevraagd wordt door advocaten.
In de podcast Het Onderzoeksbureau komt Nico Tromp aan het woord. Hij deed na het overlijden van zijn dochter Thirza aangifte van seksueel misbruik door haar voormalig therapeut, Aaldert van E. Tijdens de daaropvolgende huiszoeking werden dagboeken van zijn dochter in beslag genomen. Jaren later kreeg hij dagboeken terug, maar veel minder dan hij had gezien. Hij kan nog altijd niet bewijzen dat die fout bij politie en justitie ligt. Op de beslaglijst werd alleen geregistreerd dat het om een doos met dagboeken ging, de hoeveelheid werd niet beschreven. Nico Tromp: “Dit is puur emotionele waarde. Het is alsof ik weer een deel van mijn dochter ben kwijtgeraakt.”
Luister deze aflevering hier via je favoriete podcastapp.
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Geweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meer