Gemeenten moeten van het Russische gas af: ‘Een alternatief vinden is nu heel moeilijk’
Naar aanleiding van een sanctiepakket van de Europese Unie moeten gemeenten voor 10 oktober van hun Russische gascontracten af. Dus zijn gemeenten druk op zoek naar andere leveranciers om hun gemeentehuis, zwembaden, musea en sporthallen te verwarmen. Alleen die zijn heel moeilijk te vinden, zo schrijft het FD. Energiebedrijven geven bijna geen nieuwe contracten uit, omdat de markt zo risicovol is en de prijzen astronomisch hoog.
Voor een groot deel van de 344 gemeenten in ons land geldt dat ze een energiecontract hebben met het Russische Gazprom. Ze willen dat minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten meer voor hen gaat regelen. Het ministerie zegt op zijn beurt bezig te zijn met een ontheffingsmaatregel. Dat zou betekenen dat niet iedere gemeente voor 10 oktober van het gascontract af moet, als dat niet lukt. Maar, zo zegt het ministerie, we moeten er wel aan voldoen. Dus het ministerie gaat wel zuinig zijn met die regeling.
Helpende hand
Annemarie Jorritsma, voormalig burgemeester van Almere, vindt dat het Rijk hier wel een handje mag helpen, zegt ze bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Omdat het over een sanctiepakket van Europa gaat waar Nederland zich aan geconformeerd heeft. Maar het zal zeker ingewikkeld zijn om een alternatief te vinden."
LEES OOK: Zelenski haalt in videoboodschap uit naar het Westen: trage reactie op Russische agressie