main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 mei 2022 — 10:06

Zelenski haalt in videoboodschap uit naar het Westen: trage reactie op Russische agressie

Volodimir Zelenski heeft donderdagavond in zijn dagelijkse toespraak uitgehaald naar de internationale gemeenschap. Die reageert volgens de Oekraïense president te traag op de Russische agressie tegen zijn land. Hij noemde als voorbeeld de tot dusver vergeefse pogingen van de Europese Unie om een zesde sanctiepakket tegen Rusland in te stellen.

De Europese Commissie wil in dat zesde sanctiepakket namelijk een verbod op de import van Russische olie opnemen. Met name Hongarije, maar ook Slowakije, Tsjechië en Bulgarije verzetten zich daartegen. Het gevolg is volgens Zelenski dat Rusland dagelijks nog bijna een miljard euro verdient aan energieleveranties.

Volgens Zelenski heeft de internationale gemeenschap sinds het begin van de oorlog drie maanden geleden talrijke kansen gehad om Rusland aansprakelijk te stellen en te zeggen: “Nu krijgt Rusland de volle rekening voor wat het doet tegen Oekraïne, tegen de Europese eenheid en tegen de vrijheid als zodanig.”

Zorgvuldig en verantwoordelijk

“Het Westen lopen op een heel dun koord tussen aan de ene kant wat Zelenski allemaal vraagt, en aan de andere kant wat de mogelijke reactie van Rusland zou kunnen zijn daarop”, zegt bijzonder hoogleraar militair-maatschappelijke studies Theo Brinkel erover in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Er zijn hele duidelijke grenzen, er zijn geen Westerse militairen in Oekraïne die meevechten. Ze hebben nee gezegd tegen een no-fly zone, waardoor je in feite ook zou meevechten met Oekraïne. Dat is duidelijk de grens”, legt hij uit. “En ik denk dat er tot nu toe eigenlijk vrij zorgvuldig en verantwoordelijk met die spanning wordt omgegaan.”

Militaire hulp

Militaire hulp krijgt Oekraïne in ieder geval wel in overvloed. Zo heeft de Amerikaanse regering aangegeven geavanceerde raketsystemen te willen leveren. Volgens CNN wordt de beslissing mogelijk al volgende week bekendgemaakt als onderdeel van een groter hulppakket.

Het gaat om mobiele artilleriesystemen die meerdere raketten tegelijk afvuren en die, afhankelijk van de munitie, een bereik hebben tot 300 kilometer. Dat is veel verder dan de wapens waarover het Oekraïense leger nu beschikt.

Ook premier Mark Rutte heeft gisteren gesproken met Zelenski. Via Twitter liet hij weten dat het gesprek ging over “de onafgebroken levering van Nederlandse militaire ondersteuning”.

LEES OOK: VN-vertegenwoordiger Jeanine Hennis: Oorlog Oekraïne heeft directe gevolgen voor stabiliteit in Irak

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer