1 op 10 Nederlanders is al twee jaar niet bij de tandarts geweest
Een op de tien Nederlanders is al twee jaar of langer niet bij de tandarts geweest en kon dus ook niet behandeld worden. Deze mensen durfden niet naar de tandarts of konden het geld niet missen, dat blijkt uit onderzoek van de patiënten federatie.
Het kost de maatschappij uiteindelijk drie miljard euro per jaar wanneer mensen hun tandartsbezoek uitstellen. Dat komt omdat het kan leiden tot gezondheidsproblemen, maar ook ok het kwaliteitsverlies van leven is meegenomen in de berekening. En men neemt meer pijnstillers als gevolg van kiespijn, wat slecht is voor je nieren en trombose.
Basispakket
Een van de belangrijkste oorzaken dat mensen minder naar de tandarts gaan is het feit dat de mondzorg in 2006 uit het basispakket is gehaald, blijkt uit het onderzoek. Nu moet iedereen zelf een verzekering nemen, of anders moet je de tandarts uit eigen zak betalen. Het ministerie gaat nu monitoren waar die groep precies zit en wat de belangrijkste redenen ervan zijn.
Theo Brinkel, bijzonder hoogleraar militair-maatschappelijke studies, valt naar eigen zeggen onder deze tandartsschuwe mensen, zegt hij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Ik ga eens in de vijf jaar naar de tandarts, en dan heb ik niks. De tandarts verbaast zich daar ook over." Maar na deze uitzending moet ik misschien maar weer een afspraak maken, grapt hij.
LEES OOK: De Hypotheker: snelle stijging hypotheekrente lijkt voorbij