main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 26 mei 2022 — 09:38

Toegankelijkheid voor mensen met een beperking ‘schrikbarend slecht geregeld’ in Nederland

De toegankelijkheid voor mensen met een beperking in de Nederlandse samenleving moet beter. De gebouwen zijn moeilijk bereikbaar, websites zijn er niet op ingesteld en ook de overheid laat veel taken liggen om voor verbetering te zorgen.

Eén op de acht mensen in Nederland heeft een beperking, maar nog altijd zijn veel plekken voor hen ontoegankelijk. “We hebben ongeveer honderdduizend openbare ruimtes in ons land en slechts 20 procent is echt toegankelijk voor iedereen”, brengt Tweede Kamerlid namens het CDA Lucille Werner, die zelf slecht ter been is, een van de problemen in kaart.

Digitaliseren

Zelfs op het gebied van digitalisatie is het niet allemaal goed geregeld zegt Werner, te gast bij Goedemorgen Nederland. “Het is schrikbarend slecht gesteld in ons land, zeker de overheidssites.”

Dan gaat het al om iets eenvoudigs als het aangaan van een koopovereenkomst online. Vaak ontbreekt ondertiteling bij filmpjes, hebben veel websites geen ‘lees voor’ knop of is het voor mensen moeilijk om alles goed te kunnen vinden. “Daardoor lopen bedrijven ook ontzettend veel geld mis. Op jaarbasis bijna 3,5 miljard aan e-commerce. Er zit zoveel potentieel bij mensen met een handicap die ook gewoon willen kopen.”

Regeringscommissaris

Het CDA pleit ervoor om de problemen op te lossen middels een regeringscommissaris. De vraag rijst of dit wel helpt, aangezien veel ministers en staatssecretarissen veel van dit soort nodige taken al in hun portefeuille hebben.

“Toegankelijkheid draait niet alleen om de overheid”, zegt Werner. “Het draait ook om het bedrijfsleven, om MKB, om ons allemaal. We moeten die inclusiviteit en toegankelijkheid tussen de oren krijgen. Dan werkt een boegbeeld die hier voor staat zeker.”

“Het is schrijnend om te zeggen, maar in vrijwel alle sectoren lopen mensen met een handicap achter”, gaat het Kamerlid verder. “Wij denken er niet meteen aan, omdat het zo gecompliceerd is. Daarom is zo’n regeringscommissaris zo ongelooflijk belangrijk. Wij mogen de 2,3 miljoen mensen met een handicap in ons land mogen nooit vergeten. Het is een tekortkoming van de samenleving op het moment dat wij hen uitsluiten.”

Emancipatiebeleid

Nederland heeft een emancipatiebeleid “als het gaat om vrouwen en LHBTI”. Daar vallen mensen met een beperking dus niet onder. Tot verbazing van Werner. “Mensen met een handicap lopen achter, hoe kan het dan zo zijn dat zij niet voorkomen in het emancipatiebeleid.”

Volgens Werner valt het wel degelijk onder emancipatie. “Het heeft met eigen regie te maken. Op het moment dat het de boel niet toegankelijk is, hoe kun je dan je eigen regie voeren.”

Werken

Dan is er ook nog het puntje arbeid. Vaak komen mensen met een handicap namelijk moeilijk aan een baan. Dat heeft twee kanten volgens Werner. Enerzijds is dat de emancipatiekant en “25 procent van de werkgevers ziet mensen met een handicap niet zitten als werknemer”.

Er wordt “te veel gedacht in termen van zorg” en niet gekeken “naar het potentieel” dat zij in zich hebben. Het is ook “absoluut niet” zo dat een werkgever een risico neemt door iemand met een beperking aan te nemen volgens Werner. “Het is fantastisch om met mensen met een handicap samen te werken. Het zijn ontzettende trouwe werknemers en het is goed voor je bedrijf om die diversiteit te hebben. En om te bezien vanuit de optiek van iemand met een handicap is van waarde voor ieder bedrijf.”

LEES OOK: ‘Bekennen racisme in toeslagenaffaire heeft geen zin’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

ProRail en wegvervoerders verwachten meer drukte door laag water

ProRail maakt zich op voor een grotere vraag naar goederenvervoer per spoor door de lage waterstanden in belangrijke rivieren voor de binnenvaart. Brancheverenigingen van vervoersbedrijven…

Lees meer

Zorgminister Kuipers hoopt coronapil snel beschikbaar te hebben

Zorgminister Ernst Kuipers hoopt de ‘coronapil’ Paxlovid van farmaceut Pfizer op korte termijn beschikbaar te hebben. De onderhandelingen tussen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in