main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 26 mei 2022 — 09:38

Toegankelijkheid voor mensen met een beperking ‘schrikbarend slecht geregeld’ in Nederland

De toegankelijkheid voor mensen met een beperking in de Nederlandse samenleving moet beter. De gebouwen zijn moeilijk bereikbaar, websites zijn er niet op ingesteld en ook de overheid laat veel taken liggen om voor verbetering te zorgen.

Eén op de acht mensen in Nederland heeft een beperking, maar nog altijd zijn veel plekken voor hen ontoegankelijk. “We hebben ongeveer honderdduizend openbare ruimtes in ons land en slechts 20 procent is echt toegankelijk voor iedereen”, brengt Tweede Kamerlid namens het CDA Lucille Werner, die zelf slecht ter been is, een van de problemen in kaart.

Digitaliseren

Zelfs op het gebied van digitalisatie is het niet allemaal goed geregeld zegt Werner, te gast bij Goedemorgen Nederland. “Het is schrikbarend slecht gesteld in ons land, zeker de overheidssites.”

Dan gaat het al om iets eenvoudigs als het aangaan van een koopovereenkomst online. Vaak ontbreekt ondertiteling bij filmpjes, hebben veel websites geen ‘lees voor’ knop of is het voor mensen moeilijk om alles goed te kunnen vinden. “Daardoor lopen bedrijven ook ontzettend veel geld mis. Op jaarbasis bijna 3,5 miljard aan e-commerce. Er zit zoveel potentieel bij mensen met een handicap die ook gewoon willen kopen.”

Regeringscommissaris

Het CDA pleit ervoor om de problemen op te lossen middels een regeringscommissaris. De vraag rijst of dit wel helpt, aangezien veel ministers en staatssecretarissen veel van dit soort nodige taken al in hun portefeuille hebben.

“Toegankelijkheid draait niet alleen om de overheid”, zegt Werner. “Het draait ook om het bedrijfsleven, om MKB, om ons allemaal. We moeten die inclusiviteit en toegankelijkheid tussen de oren krijgen. Dan werkt een boegbeeld die hier voor staat zeker.”

“Het is schrijnend om te zeggen, maar in vrijwel alle sectoren lopen mensen met een handicap achter”, gaat het Kamerlid verder. “Wij denken er niet meteen aan, omdat het zo gecompliceerd is. Daarom is zo’n regeringscommissaris zo ongelooflijk belangrijk. Wij mogen de 2,3 miljoen mensen met een handicap in ons land mogen nooit vergeten. Het is een tekortkoming van de samenleving op het moment dat wij hen uitsluiten.”

Emancipatiebeleid

Nederland heeft een emancipatiebeleid “als het gaat om vrouwen en LHBTI”. Daar vallen mensen met een beperking dus niet onder. Tot verbazing van Werner. “Mensen met een handicap lopen achter, hoe kan het dan zo zijn dat zij niet voorkomen in het emancipatiebeleid.”

Volgens Werner valt het wel degelijk onder emancipatie. “Het heeft met eigen regie te maken. Op het moment dat het de boel niet toegankelijk is, hoe kun je dan je eigen regie voeren.”

Werken

Dan is er ook nog het puntje arbeid. Vaak komen mensen met een handicap namelijk moeilijk aan een baan. Dat heeft twee kanten volgens Werner. Enerzijds is dat de emancipatiekant en “25 procent van de werkgevers ziet mensen met een handicap niet zitten als werknemer”.

Er wordt “te veel gedacht in termen van zorg” en niet gekeken “naar het potentieel” dat zij in zich hebben. Het is ook “absoluut niet” zo dat een werkgever een risico neemt door iemand met een beperking aan te nemen volgens Werner. “Het is fantastisch om met mensen met een handicap samen te werken. Het zijn ontzettende trouwe werknemers en het is goed voor je bedrijf om die diversiteit te hebben. En om te bezien vanuit de optiek van iemand met een handicap is van waarde voor ieder bedrijf.”

LEES OOK: ‘Bekennen racisme in toeslagenaffaire heeft geen zin’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer