main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 26 mei 2022 — 11:10

Schiphol wil zomervluchten inperken met 30 procent: ‘Absoluut niet wat luchtvaartmaatschappijen wilden’

Het is nog altijd ontzettend druk op Schiphol. De luchtvaarthaven voerde gisteren gesprekken met de vakbonden om de werkdruk van het personeel te verlichten. Uitkomst is dat Schiphol het aantal vluchten in de zomermaanden wil verlagen met 30 procent.

Nu er een plan op tafel ligt om het aantal vluchten in de zomer naar beneden te halen, gelden er andere regels voor de start- en landingsrechten. Het doel is om de werkdruk te verlagen. “Het gaat niet om extra handjes en meer personeel aan de controleband, zoals je misschien zou verwachten. Het gaat om het aantal vluchten”, vertelt luchtvaartverslaggever van De Telegraaf Yteke de Jong bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Schiphol vraagt als het ware aan de luchtvaartmaatschappijen hun vluchten in te leveren. Daardoor ontstaat er een minder grote stroom aan reizigers, wat ervoor zorgt dat er minder druk op Schiphol komt te staan. Zo omschrijft De Jong hoe de vlag erbij hangt. “Dat is wat de luchtvaartmaatschappijen absoluut niet wilden”, gaat zij verder. “Die vinden eigenlijk dat Schiphol er eerst voor moet zorgen dat er meer mensen bij die bagagecontrole komen. Betaal ze meer, zet desnoods het leger in.”

Onzekerheid

Overigens is nog geen enkele luchtvaartmaatschappij op het verzoek van Schiphol om vluchten in te leveren ingegaan. “Zij zijn dan bang dat zij hun start- en landingsmoment voor eeuwig kwijt zijn”, weet De Jong.

Schiphol heeft aangegeven dat luchtvaartmaatschappijen zich geen zorgen hoeven te maken en dat dit plan alleen voor de aankomende zomer geldt. Uiteindelijk kan een luchtvaartmaatschappij de afweging maken om via een andere luchthaven te vertrekken of de reis in zijn geheel te schrappen. “Dat geeft veel onzekerheid. Als je nu boekt, weet je niet of je vlucht gaat.”

Luchtvaartmaatschappijen zullen dus aan de slag moeten om te kijken wat zij eventueel willen opgeven aan vluchten. “Ik verwacht dat luchtvaartmaatschappijen daar in de komende twee weken over uit zijn.”

Zwarte dag

Ook vandaag is “het is bar en boos” op Schiphol. “Sommigen spreken over rijen van drie uur. Het gaat een hele moeilijke dag worden voor mensen die vandaag op vakantie willen”, zegt zij.

“De kans is er zeker” dat zelfs mensen die zes uur van te voren op Schiphol zijn hun vlucht niet halen. “In de loop van de dag stroopt het verder op. Zo’n rij groeit, omdat er maar mensen mondjesmaat door de bagagecontrole kunnen. Het is weer zwarte dag voor Schiphol.”

LEES OOK: Woedende reizigers zorgen voor ‘dreigende situatie’ op Schiphol, problemen op luchthaven houden aan

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De cocaïne-economie in Nederland

Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.

Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Verkiezingsuitslag bevestigd: PVV grootste in Kamer, D66 loopt 10e zetel op haar naar mis

De PVV wordt inderdaad de grootste fractie in de nieuwe Tweede Kamer. De partij van Geert Wilders krijgt 37 zetels. Daarna volgen GroenLinks-PvdA met 25…

Lees meer

Twee jaar na The Voice neemt het aantal slachtoffer-dadergesprekken nog steeds toe

Steeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…

Lees meer

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…

Lees meer

Ministerie: ‘escape’ voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…

Lees meer

NVJ na staking kranten: heftigere acties als nieuw bod uitblijft

Zo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…

Lees meer

Omwonenden Uden naar rechter tegen noodopvang asielzoekers

Een groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….

Lees meer

Streep door grote opvanglocatie in Purmerend voor Oekraïners

Het plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…

Lees meer