Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Jeroen Pauw over Willibrord Frequin: voorloper van de confrontatiejournalistiek

Peter Visser

Volgens presentator Jeroen Pauw was Willibrord Frequin "de voorloper van de confrontatiejournalistiek. Nu hebben beschaving en voorzichtigheid ongelofelijk hun intreden gedaan. Maar hij stapte gewoon op mensen af. Er gebeurde altijd wat", zegt Pauw in Op1. Frequin overleed donderdag op 80-jarige leeftijd aan de gevolgen van Parkinson.

De interviews van Frequin waren "niet altijd journalistieke pareltjes", maar als geen ander wist hij mensen te confronteren, zegt Pauw. Aan het begin van zijn carrière was het "moeilijk om mensen te benaderen, om to the point te komen. Willibrord verzon een list om dat toch te doen", aldus de presentator.

Zo vroeg hij prins Bernhard in 1976 als enige journalist naar de Lockheed-affaire. De man van toenmalig koningin Juliana was betrokken bij een omkoopschandaal waarbij de prins begin jaren 60 zo'n 1,1 miljoen Amerikaanse dollar aan steekpenningen ontving van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed. Frequin kreeg voor zijn actie veel lof.

"Later heeft hij navolging gekregen van mensen die dat in meer of mindere maten goed gedaan hebben", zegt Pauw over de confronterende interviewstijl van Frequin. "Maar het is toch ook een beetje verworden tot flauwekul. 'Kijk mij eens even een stoere vraag stellen'. Dat is niet wat Willibrord deed."

'Ging nooit om hem'

Mediapersoonlijkheid Catherine Keyl kende Frequin goed en sprak gisteren nog met hem. "Het was maar heel kort. Ik kreeg hem aan de telefoon en zei: ‘Ik wil even tegen je zeggen dat ik heel veel van je hou’. Hij zei: ‘Ik ook van jou’."

Volgens haar "ging het bij Willibrord nooit om Willibrord. Maar altijd om mensen die hij wilde verdedigen, of van wie hij vond dat ze slecht verdedigd werden. Hij was niet belangrijk. Het ging erom hoe die mensen in hun recht zouden komen te staan."

Tekst gaat verder onder tweet.

Ook was hij "een hele goede vriend", zegt Keyl. "Als ik werd afgebrand door een of andere recensent, was hij degenede die mij belde of appte. 'Keyl, trek het je niet aan, het zijn allemaal klootzakken'. Dat heb je dan nodig op zo'n moment." Ook gaf hij haar bij ieder bezoek een roos, vertelt ze.

Reportages

Keyl herinnert zich de reportages die Frequin maakte in het buitenland, regelmatig in oorlogsgebied. "Waar hij niet tegen kon waren die kleine kinderen die honger hadden. Iedere keer als hij van zo'n reis terugkwam, zei hij: ik ga er toch een keertje eentje meenemen. Hij vond het zo verschrikkelijk."

Ze denkt dat hij blijvende littekens aan de reportages heeft overgehouden. "Ik heb hem een paar jaar geleden geïnterviewd en toen kreeg ik het idee dat hij PTSS had. Hij had zó een last van de dingen die hij op reportages had gezien. Hij is volgens mij veel meer beschadigd door die dingen dan hij zelf wilde toegeven."

Pauw heeft vooral op persoonlijk vlak iets van Frequin geleerd. "Hij was de laatste jaren heel erg bezig met het feit dat hij dood zou gaan en dat dat ieder moment kon gebeuren. Hij zag dat hij enigszins de rekening gepresenteerd kon krijgen voor de manier waarop hij had geleefd. Hij zei: je moet iedere keer van iedereen afscheid nemen alsof het de laatste keer is."

Loopbaan

Voor het Brandpunt ontmoette Frequin onder anderen paus Johannes Paulus II en Moeder Theresa. In 1989 moest Frequin vertrekken bij het programma, omdat hij een aflevering over handel in lichaamsdelen in scène zou hebben gezet. Hij maakte daarna nog wel verscheidene andere programma's bij de KRO.

Vanaf de jaren negentig werkte Frequin bij RTL 4, RTL 5 en SBS6. Voor de zenders maakte hij programma's als Achter gesloten deuren, De week van Willibrord, Ooggetuige en Toppers. Later kreeg de omstreden televisiemaker, die erom bekendstond vrij direct te zijn in zijn vraagstellingen en geen blad voor de mond te nemen, een column in Panorama.

Ziekte

Vorig jaar werd bij Frequin de ziekte van Parkinson geconstateerd. Naar eigen zeggen was deze variant te vergelijken met ALS en zouden al zijn lichaamsfuncties er langzaam mee stoppen. Ook kampte Frequin met hartproblemen. In april zei de televisiemaker tegen De Telegraaf dat het einde van zijn leven in zicht was. "Het gaat niet best. Eigenlijk is het gewoon klote. Mijn lichaam is op en wil niet meer", zei hij tegen de krant. "Ik wil er niet bij stilstaan en probeer nog een beetje te genieten."

LEES OOK: Journalist Willibrord Frequin (80) overleden


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau