Bezwaarprocedures zorgen voor enorme vertragingen: ‘Één bewoner kan bouwproject 1,5 jaar stilleggen’
Plannen om de laatste hand aan de uitbreiding aan Alphen aan den Rijn te leggen zijn er al zo'n twintig jaar, maar worden onder meer verhinderd door ellenlange bezwaarprocedures, vanuit de gemeente, maar óók vanuit burgers. Een doorn in het oog voor millennials die al jaren naar een huis zoeken.
Zo wil de gemeente een nieuwe woonwijk in de Gnephoekpolder, maar de provincie wil dat landschap reserveren voor weidevogels. "De gemeente komt met een plan. Vervolgens gaat de gemeente naar een provincie toe, om te vragen of zij het ook een goed idee vinden", legt stedenbouwkundige Gijs van den Boomen uit in Stand van Nederland: Generatie Next. "En daar zijn in dit geval de meningen anders. Dan weet je op het moment dat je toestemming gaat vragen, dat die niet gaat komen."
'Anderhalf jaar vertraging'
Maar niet alleen gemeentes, ook burgers maken bezwaar en leggen bouwprojecten door het hele land volledig lam. "Een eind verderop, in Rijswijk, zijn we al tien jaar bezig met het slopen van een kantoorgebouw zodat er woningen gebouwd kunnen worden", vervolgt Van den Boomen. "Daar heeft één bewoner tot aan de Raad van State geprocedeerd. Uiteindelijk heeft deze geen gelijk gekregen, maar wel voor anderhalf jaar extra vertraging gezorgd."
Die bewoner woonde op zo'n anderhalve kilometer van de exacte locatie. Je hoeft dus niet per se pal naast de locatie te wonen om bezwaar te maken, zegt Van den Boomen. En wie dienen die bezwaren in? Vooral "oudere leden van onze samenleving", aldus de stedenbouwkundige. "Die hebben vaak wat meer tijd, kennis en soms ook geld om die procedures te kunnen doorlopen."
Staat Generatie Next machteloos tegenover bezwaarmakers met te veel vrije tijd? Bouwplannen voor broodnodige nieuwe huizen verzanden nu dikwijls in jarenlange bezwaarprocedures. Of is er een betere manier om inspraak te regelen?
Deze aflevering zie je donderdag om 21:05 op NPO 2. Oude afleveringen zie je hier, op NPO Start.