Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Nederlandse economie loopt vast door personeelstekorten: ‘Er is een opfrismoment nodig’

Redactie

Personeelstekorten zorgen ervoor dat bussen uitvallen, bedrijven roosters niet rondkrijgen en er problemen zijn met het waternet. De problemen op Schiphol, de plek die een belangrijke bijdrage geeft aan onze economie, stapelen ook op. Volgens hoofdeconoom bij de ING Marieke Blom is het vooral zaak dat de Nederlandse economie weer een "opfrismoment" krijgt.

"Gek genoeg is het personeelstekort goed nieuws voor onze economie", zegt Blom in Goedemorgen Nederland op NPO 1. We zijn beter dan gedacht door de coronacrisis gekomen en de coronasteunpakketten hebben hun werk gedaan. "Als het slecht gaat met een economie en er is veel werkloosheid, komt het bij een hele hoop mensen terecht", legt ze uit. "Dan gaat het om honderdduizenden mensen die dan geen werk hebben. Het komt vaak terecht bij mensen met een lage opleiding, mensen die aan het begin staan van hun loopbaan."

'Groeipijn'

Maar de groei van de economie wordt wel tegengehouden door het gebrek aan mensen. Volgens Blom moet de arbeidsmarkt daarom eigenlijk weer "opnieuw georganiseerd worden". "Mensen moeten uit de bedrijven waar eigenlijk geen toekomst is." Zo zijn er bedrijven die zich nog richten op de corona-economie, of bedrijven die gewoon simpelweg ouderwets zijn. Blom: "Ze moeten naar al die plekken waar wél écht werk is. Dat gaat echt met horten en stoten, en dat is pijnlijk. Ik noem het eigenlijk groeipijn."

De groei van de economie is deels te stimuleren door lonen te verhogen bij bedrijven waar het wel goed gaat, zoals in de techniek of in de IT-sector. "Dan zal je zien dat de markt ook zijn werk gaat doen en dat daar mensen naar toe worden getrokken", legt Blom uit. "Die worden dan weggetrokken bij bedrijven die niet zo veel toekomstperspectief hebben. Zoals bijvoorbeeld thuisbezorgers waar veel zzp'ers naartoe zijn gegaan. Die moeten op een gegeven moment ergens terechtkomen waar blijvend werk voor ze is. Dat is wat er moet gebeuren om die economie echt op te frissen."

'Er zitten ook risico's in de komende maanden'

Want het kan zomaar gebeuren dat er veel bedrijven omvallen als gevolg van de krappe arbeidsmarkt, waardoor er juist meer werklozen zullen zijn. "En er zitten ook risico's in de komende maanden. Momenteel gaat het goed met het consumptiegedrag van de consument, maar de inflatie komt straks pas daadwerkelijk op ons af", zegt Blom. "De energierekening gaat nog verder oplopen en bedrijven krijgen geen coronasteun meer, waardoor er mogelijk alsnog faillissementen komen. Dat gaat met werkloosheid gepaard."

LEES OOK: Inflatie vormt ook dreiging voor middenklasse: ‘Een derde van de mensen onder de 50 heeft nog geen 3000 euro buffer’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau