Inflatie vormt ook dreiging voor middenklasse: ‘Een derde van de mensen onder de 50 heeft nog geen 3000 euro buffer’
De inflatie is al maandenlang torenhoog. Lage inkomens hebben het al loeizwaar en nu komen ook de middeninkomens steeds meer in de financiële problemen. “De energierekening blijft de allergrootste boosdoener”, zegt presentator bij Radar Antoinette Hertsenberg in Op1 op NPO 1.
Mensen “schrikken zich werkelijk een hoedje” als zij de energierekening te zien krijgen en blijkt dat de prijzen toch hoger liggen dan zij hadden verwacht, zegt Hertsenberg. “En als je dan weet dat het NIBUD berekent heeft dat de woonlasten van huishoudens in Nederland 40 tot 65 procent van het netto jaarinkomen zijn.” De mensen van onder de 50, die een duur huis gekocht hebben of duur huren, hebben ook bijna geen buffer meer over om harde klappen op te vangen. “Een derde van die mensen heeft nog geen 3000 euro op de bank staan.”
Tekst gaat verder onder tweet
De inflatie was al hoog en nu de energieprijzen door de oorlog in Oekraïne exploderen, zitten veel huishoudens met de handen in het haar. Presentator Radar Antoinette Hertsenberg: “Een derde van de mensen onder de 50 heeft nog geen €3000 op de bank als buffer.” #Op1 pic.twitter.com/dAAl0CMDRd
— Op1 (@op1npo) May 13, 2022
In Nederland zijn huishoudens veel geld kwijt aan energielasten. Voor een deel wordt dit gecompenseerd door het kabinet. Nog niet genoeg, zo lijkt het. “Nog steeds zien wij op de rekening die wij krijgen dat er ontzettend veel energiebelasting op zit”, concludeert Hertsenberg.
De hoge energierekening is een wereldwijd probleem, maar Nederland steekt er volgens Hertsenberg ver bovenuit in vergelijking met andere landen. Dat heeft ermee te maken dat Nederland een gasland is. “In 2013 betaalde Nederland aan energiebelasting 18 cent per kubieke meter gas. Dat is inmiddels gestegen tot 36 cent per kubieke meter gas”, zegt Hertsenberg. Anderzijds is dat ook het gevolg van duurzaamheid. “Als die duurzaamheid ertoe leidt dat mensen nu de rekening niet meer kunnen betalen en ook niet meer de verduurzaming van hun huis kunnen betalen. Dan snijd je je in je eigen vingers.”
Compenserende maatregel
Jean Dohmen, financieel journalist bij Het Financieele Dagblad, steunt de woorden van Hertsenberg dat de compensatie van het kabinet niet overal voldoende is. Vooral omdat het geld niet eerlijk verdeeld is. Hij noemt als voorbeeld de mensen die voordat de energieprijzen explosief stegen, hun energiecontract voor een paar jaar hebben laten vastleggen. “Zij krijgen een soort koopkracht plus dankzij die compenserende maatregel. Het betekent dus dat een deel van het geld niet terecht komt bij de mensen die het het hardst nodig hebben.” Het blijft een groot probleem, gaat Dohmen verder. “Dat is ook zo verraderlijk aan al die inflatiegolven en het koopkrachtverlies. Het slaat heel oneven gaten in het budget van mensen.”
“Mensen die gewoon een voltijd baan hebben die moeten hun rekeningen kunnen betalen”, zegt Dohmen. Toch komen ook zij in de problemen en dat moet niet kunnen, vindt Dohmen. “Die moeten niet aan het eind van de maand tot de conclusie komen dat de maand eigenlijk vijf dagen te lang duurt en dat de rekeningen blijven liggen. Dat is niet fair. Daar ligt wel een taak voor het kabinet.”
Oplossing
Een mogelijke oplossing ligt op de arbeidsmarkt. “Die is nu heel krap. Er zijn 370.000 vacatures. Dus daar liggen zeker mogelijkheden”, zegt Dohmen. Volgens Hertsenberg moet er “nog een keer gekeken worden naar de energiebelasting”. Dat zou het meeste voor de mensen betekenen, zegt zij.
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Hoe wordt de formatiepuzzel gelegd?
- Mariken van der Velden, specialist in politieke communicatie aan de VU;
- René Cuperus, medeoprichter van de Nieuwe Denktank voor het Politieke Midden en co-auteur van De Atlas van Afgehaakt Nederland;
- En Alexander van Kessel, senior onderzoeker aan de Radboud Universiteit Nijmegen en gespecialiseerd in kabinetsformaties.
Luister terug als podcast: WNL op Zondag over de formatie en Oekraïne
- Oud-informateur en VVD-prominent Uri Rosenthal over de kunst van het formeren
- CDA-senator Madeleine van Toorenburg en columnist Zihni Özdil: wat zijn de opties voor een nieuw kabinet?
- Hoogleraar Buitenlandse Betrekkingen Rob de Wijk over scenario’s voor Oekraïne
- En schrijver Leon de Winter over zijn nieuwste boek Stad van de Honden, 50 jaar schrijverschap en Israël
Steekpartijen, drugshandel, asociaal rijgedrag – ook in natuurgebieden komt dergelijk gedrag steeds vaker voor waarschuwen boswachters. “De verhuftering van de maatschappij zie je ook terug…
Lees meerDat verkenner Ronald Plasterk voor een moeilijkere taak staat dan hij vooraf in zijn column in De Telegraaf aangaf, blijkt wel uit het feit dat…
Lees meerDoor plotseling winterweer afgelopen weekend met veel sneeuw zit een groep passagiers inmiddels al meer dan twee dagen vast op het vliegveld van München, de…
Lees meerNegen mensen met een link met Nederland die in de Gazastrook verbleven zijn maandag via de grens met Rafah aangekomen in Egypte. Ze worden daar…
Lees meerBurgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, waar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is, wil dat politiek Den Haag gemeenten oproept om meer…
Lees meerDe aantekeningen waarmee NSC-voorman Pieter Omtzigt is gefotografeerd, had hij voorafgaand aan het gesprek met verkenner Ronald Plasterk al opgepend. Dat zegt Omtzigt op X,…
Lees meerIn politiek Den Haag lopen de spanningen hoog op nu de verkenningsfase van de formatie onrustig verloopt. Vandaag begon week twee van de gesprekken, een…
Lees meerHet is bijna pakjesavond en dat betekent dat er druk wordt geknutseld aan allerlei surprises. Leuk om te maken, maar het gaat ook nog weleens…
Lees meerGeert Wilders (PVV) en Caroline van der Plas (BBB) vinden het een goed idee van verkenner Ronald Plasterk om deze week nog in “koppeltjes” verder…
Lees meerDe goudprijs is maandag gestegen naar het hoogste niveau ooit, vooral geholpen door een afzwakkende dollar. De prijs van het edelmetaal steeg op de metaalmarkt…
Lees meerZet je emotie opzij en neem plaats aan de onderhandelingstafel. Die oproep doet oud-staatssecretaris van Financiën Steven van Eijck aan PVV, VVD, NSC en BBB….
Lees meerAntwerpen gaat scholen aanspreken op antisemitisch gedrag tegen Joodse leerlingen. Sommige scholen doen niet genoeg tegen zulke pesterijen, vindt verantwoordelijk provinciegouverneur Cathy Berx. Kinderen worden…
Lees meerNu de stembus voor de NPO Radio 2 Top 2000 is geopend, doet leider van de BoerBurgerBeweging Caroline van der Plas een oproep aan muziekliefhebbers…
Lees meerBoswachters slaan alarm om ‘wildwesttaferelen’ in de Nederlandse bossen, meldt De Telegraaf. Ze komen oog in oog te staan met een toenemend aantal stropers en…
Lees meerOm zich een beetje tegen de kou te weren schuilen katten in deze wintertijden op warme, maar soms ook gevaarlijke plekken. In enkele gevallen heeft…
Lees meer