Inflatie vormt ook dreiging voor middenklasse: ‘Een derde van de mensen onder de 50 heeft nog geen 3000 euro buffer’
De inflatie is al maandenlang torenhoog. Lage inkomens hebben het al loeizwaar en nu komen ook de middeninkomens steeds meer in de financiële problemen. “De energierekening blijft de allergrootste boosdoener”, zegt presentator bij Radar Antoinette Hertsenberg in Op1 op NPO 1.
Mensen “schrikken zich werkelijk een hoedje” als zij de energierekening te zien krijgen en blijkt dat de prijzen toch hoger liggen dan zij hadden verwacht, zegt Hertsenberg. “En als je dan weet dat het NIBUD berekent heeft dat de woonlasten van huishoudens in Nederland 40 tot 65 procent van het netto jaarinkomen zijn.” De mensen van onder de 50, die een duur huis gekocht hebben of duur huren, hebben ook bijna geen buffer meer over om harde klappen op te vangen. “Een derde van die mensen heeft nog geen 3000 euro op de bank staan.”
Tekst gaat verder onder tweet
De inflatie was al hoog en nu de energieprijzen door de oorlog in Oekraïne exploderen, zitten veel huishoudens met de handen in het haar. Presentator Radar Antoinette Hertsenberg: “Een derde van de mensen onder de 50 heeft nog geen €3000 op de bank als buffer.” #Op1 pic.twitter.com/dAAl0CMDRd
— Op1 (@op1npo) May 13, 2022
In Nederland zijn huishoudens veel geld kwijt aan energielasten. Voor een deel wordt dit gecompenseerd door het kabinet. Nog niet genoeg, zo lijkt het. “Nog steeds zien wij op de rekening die wij krijgen dat er ontzettend veel energiebelasting op zit”, concludeert Hertsenberg.
De hoge energierekening is een wereldwijd probleem, maar Nederland steekt er volgens Hertsenberg ver bovenuit in vergelijking met andere landen. Dat heeft ermee te maken dat Nederland een gasland is. “In 2013 betaalde Nederland aan energiebelasting 18 cent per kubieke meter gas. Dat is inmiddels gestegen tot 36 cent per kubieke meter gas”, zegt Hertsenberg. Anderzijds is dat ook het gevolg van duurzaamheid. “Als die duurzaamheid ertoe leidt dat mensen nu de rekening niet meer kunnen betalen en ook niet meer de verduurzaming van hun huis kunnen betalen. Dan snijd je je in je eigen vingers.”
Compenserende maatregel
Jean Dohmen, financieel journalist bij Het Financieele Dagblad, steunt de woorden van Hertsenberg dat de compensatie van het kabinet niet overal voldoende is. Vooral omdat het geld niet eerlijk verdeeld is. Hij noemt als voorbeeld de mensen die voordat de energieprijzen explosief stegen, hun energiecontract voor een paar jaar hebben laten vastleggen. “Zij krijgen een soort koopkracht plus dankzij die compenserende maatregel. Het betekent dus dat een deel van het geld niet terecht komt bij de mensen die het het hardst nodig hebben.” Het blijft een groot probleem, gaat Dohmen verder. “Dat is ook zo verraderlijk aan al die inflatiegolven en het koopkrachtverlies. Het slaat heel oneven gaten in het budget van mensen.”
“Mensen die gewoon een voltijd baan hebben die moeten hun rekeningen kunnen betalen”, zegt Dohmen. Toch komen ook zij in de problemen en dat moet niet kunnen, vindt Dohmen. “Die moeten niet aan het eind van de maand tot de conclusie komen dat de maand eigenlijk vijf dagen te lang duurt en dat de rekeningen blijven liggen. Dat is niet fair. Daar ligt wel een taak voor het kabinet.”
Oplossing
Een mogelijke oplossing ligt op de arbeidsmarkt. “Die is nu heel krap. Er zijn 370.000 vacatures. Dus daar liggen zeker mogelijkheden”, zegt Dohmen. Volgens Hertsenberg moet er “nog een keer gekeken worden naar de energiebelasting”. Dat zou het meeste voor de mensen betekenen, zegt zij.
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
WNL Haagse Lobby Podcast
De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?
Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:
- Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
- Immigratiedeskundige Jan van de Beek
- Arbeidseconoom Pieter Gautier
Het Openbaar Ministerie gaat de vrouw vervolgen die betrokken was bij het ernstige ongeluk van oud-minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) afgelopen juni. Dat bevestigt het OM…
Lees meerDe detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…
Lees meerOekraïne heeft een eerste lading graan als voedselhulp voor Afrika over de Zwarte Zee kunnen exporteren sinds de Russische aanval. Het schip met 23.000 ton…
Lees meerTom Dumoulin stopt per direct met wielrennen. Dat heeft de winnaar van de Ronde van Italië van 2017 via sociale media laten weten. De Limburger…
Lees meerVeilig Verkeer Nederland (VVN) wil een onmiddellijk verbod op de verkoop van setjes die een elektrische fiets sneller laten rijden. Dat schrijft De Telegraaf. Op…
Lees meerIn Frankrijk is het apenpokkenvirus vastgesteld bij een hond. Naar alle waarschijnlijkheid is het huisdier besmet geraakt via zijn baasjes. Daarover schrijft het medische tijdschrift…
Lees meerVerspilling van drinkwater wordt mogelijk duurder. Waterbeheerders onderzoeken of hogere prijzen kunnen helpen om bedrijven en consumenten aan te zetten tot zuiniger watergebruik en meer…
Lees meerBijna twee derde van de veiligheidsregio’s heeft niet het afgesproken aantal opvangplekken voor Oekraïners of reguliere asielzoekers gerealiseerd. Dat blijkt volgens NRC uit interne cijfers…
Lees meerVolgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…
Lees meerDe afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…
Lees meerDe 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…
Lees meerRijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…
Lees meerProRail maakt zich op voor een grotere vraag naar goederenvervoer per spoor door de lage waterstanden in belangrijke rivieren voor de binnenvaart. Brancheverenigingen van vervoersbedrijven…
Lees meerZorgminister Ernst Kuipers hoopt de ‘coronapil’ Paxlovid van farmaceut Pfizer op korte termijn beschikbaar te hebben. De onderhandelingen tussen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en…
Lees meerOndanks waarschuwingen van overheden en waterbedrijven om water te sparen, pompt Nederland nog ieder jaar meer water op. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. In…
Lees meer