main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
Op1 - 13 mei 2022 — 23:36

Inflatie vormt ook dreiging voor middenklasse: ‘Een derde van de mensen onder de 50 heeft nog geen 3000 euro buffer’

De inflatie is al maandenlang torenhoog. Lage inkomens hebben het al loeizwaar en nu komen ook de middeninkomens steeds meer in de financiële problemen. “De energierekening blijft de allergrootste boosdoener”, zegt presentator bij Radar Antoinette Hertsenberg in Op1 op NPO 1.

Mensen “schrikken zich werkelijk een hoedje” als zij de energierekening te zien krijgen en blijkt dat de prijzen toch hoger liggen dan zij hadden verwacht, zegt Hertsenberg. “En als je dan weet dat het NIBUD berekent heeft dat de woonlasten van huishoudens in Nederland 40 tot 65 procent van het netto jaarinkomen zijn.” De mensen van onder de 50, die een duur huis gekocht hebben of duur huren, hebben ook bijna geen buffer meer over om harde klappen op te vangen. “Een derde van die mensen heeft nog geen 3000 euro op de bank staan.”

Tekst gaat verder onder tweet

In Nederland zijn huishoudens veel geld kwijt aan energielasten. Voor een deel wordt dit gecompenseerd door het kabinet. Nog niet genoeg, zo lijkt het. “Nog steeds zien wij op de rekening die wij krijgen dat er ontzettend veel energiebelasting op zit”, concludeert Hertsenberg.

De hoge energierekening is een wereldwijd probleem, maar Nederland steekt er volgens Hertsenberg ver bovenuit in vergelijking met andere landen. Dat heeft ermee te maken dat Nederland een gasland is. “In 2013 betaalde Nederland aan energiebelasting 18 cent per kubieke meter gas. Dat is inmiddels gestegen tot 36 cent per kubieke meter gas”, zegt Hertsenberg. Anderzijds is dat ook het gevolg van duurzaamheid. “Als die duurzaamheid ertoe leidt dat mensen nu de rekening niet meer kunnen betalen en ook niet meer de verduurzaming van hun huis kunnen betalen. Dan snijd je je in je eigen vingers.”

Compenserende maatregel

Jean Dohmen, financieel journalist bij Het Financieele Dagblad, steunt de woorden van Hertsenberg dat de compensatie van het kabinet niet overal voldoende is. Vooral omdat het geld niet eerlijk verdeeld is. Hij noemt als voorbeeld de mensen die voordat de energieprijzen explosief stegen, hun energiecontract voor een paar jaar hebben laten vastleggen. “Zij krijgen een soort koopkracht plus dankzij die compenserende maatregel. Het betekent dus dat een deel van het geld niet terecht komt bij de mensen die het het hardst nodig hebben.” Het blijft een groot probleem, gaat Dohmen verder. “Dat is ook zo verraderlijk aan al die inflatiegolven en het koopkrachtverlies. Het slaat heel oneven gaten in het budget van mensen.”

“Mensen die gewoon een voltijd baan hebben die moeten hun rekeningen kunnen betalen”, zegt Dohmen. Toch komen ook zij in de problemen en dat moet niet kunnen, vindt Dohmen. “Die moeten niet aan het eind van de maand tot de conclusie komen dat de maand eigenlijk vijf dagen te lang duurt en dat de rekeningen blijven liggen. Dat is niet fair. Daar ligt wel een taak voor het kabinet.”

Oplossing

Een mogelijke oplossing ligt op de arbeidsmarkt. “Die is nu heel krap. Er zijn 370.000 vacatures. Dus daar liggen zeker mogelijkheden”, zegt Dohmen. Volgens Hertsenberg moet er “nog een keer gekeken worden naar de energiebelasting”. Dat zou het meeste voor de mensen betekenen, zegt zij.

LEES OOK: Inflatie blijft op hoog niveau, voedselprijzen stijgen explosief: ‘Supermarkt over hele linie duurder’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer