main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 mei 2022 — 08:36

19 kinderen en twee leraren doodgeschoten op basisschool in Texas, steeds meer bekend over dader

Bij de schietpartij op een basisschool in de Amerikaanse staat Texas zijn negentien kinderen en twee leraren doodgeschoten, meldt de Texaanse politie. De kinderen waren tussen de zeven en tien jaar oud. De schutter, geïdentificeerd als de 18-jarige Salvador Ramos, werd ter plekke door politieagenten doodgeschoten.

Er vielen ook gewonden in de school in de plaats Uvalde, ongeveer 130 kilometer ten westen van San Antonio. Het Universitair Ziekenhuis in San Antonio meldde vlak na de schietpartij op Twitter dat het twee slachtoffers met schotwonden had opgenomen. Beide patiënten, een 66-jarige vrouw en een 10-jarig meisje, verkeerden in kritieke toestand.

Ook twee van de agenten die op de schietpartij afkwamen werden getroffen door geweervuur, hoewel hun verwondingen volgens gouverneur Greg Abbott niet ernstig waren.

De schutter reed in een pick-uptruck naar de school, die hij gewapend met een geweer en pistool betrad, meldt CNN. De school heeft een kleine 600 leerlingen en heeft alleen een tweede, derde en vierde klas.

Volgens The Guardian weten nog niet alle ouders of hun kind in leven is. Ze staan uren na de schietpartij nog altijd voor de deur van de school te wachten op het verlossende woord. Ook geven ze DNA af, zodat autoriteiten kunnen vaststellen wie de slachtoffers zijn.

Salvador Ramos

De dader van de schietpartij in Texas, de 18-jarige Salvador Ramos, zou volgens Amerikaanse media zijn daad hebben aangekondigd op social media. Ook zou hij voor de schietpartij op de school eerst zijn grootmoeder hebben neergeschoten, zei de Republikeinse gouverneur Abbott. Zij ligt met onbekende verwondingen in het ziekenhuis.

Ramos woonde zelf in Uvalde en was leerling op een lokale middelbare school. Hij werkte vijf dagen per week bij hamburgerketen Wendy’s. Volgens zijn manager Adrian Mendes was Ramos geen sociale jongen. “Hij werkte en pikte zijn cheque op.” Een oud-klasgenoot zegt tegen CNN dat de schutter werd gepest op school, onder andere over de financiële positie van zijn familie. Hij zou steeds vaker hebben gespijbeld.

Ramos zou een week geleden, op de dag dat hij achttien werd, wapens hebben gekocht. Drie dagen voor het bloedbad postte hij een foto van twee geweren op Instagram.

Reactie Biden

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn landgenoten opgeroepen op te komen tegen de wapenlobby en wil dat ze het parlement onder druk zetten om “verstandige wapenwetten” aan te nemen.

“Ik had gehoopt dat ik dit niet nog een keer hoefde te doen toen ik president werd”, zei Biden in een toespraak na de schietpartij. “Veel weten we nog niet. Maar er is ook veel dat we wél weten. Er zijn ouders die hun kind nooit meer zullen zien. Ze nooit meer in bed zien springen en knuffelen. Ouders die nooit meer hetzelfde zullen zijn. Een kind verliezen is alsof een stuk van je ziel wordt weggerukt.”

“Als natie moeten we ons afvragen: wanneer gaan we in godsnaam in opstand komen tegen de wapenlobby?”, zei Biden. En: “We moeten handelen”, waarop hij voorstelde een verbod op aanvalswapens en andere “verstandige wapenwetten” in te voeren.

Vorige week zaterdag nog schoot een 18-jarige witte man tien mensen dood in een supermarkt in een zwarte wijk. De politie sprak van een racistische daad. Volgens de organisatie Gun Violence Archive waren er dit jaar in Amerika al 212 massaschietpartijen. Het gaat daarbij om schietpartijen met meer dan vier (dodelijke) slachtoffers.

‘Zwaarste incident voor deze generatie’

Volgens terreurdeskundige Glenn Schoen, die zelf in Amerika woont, is het nieuws over de schietpartij in de Verenigde Staten ingeslagen als een bom. “Voor deze generatie is het het zwaarste incident op het niveau van een lagere school”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Texas is een enorme staat, met een enorme bevolking en heel invloedrijk. Ook in de nationale politiek. Het is ook een speelveld voor alle grote politieke, polariserende issues die spelen in Amerika, waaronder vuurwapenbezit. Dit gaat een enorme impact hebben de komende dagen en weken”, zegt Schoen.

Ook in vergelijking met eerdere schietpartijen is dit incident “heel groot”, stelt de terreurdeskundige. “Het aantal slachtoffers is enorm, maar het gaat ook om hun jeugdige leeftijd. Dit is een situatie met kinderen van 8,9 en 10 jaar oud, die geen eigen keuzes kunnen maken. Ze zijn volkomen afhankelijk van wat anderen om hen heen doen. Het onzinargument dat je iedereen moet bewapenen, gaat hier niet op.”

NRA

Toch denkt hij dat de National Rifle Association (NRA), dat komend weekend de jaarlijkse bijeenkomst heeft, dat argument zal inbrengen. “Zij stellen dat je intrinsiek recht hebt op wapenbezit, dus zonder beperkingen. Daar hebben ze de afgelopen jaren heel weinig in toegegeven. Het tweede argument is dat het niet vuurwapens zijn die mensen doodmaken, maar dat het mensen zijn die andere mensen doodmaken.”

“En ze zullen zeggen dat we een beter systeem nodig hebben om signalen op te vangen. We horen nieuwszenders in Texas zeggen dat andere mensen de indruk hadden dat er met deze jongen iets aan zat te komen. Met andere woorden: de NRA heeft een excuus om te stellen dat het om andere dingen gaat dan wapenbezit”, besluit Schoen.

LEES OOK: Dader bloedbad basisschool Texas kocht wapens meteen op 18e verjaardag

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

ProRail en wegvervoerders verwachten meer drukte door laag water

ProRail maakt zich op voor een grotere vraag naar goederenvervoer per spoor door de lage waterstanden in belangrijke rivieren voor de binnenvaart. Brancheverenigingen van vervoersbedrijven…

Lees meer

Zorgminister Kuipers hoopt coronapil snel beschikbaar te hebben

Zorgminister Ernst Kuipers hoopt de ‘coronapil’ Paxlovid van farmaceut Pfizer op korte termijn beschikbaar te hebben. De onderhandelingen tussen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en…

Lees meer

Tekorten dreigen maar grondwatergebruik in Nederland blijft stijgen

Ondanks waarschuwingen van overheden en waterbedrijven om water te sparen, pompt Nederland nog ieder jaar meer water op. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. In…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in