main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 mei 2022 — 08:39

Woedende reizigers zorgen voor ‘dreigende situatie’ op Schiphol, problemen op luchthaven houden aan

Schiphol heeft nog steeds niet de personeelssterkte op orde. Dat concludeert luchtvaartverslaggever Yteke de Jong nadat de Koninklijke Marechaussee zondagavond heeft ingegrepen wegens een “dreigende situatie” bij de beveiliging. Reizigers waren woedend omdat ze vanwege lange wachtrijen hun vlucht dreigden te missen.

“Met name bij de bagagecontrole zijn er nog steeds problemen”, zegt De Jong in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Volgens haar heeft Schiphol een jaar geleden onvoldoende geanticipeerd toen de voortekenen van de personeelstekorten op de luchthaven al duidelijk werden. “Nu is het lastig om zomaar een nieuw blik beveiligers open te trekken. Die mensen moeten worden opgeleid.”

Bij de security check liepen zondagavond enkele beveiligers weg vanwege een wisseling van het personeel. Dat zorgde voor een “heftige” reactie van wachtende reizigers, waarna het beveiligingspersoneel zich niet meer veilig voelde. Het rolluik werd gesloten en de marechaussee werd opgeroepen vanwege een “dreigende situatie”, aldus een woordvoerder.

De marechaussee heeft vervolgens “de-escalerend opgetreden”, waarna de situatie terugkeerde naar “normaal”, aldus de zegsman. Hij roept reizigers op het personeel veilig het werk te laten doen.

Totale chaos

De Jong denkt dat er te weinig controlepunten open zijn op Schiphol. “Waar er normaalgesproken tien controlepunten zijn, is er bijvoorbeeld nu maar één. Dan krijg je extreemlange wachtrijen. Schiphol heeft als norm dat je in tien minuten door de bagagecontrole bent. Het is nu een totale chaos en het lukt onvoldoende om de controles netjes voor elkaar te krijgen.”

Het is de laatste tijd erg druk op Schiphol vanwege personeelstekort. Ook maandag waren er lange wachtrijen, maar er was geen sprake van incidenten. Toch is het voor Schiphol met de zomer in aantocht zaak om “binnen afzienbare tijd met een oplossing te komen”, waarschuwt De Jong.

De journalist ziet salarisverhogingen voor het beveiliggingspersoneel als een potentiële oplossing. “Schiphol moet in gesprek gaan met de beveiligingsbedrijven. De GGD betaalde mensen tijdens de coronacrisis twintig euro per uur. Misschien moet Schiphol dat nu ook doen.” Ze hoort nog “heel weinig over concrete oplossingen”.

‘De wereld op z’n kop’

Mocht Schiphol komende zomer vluchten moeten schrappen, zoals ook tijdens de meivakantie gebeurde, is dat een afgang voor de luchthaven, vindt De Jong. “Het bestaan van een luchthaven is dat ze fatsoenlijk passagiers doorlaten naar vliegtuigen. Als je dat niet kunt, is het de wereld op z’n kop. De luchtvaartmaatschappijen willen het ook niet, want dit zou de eerste normale zomer na de coronacrisis worden. Schiphol moet zorgen dat het de boel voor elkaar heeft.”

Volgens journalist van Het Financieele Dagblad Jean Dohmen is het de vraag of dat voor de zomer gaat lukken. “Er is een enorme krapte op de arbeidsmarkt. Je ziet dat duizenden bedrijven in Nederland proberen aan mensen te komen. Als je niet goed hebt geanticipeerd en de problemen nu nog moet aanpakken, wordt het heel moeilijk om die op te lossen.”

Ook hij ziet hogere lonen als een potentiële oplossing. “Je zult zien dat meer bedrijven zullen besluiten om werknemers meer te betalen, om zo de tekorten aan te pakken. Maar ook dan zijn de mensen op een gegeven moment wel op.”

LEES OOK: Schipholbaas verwacht binnen enkele dagen akkoord met bonden om problemen op te lossen

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer

Sywert van Lienden en zakenpartners vervolgd om mondkapjesdeal

Het Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…

Lees meer

Beleggingen naar recordhoogte, kwart Nederlanders doet mee: ‘Mag wat mij betreft nog veel meer’

Particuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…

Lees meer

NS: vrijdagochtend forse hinder in noorden en oosten door staking

De NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…

Lees meer

Honderden dakloze mensen maken gebruik van winterkoudeopvang

Honderden dak- en thuisloze mensen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De…

Lees meer