main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 23 mei 2022 — 10:33

President DNB: ‘Ik verwacht niet dat er een recessie komt’

De Nederlandsche Bank verwacht in tegenstelling tot de hoofdeconomen van ING, Rabobank en ABN AMRO niet dat Nederland binnenkort belandt in een economische recessie.

De oorlog in Oekraïne zorgt voor allerlei verstoringen in onder andere de levering en productie grondstoffen en energie. “Dat neemt een stevige hap uit de economische groei”, vertelt president van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Zonder de oorlog had Nederland “een spectaculair groeijaar” gehad volgens Knot. “Daarom denk ik niet dat wij al over een recessie hoeven te spreken.”

Ester Barendregt, hoofdeconoom Rabobank, is een van de economen die haar zorgde uitte over een mogelijke recessie. “De Nederlandse economie staat voor een omslagpunt.” Dat komt omdat Nederland net uit de coronacrisis komt, in combinatie met de inflatie die de koopkracht uitholt. “Dat remt de groei fors af”, gaat Barendregt verder. “Daarbovenop bereidt de EU een olieboycot voor op Rusland.” Als die boycot er ook daadwerkelijk komt, verwacht de econoom een stijging van de olieprijs. Met alle gevolgen van dien: nog meer inflatie en nog meer koopkrachtverlies. “Dan ligt een recessie in de reden.”

Oorlog Oekraïne

Knot verwacht dat Nederland – gebaseerd op ramingen van DNB – nog altijd op een ‘plus’ uitkomt als het gaat om economische groei. Deze valt alleen een stuk lager uit vanwege de oorlog in Oekraïne. “Op dit moment niet”, antwoord Knot op de vraag of hij denkt dat er een recessie komt.

Knot plaatst er wel een kanttekening bij. “De wereld is buitengewoon onzeker en wij weten niet hoe het conflict zich gaat ontwikkelen en wat Poetin met de gaskraan gaat doen.” Dat zijn factoren die een nog diepere impact kunnen hebben op de Nederlandse economie.

‘Niet dramatiseren’

Een recessie houdt in dat een land twee kwartalen achter elkaar negatieve groei heeft. Knot wil de boel “niet te veel dramatiseren”, omdat het zou gaan om een “klein stapje terug in de economie die op allerlei gebieden enorm oververhit is”. De DNB-president doelt op de huidige stand van zaken op de arbeidsmarkt, woningmarkt, watermarkt en energiemarkt.

Daarnaast stipt Knot aan dat Nederland nog altijd een zeer welvarend land is en de afgelopen jaren te maken had met “ongekende groei”. Zelfs corona had weinig impact op de economische activiteiten. “Als je naar de jaargroeicijfers over 20 jaar terug kijkt zal je aan de cijfers niet kunnen zien dat wij door een pandemie zijn gegaan.”

Inflatie tegengaan

Recessie of niet, de inflatie is een feit. De Europese Centrale Bank probeert de prijsstijgingen tegen te gaan door de rentes te verhogen. Daar wordt in juli verder over gesproken. Knot is voorstander van dit plan. “De inflatie is veel en veel te hoog”, stelt hij. “De beste bijdrage die wij als centrale bankiers kunnen leveren aan economische groei en welvaart is zo snel mogelijk de inflatie omlaag te krijgen.”

De inflatie wordt veroorzaakt door de energie- en voedselprijsinflatie. “Daar kunnen wij niet zo veel aan doen”, legt de bestuursman uit. “Waar wij wel wat aan kunnen en moeten doen is zorgen dat die hogere inflatiepsychologie geen wortel gaat schieten in de Nederlandse maatschappij en dat wij de inflatie straks zien verbreden naar alle goederen en diensten.”

Knot legt uit wat hij bedoelt: “Veel goederen en diensten worden met energie geproduceerd, dus die gaan dan in prijs omhoog. Daarnaast blijven werknemers ook niet op hun handen zitten. Zij willen op een bepaald moment gecompenseerd worden voor die hoge inflatie.” Hogere lonen zijn weer hogere kosten voor de werkgever. Die moeten dat op hun beurt weer doorberekenen in de prijzen, waar de werknemers weer hogere lonen tegenover zetten. “Dat is de loonprijsspiraal en dat moeten wij absoluut voorkomen.”

LEES OOK: Economen waarschuwen voor recessie: ‘We moeten rekening houden met welvaartsverlies’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in