main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 23 mei 2022 — 10:33

President DNB: ‘Ik verwacht niet dat er een recessie komt’

De Nederlandsche Bank verwacht in tegenstelling tot de hoofdeconomen van ING, Rabobank en ABN AMRO niet dat Nederland binnenkort belandt in een economische recessie.

De oorlog in Oekraïne zorgt voor allerlei verstoringen in onder andere de levering en productie grondstoffen en energie. “Dat neemt een stevige hap uit de economische groei”, vertelt president van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Zonder de oorlog had Nederland “een spectaculair groeijaar” gehad volgens Knot. “Daarom denk ik niet dat wij al over een recessie hoeven te spreken.”

Ester Barendregt, hoofdeconoom Rabobank, is een van de economen die haar zorgde uitte over een mogelijke recessie. “De Nederlandse economie staat voor een omslagpunt.” Dat komt omdat Nederland net uit de coronacrisis komt, in combinatie met de inflatie die de koopkracht uitholt. “Dat remt de groei fors af”, gaat Barendregt verder. “Daarbovenop bereidt de EU een olieboycot voor op Rusland.” Als die boycot er ook daadwerkelijk komt, verwacht de econoom een stijging van de olieprijs. Met alle gevolgen van dien: nog meer inflatie en nog meer koopkrachtverlies. “Dan ligt een recessie in de reden.”

Oorlog Oekraïne

Knot verwacht dat Nederland – gebaseerd op ramingen van DNB – nog altijd op een ‘plus’ uitkomt als het gaat om economische groei. Deze valt alleen een stuk lager uit vanwege de oorlog in Oekraïne. “Op dit moment niet”, antwoord Knot op de vraag of hij denkt dat er een recessie komt.

Knot plaatst er wel een kanttekening bij. “De wereld is buitengewoon onzeker en wij weten niet hoe het conflict zich gaat ontwikkelen en wat Poetin met de gaskraan gaat doen.” Dat zijn factoren die een nog diepere impact kunnen hebben op de Nederlandse economie.

‘Niet dramatiseren’

Een recessie houdt in dat een land twee kwartalen achter elkaar negatieve groei heeft. Knot wil de boel “niet te veel dramatiseren”, omdat het zou gaan om een “klein stapje terug in de economie die op allerlei gebieden enorm oververhit is”. De DNB-president doelt op de huidige stand van zaken op de arbeidsmarkt, woningmarkt, watermarkt en energiemarkt.

Daarnaast stipt Knot aan dat Nederland nog altijd een zeer welvarend land is en de afgelopen jaren te maken had met “ongekende groei”. Zelfs corona had weinig impact op de economische activiteiten. “Als je naar de jaargroeicijfers over 20 jaar terug kijkt zal je aan de cijfers niet kunnen zien dat wij door een pandemie zijn gegaan.”

Inflatie tegengaan

Recessie of niet, de inflatie is een feit. De Europese Centrale Bank probeert de prijsstijgingen tegen te gaan door de rentes te verhogen. Daar wordt in juli verder over gesproken. Knot is voorstander van dit plan. “De inflatie is veel en veel te hoog”, stelt hij. “De beste bijdrage die wij als centrale bankiers kunnen leveren aan economische groei en welvaart is zo snel mogelijk de inflatie omlaag te krijgen.”

De inflatie wordt veroorzaakt door de energie- en voedselprijsinflatie. “Daar kunnen wij niet zo veel aan doen”, legt de bestuursman uit. “Waar wij wel wat aan kunnen en moeten doen is zorgen dat die hogere inflatiepsychologie geen wortel gaat schieten in de Nederlandse maatschappij en dat wij de inflatie straks zien verbreden naar alle goederen en diensten.”

Knot legt uit wat hij bedoelt: “Veel goederen en diensten worden met energie geproduceerd, dus die gaan dan in prijs omhoog. Daarnaast blijven werknemers ook niet op hun handen zitten. Zij willen op een bepaald moment gecompenseerd worden voor die hoge inflatie.” Hogere lonen zijn weer hogere kosten voor de werkgever. Die moeten dat op hun beurt weer doorberekenen in de prijzen, waar de werknemers weer hogere lonen tegenover zetten. “Dat is de loonprijsspiraal en dat moeten wij absoluut voorkomen.”

LEES OOK: Economen waarschuwen voor recessie: ‘We moeten rekening houden met welvaartsverlies’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau

Wie snel wat kilo’s kwijt wil of spiermassa wil kweken, kan terecht op de zwarte markt waar een levendige handel bestaat in illegale, gevaarlijke afslankpillen en anabolen. Een zeer lucratieve business voor criminelen. Lopen dealers vaak tegen de lamp? En welk risico nemen de gebruikers? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met:

  • Martin Kooijman van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
  • Hoogleraar Sport en Techt Marjan Olfers
  • Onderzoeksjournalist van WNL Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en probeert zelf illegale afslankthee te kopen.

Luister nu naar de podcast!

Elke vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

Wordt 2023 het jaar van de stakingen? Verschillende beroepsgroepen legden hun werk dit jaar al neer en lang niet alle cao-onderhandelingen komen tot een goed einde. Moeten we vrezen voor Franse toestanden of is de temperatuur in de Polder nog te bekoelen? Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Directeur van werkgeversvereniging AWVN Raymond Puts
  • Vicevoorzitter van de FNV Zakaria Boufangacha
  • Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp

Te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Kabinet onderzoekt ‘Vliegende Brigade’ voor opruimen drugsafval

Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) onderzoekt of het mogelijk is een speciale ‘vliegende brigade’ op te richten om boeren en tuinders te helpen bij…

Lees meer

Advocaat: De Mos is totaal niet rijk geworden, dus geen corruptie

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos is totaal niet rijk geworden van de contacten met bevriende ondernemers, en dat bewijst dat er geen sprake is…

Lees meer

Hof geeft Volt gelijk: partij mocht Gündoğan uit fractie zetten

Het gerechtshof in Amsterdam geeft Volt in hoger beroep gelijk: de partij mocht Nilüfer Gündoğan wel degelijk uit de Tweede Kamerfractie zetten. Partijleider Laurens Dassen…

Lees meer

OM verdenkt tieners van doodslag in vereniging Haagse snackbarbaas

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de tieners die eerder zijn opgepakt voor het doodsteken van een Haagse snackbareigenaar van doodslag in vereniging en openlijke geweldpleging….

Lees meer

Rode Kruis en Islamitische Stichting Nederland ontvangen ruim 3 miljoen euro aan donaties voor slachtoffers aardbevingen

Op Giro 7244 is in iets meer dan 24 uur meer dan 2 miljoen euro gedoneerd voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en…

Lees meer

EU-experts: Russische nepnieuwscampagne lijkt op aanloop invasie

Rusland heeft, net als in de aanloop naar eerdere grote offensieven, de verspreiding van misleidende informatie over Oekraïne opgevoerd. Die waarneming van EU-deskundigen baart zorgen,…

Lees meer

Erdogan kondigt noodtoestand af, dodental Turkije en Syrië boven de 5000

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een noodtoestand van drie maanden afgekondigd voor de tien provincies die zijn getroffen door de aardbevingen van maandag….

Lees meer

ACM doet onderzoek bij Vattenfall, Eneco en Essent naar administratie prijsplafond

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft dinsdag onderzoek gedaan bij energieleveranciers Vattenfall, Eneco en Essent. Tijdens de bezoeken aan de bedrijven wil de toezichthouder…

Lees meer

Renske Leijten: nieuwe toeslagenbelofte regering heel ernstig

De belofte van staatssecretaris Aukje de Vries (VVD) dat voor 90 procent van de slachtoffers van het toeslagenschandaal beoordeeld moet zijn of zij recht hebben…

Lees meer