main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 23 mei 2022 — 10:33

President DNB: ‘Ik verwacht niet dat er een recessie komt’

De Nederlandsche Bank verwacht in tegenstelling tot de hoofdeconomen van ING, Rabobank en ABN AMRO niet dat Nederland binnenkort belandt in een economische recessie.

De oorlog in Oekraïne zorgt voor allerlei verstoringen in onder andere de levering en productie grondstoffen en energie. “Dat neemt een stevige hap uit de economische groei”, vertelt president van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Zonder de oorlog had Nederland “een spectaculair groeijaar” gehad volgens Knot. “Daarom denk ik niet dat wij al over een recessie hoeven te spreken.”

Ester Barendregt, hoofdeconoom Rabobank, is een van de economen die haar zorgde uitte over een mogelijke recessie. “De Nederlandse economie staat voor een omslagpunt.” Dat komt omdat Nederland net uit de coronacrisis komt, in combinatie met de inflatie die de koopkracht uitholt. “Dat remt de groei fors af”, gaat Barendregt verder. “Daarbovenop bereidt de EU een olieboycot voor op Rusland.” Als die boycot er ook daadwerkelijk komt, verwacht de econoom een stijging van de olieprijs. Met alle gevolgen van dien: nog meer inflatie en nog meer koopkrachtverlies. “Dan ligt een recessie in de reden.”

Oorlog Oekraïne

Knot verwacht dat Nederland – gebaseerd op ramingen van DNB – nog altijd op een ‘plus’ uitkomt als het gaat om economische groei. Deze valt alleen een stuk lager uit vanwege de oorlog in Oekraïne. “Op dit moment niet”, antwoord Knot op de vraag of hij denkt dat er een recessie komt.

Knot plaatst er wel een kanttekening bij. “De wereld is buitengewoon onzeker en wij weten niet hoe het conflict zich gaat ontwikkelen en wat Poetin met de gaskraan gaat doen.” Dat zijn factoren die een nog diepere impact kunnen hebben op de Nederlandse economie.

‘Niet dramatiseren’

Een recessie houdt in dat een land twee kwartalen achter elkaar negatieve groei heeft. Knot wil de boel “niet te veel dramatiseren”, omdat het zou gaan om een “klein stapje terug in de economie die op allerlei gebieden enorm oververhit is”. De DNB-president doelt op de huidige stand van zaken op de arbeidsmarkt, woningmarkt, watermarkt en energiemarkt.

Daarnaast stipt Knot aan dat Nederland nog altijd een zeer welvarend land is en de afgelopen jaren te maken had met “ongekende groei”. Zelfs corona had weinig impact op de economische activiteiten. “Als je naar de jaargroeicijfers over 20 jaar terug kijkt zal je aan de cijfers niet kunnen zien dat wij door een pandemie zijn gegaan.”

Inflatie tegengaan

Recessie of niet, de inflatie is een feit. De Europese Centrale Bank probeert de prijsstijgingen tegen te gaan door de rentes te verhogen. Daar wordt in juli verder over gesproken. Knot is voorstander van dit plan. “De inflatie is veel en veel te hoog”, stelt hij. “De beste bijdrage die wij als centrale bankiers kunnen leveren aan economische groei en welvaart is zo snel mogelijk de inflatie omlaag te krijgen.”

De inflatie wordt veroorzaakt door de energie- en voedselprijsinflatie. “Daar kunnen wij niet zo veel aan doen”, legt de bestuursman uit. “Waar wij wel wat aan kunnen en moeten doen is zorgen dat die hogere inflatiepsychologie geen wortel gaat schieten in de Nederlandse maatschappij en dat wij de inflatie straks zien verbreden naar alle goederen en diensten.”

Knot legt uit wat hij bedoelt: “Veel goederen en diensten worden met energie geproduceerd, dus die gaan dan in prijs omhoog. Daarnaast blijven werknemers ook niet op hun handen zitten. Zij willen op een bepaald moment gecompenseerd worden voor die hoge inflatie.” Hogere lonen zijn weer hogere kosten voor de werkgever. Die moeten dat op hun beurt weer doorberekenen in de prijzen, waar de werknemers weer hogere lonen tegenover zetten. “Dat is de loonprijsspiraal en dat moeten wij absoluut voorkomen.”

LEES OOK: Economen waarschuwen voor recessie: ‘We moeten rekening houden met welvaartsverlies’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.

Luister de podcast terug via je favoriete podcastapp!

Aanvulling en correctie WNL Op Zondag

Zondagmorgen bespraken we in de uitzending van WNL Op Zondag het haperende Europese asielbeleid met professor Ruud Koopmans. In dat gesprek hebben we een vergissing…

Lees meer

Is het Europese asielsysteem doodziek? ‘Inefficiënt en onmenselijk’

Het asielbeleid in Nederland is volgens professor Ruud Koopmans niet in orde. Daarover schreef hij het boek ‘De Asielloterij’. Hij vindt dat er van alles…

Lees meer

Politie zet traangas in bij ongeregeldheden rond ArenA

De politie heeft zondag traangas gebruikt om supporters die zich rond de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hebben verzameld uiteen te drijven. Na de gestaakte…

Lees meer

Ouwehand: ik treed tijdelijk terug als lijsttrekker PvdD

Esther Ouwehand trekt zich, ondanks protest van de leden van haar partij, tijdelijk terug als lijsttrekker van de Partij voor de Dieren. Ze doet dit…

Lees meer

PvdD-congres stemt tegen, maar onderzoek naar Ouwehand gaat door

Het onderzoek naar integriteitsmeldingen over Esther Ouwehand gaat gewoon door. Dat heeft het nieuwe bestuur van de Partij voor de Dieren zondag bekendgemaakt op het…

Lees meer

Dem. Justitieminister Dilan Yesilgöz: ‘Wij halen actief geen Nederlandse IS-strijders op’

Lijsttrekker van de VVD en demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz reageert in WNL Op Zondag op de discussie die op sociale media…

Lees meer

Politie maakt einde aan blokkade A12 door klimaatactivisten

De politie heeft zondagmiddag een einde gemaakt aan de blokkade van de A12 in Den Haag door klimaatactivisten, meldt de gemeente. De weg wordt schoongemaakt…

Lees meer

Moet het toeslagenstelsel op de schop? ‘We moeten uit deze vicieuze cirkel’

Werken moet lonen, maar soms houden we er weinig aan over. Door zowel toeslagen als belastingregelingen kun je met parttime werken bijna net zo veel…

Lees meer

Ontploffing bij woning met regenboogvlag in Amsterdam

Bij een woning in Amsterdam waar een regenboogvlag hing is zaterdagavond een ontploffing geweest. Op het trottoir is een vloeistof aangetroffen die korte tijd in…

Lees meer

Moet de bruine kroeg een monumentenstatus krijgen? ‘Erkenning van historische waarde’

De bruine kroeg dreigt uit het straatbeeld te verdwijnen. Steeds meer oude kroegen worden opgekocht en omgetoverd tot hippe tenten. PvdA-fractievoorzitter in Amsterdam Lian Heinhuis…

Lees meer