Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Leveringszekerheid drinkwater onder druk: Vitens moest eerste aanvragen weigeren

Peter Visser

De leveringszekerheid van drinkwater staat onder druk. Dat zegt directeur van drinkwaterbedrijf Vitens Jelle Hannema in Trouw. Vitens, de grootste leverancier van drinkwater in Nederland, heeft dit jaar voor het eerst diverse drinkwateraanvragen in Overijssel en een paar in Gelderland moeten weigeren, aldus Hannema.

Volgens Hannema zorgen klimaatverandering, economische groei en de bouw van een miljoen nieuwe woningen over vragen rond de leveringszekerheid. "We komen in een situatie waarin we niet meer aan alle aanvragen voor drinkwater kunnen voldoen", voorspelt hij. Door de bouw van nieuwe woningen voor 2030 neemt de drinkwaterbehoefte naar verwachting met 10 tot 15 procent toe.

De tien waterdrinkwaterbedrijven in Nederland hebben een leveringsplicht, maar volgens Hannema kunnen niet alle verleende vergunningen voor het winnen van drinkwater worden gebruikt. Dat komt mede door problemen met de Wet natuurbescherming, die elke activiteit verbiedt die kwetsbare soorten in problemen brengt.

Vitens put op sommige winstlocaties al uit reservecapaciteit, waarschuwt de directeur. Hij roept gemeenten en provincies op sneller nieuwe vergunningen af te geven. Ook wil Hannema dat Den Haag haast maakt met de watertransitie. Zo moeten technieken die het watergebruik verminderen in het bouwbesluit worden vastgelegd zodat de verspilling van water kan worden voorkomen.

Investeringen nodig

"Onze economie laat op verschillende gebieden zien dat het behoorlijk oververhit is", reageert president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot in Goedemorgen Nederland. "Bijvoorbeeld als het gaat om de arbeidsmarkt en de huizenmarkt. Een paar weken geleden werd bekend dat energieaansluitingen soms niet geleverd kunnen worden, nu hebben we problemen met water. Dat laat zien dat investeringen nodig zijn."

Volgens Knot moeten we beter nadenken over de "waterhuishouding in Nederland. Dat vereist publieke en private investeringen. Er is een hoop achterstallig onderhoud", besluit hij.

LEES OOK: Economen waarschuwen voor recessie: ‘We moeten rekening houden met welvaartsverlies’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau